Rajčatová šťáva



Stránky: 1,  2,  3,  4   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 176.106 (?) 
20.8.2011 21:21, zobrazeno: 88510x

Rajčata povařím, osolím, prolisuji a získanou šťávu ohřeji k bodu varu, plním do lahví a zátkuji korunkovými uzávěry. Zajímaly by mě vaše recepty na ochucení tohoto produktu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 54.27 (?), 20.8.2011 22:47

Rajčatovou šťávu dělám podobně, rajčata nakrájím, osolím, povařím, prolisuji, šťávu naplním do sklenic, zavíčkuji, zavařím. Používám na omáčky a polévku. Kamarádka dělá stejně a její mažel to popíjí celou zimu. Moje maminka šťávu odpařovala do husta, přisladila (tedy jako by rajčatový protlak) a bratránek vždy tvrdil, že lepší šípkovou marmeládu nejedl (mazal si to na pečivo). K dotazu - neochucuji nijak, možná by byla dobrá špetka skořice (tu do omáčky dávám).  Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
elfka - (47) - 221.2 (?), 21.8.2011 0:26

Pripájam môj postup pri výrobe paradajkovej šťavy: Paradajky nakrájam, povarím a potom rozmixujem v stolnom mixéri. Rozmixované paradajky pretlačím cez jemné sítko, osolím a okorením podľa chuti mletým čiernym korením. Nalievam do pohárov 0,7 lt a sterilizujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 224.34 (?), 11.8.2012 11:33

Podobne, len trosku vylepseny postup. Rajciny obarime vriacou vodou. Supka zide sama dole. Supky odstranime. Cele rajciny bez supiek rozmixujeme ponornym mixerom, ktory komplet rozbije duzinu. Na smaltovanom sitku oddelime zrnka miesanim vareskou. Liter za minutu dve. Supky nezavadzaju a preto to ide velmi rychlo. Mala bednicka sla za nieco cez 1 h aj so sterilizaciou, na niekolko litrov stavy bolo skoro nic zrniek, nieco viac supiek dokonale oddelenych od stavy. Potom len ochutit a sterilizovat podobne ako ostatni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 44.3 (?), 21.8.2011 8:58

Celá rajčata podliju troškou vody a nechám přejít varem.Dělám to večer.Ráno sliju (rajčata vody pustí hodně)A zbytek rozmixuju, přepasíruju a zavařím.Takto dělaná štáva je hustší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.1 (?), 21.8.2011 11:10

Dělám to stejně, rajčata prakticky nepodlévám (stačí jich pár rozmačkat).Steriluju pak zvlášť tu průhlednou šťávu, kterou rajčata pustí (do polévek, gulášů, pod maso), zvlášť zbyly priolisovaný protlak (nebo ho už bez dalšího odpařování dochutím na kečup.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 212.194 (?), 21.8.2011 14:46

Rajčatovou šťávu používám pouze na omáčky, proto ji mám raději hustou - rajčata postupně sbírám a rozkrájená na půlky zamrazím. Až je jich hodně, večer před zpracováním je vytáhnu, nechám do rána rozmrznout, přebytečná voda z nich vyteče a zbyde pouze dužnina. Tu pak strojkem tuti-fruti přepasíruji a tuto hustou šťávu zavařím. Je to podle mě nejrychlejší postup, ale vyžaduje to dostatečné místo v mražáku.

Jana 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.140 (?), 23.8.2011 16:34

Myslim, ze sa dost uzitocnych latok vyplavi s tou "přebytečnou vodou". Ale mozem sa mylit. Mozno je lepsie, ked cim viac nutricnej hodnoty potraviny ostane zachovane.

Co sa tyka techniky spracovania rajcinovej šťavy, tak sme pouzili osvedcenu a overenu zasadu: Ked sa chces nieco naucit o snehu, poraď sa s eskimakom, a nie s krovakom z Kalahari. :-) Teda ako to robia tomatinovia z Italie: A oni to robia pomocou specialneho strojceka na rajciny a to dvoma sposobmi:

Postup_A: Rajciny nakrajaju na kusky, uvaria do zmeknutia a este horuce uvarene mekke rajciny naberackou davaju do rajcinnoveho strojceka, v ktorom sa oddeli šťava na jednu stranu a šupky a zrnka na druhu stranu. Stavu povaria na sterilizaciu a naleju do poharov. -

Postup_B: Surove rajciny nakrajane na polovice nakladaju do rajcinoveho strojceka, V strojceku sa oddeli čista štava vratane duzinoveho pyre od zrniek a od šupiek. Cistu studenu rajcinovu stavu daju do hrnca povarit na dobu podla potreby vyvarenia vody na viac alebo menej hustu šťavu. Tuto šťavu za horuca naleju do poharov a je to.

Nepisal som o žiadnych prichutiach, to si da kazdy take ako chce. Zdoraznil som iba techniku spracovania. Sympaticke je na oboch postupoch, ze sa to uplne obide bez unavneho pasirovania horucej stavy cez sito, to vsetko urobi ta masinka, ci uz na rucny, alebo motorovy pohon - dle libosti a možnosti. Ostatne je toho hrba na internete, staci zadat do vyhladavaca dve slova napr.: spremi pomodoro a mate to. Subjektivne vzato, ta stava zo strojceka je omnoho chutnejsia, "rajčinovejšia", t.j. viac pripomina cerstve rajciny, ako mrtvy pretlak a moze (ale tiez nemusi) obsahovat prijemne rozptylenu duzinu, ako som uviedol vyssie. ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 194.41 (?), 23.8.2011 16:39

"jejich strojek na rajčata" =  český výraz pasírování

a kdo to chce dělat skutečně jako v Itálii, tak ať si najde na googlu výraz Sugo pomodoro a nemusí vymýšlet nějaké české vynálezy, ulejvárny, vychytávky a spol...

originál je prostě originál!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 234.140 (?), 23.8.2011 18:07

Pane Honzo, zrejme ste lepsi odbornik na češtinu ako ja, a napriek tomu sa nemozem ubranit pocitu, ze melete od veci. Ja o voze, vy o koze. Odhliadnuc od toho, ze ste dali rovnitko medzi podstatne meno a sloveso, pasirovani je podla mna proces, resp. cinnost, ktoru mozno robit roznymi sposobmi a s roznymi technickymi prostriedkami a tiez aj s roznymi vysledkami. Jak z hladiska zmysloveho vnimania, tak fyzikalnych a inych vlastnosti vysledneho produktu. Zdoraznil som technicku pomocku, ktora moze pomoct niekomu, kto tuto informaciu este nemal. BTW: A ak by ste mali v jednom zatahu prepasirovat niekolko desiatok kilogramov rajčín cez klasicke oble pasirovacie sito (tvaru murarske(=zednickej) "japonky",) drevenym klacikom alebo strojkem na rajcata, nepochybne by ste uvideli zač je toho loket. Jak v umornej drine, tak vo vysledkoch. A tiez sa mi javi vase zdoraznenie jedneho druhu omacky (mimochodom zo zavaranych celych rajcin) v suvislosti vyrobou cistej rajcinovej šťavy na univerzalne pouzitie, neuvazenym placnutim do vody,(jemne povedane). Snad neni na omluvu to, ze pri praci aj rozmyslam. Vidno, ze sme rozdielni. ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika