Moje zkušenosti:
1. Valašský špendlík z Valašska. (Pocházím z tama, včil bývám na bítešské náhorní rovině): Několik klonů, nespolehlivá úroda, malý výnos, občas kvalitní ovoce -- celkově však spíše slabota. Mám něco naroubovaného, zatím příliš mladé.
2. Valašský špendlík rostoucí v Bíteši (nevěřil jsem tomu, dokud jsem neuviděl, neochutnal a nezměřil 19 % cukru -- ne zcela zralý). Pěkný, čistý (vypadá zdravě), sladký, budu roubovat.
3. Nejrůznější mirabelky/myrobalány na Velkobítešsku a porůznu v okoli (max 15 % cukru), i v Brně. Postupně pozoruji, zkoumám, měřím a porovnávám. Vybírám podle ranosti/pozdnosti, loupavosti od pecky, cukernatosti, chuti atd... Mám několik nadějných typů, které si množím.
Zase se někdy ozvu. Hezký den
Josef