Vlaška končí
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.97 (?), 23.9.2016 5:56
Letos nás překvapil Tophit - bez postřiků v madmořské výšce cca 500 m. Lepší švestky jsme snad nikdy nejedli. Nejhorší byl Valor, ale strom je pěkný. Dá se přeroubovat? Na jaké je podnoži nemáme napsáno. Vůbec nám nejde Stanley. Ten to má spočítané. Jaká by byla nejlepší náhrada?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 23.9.2016 9:57
Jaká by byla nejlepší náhrada?
Tak asi ten Tophit, když jste nejedl nic lepšího. Každý rok je jiný a některé odrůdy se vyvedou líp než jiné a další rok to může být naopak. Ovšem Tophit je u mě špatný každoročně.
Švestka se jistě přeroubovat dá, ale hojení větších řezných ploch může být problematické.
Stanley je hodně plodný a horší ovoce může dát tam, kde nemá dostatek živin.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 196.17 (?), 3.7.2020 18:48
Vlaška se kvůli PPV nedá všude pěstovat. V Pardubicích to opravdu nešlo. V Sudetech (Hornosvratecká vrchovina 600 m) to ale neplatí. Roste si volně bez zásahu člověka, tudíž bez jakýchkoliv chemických postřiků, ani proti pilatce, naprosto v pohodě. Dozrává vždy, v plodnosti předčí sousedovic Gabrovskou, prostě zírám. V jisté literatuře se ale uváděla její vhodnost pro pěstování ve vyšších polohách, takže to zas takové překvapení není. Mám takový dojem, že tu Hanitu tady naprosto převálcuje. Hanita tady sice má tu svoji výraznou a pro mě nejlepší švestkovou chuť, ale ne každý takovou chuť ocení, jak jsem se mohl přesvědčit při degustaci místních občanů. Vlaška je přece jen v chuti (pro místní) švestkově klasičtější.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|