Vaše zkušenosti - Pražákovi Droždín u Olomouce?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?) 
8.4.2015 20:33
Ve výstavbě??? Takhle to tam vypadá minimálně patnáct let.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.81 (?), 4.5.2012 22:05

Neviem, či si môj príspevok prečítajú páni Kafka, Polehla, Kaněra, Boštička..., ale bol by som moc rád, keby mi poradili. Súčasne ich touto cestou srdečne pozdravujem. Kúpil som pred rokmi v Droždíne okrem sadeníc viniča, malín, egreša a okrasných kríkov aj stromky Leskoru a vytúženú Rajku. Práve Rajka na M9 mi robí starosti. Mali iba jednu- poslednú a už vtedy som si všimol nádorčekov v okolí zrastu s podpníkom. Vyzeralo to ako zárodky mladých "vzdušných" korienkov. Považoval som to ako schopnosť podpníka zakoreniť. Rajka mi rastie bujne, ťažko sa na drôtenke zvláda tvarovanie. Na rez odpovedá mohutným rastom, snažím sa ju maximálne vyväzovať k drôtom. Doposiaľ priniesla iba veľmi málo plodov. Na prvej snímke je vidieť tohtoročný rozdiel v zakvitnutí medzi Pinovou vpravo a Braeburnom vľavo. Vlani Rajka nekvitla vôbec, tento rok zakvitlo iba 1 súkvetie. Listy aj kôra sú čisté, iba "nádorčeky" sa vyskytujú aj vyššie, na kostrových konároch (snímka 2). Domnievam sa, že je to príznak choroby a pestovať či preštepovať Rajku nemá ďalej zmysel. Ak by bol na príčine vírus, rozvliekol by sa časom aj na susedné jablone. Poradí nám prípadne aj p. Pražák, čo som to "kúpil" spolu s Rajkou? Ďakujem za rady.

Sprava doľava: Topaz, Pinova, Rajka, Braeburn
Sprava doľava: Topaz, Pinova, Rajka, Braeburn
nádorčeky na kmeni a konároch Rajky
nádorčeky na kmeni a konároch Rajky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 68.246 (?), 8.5.2012 17:44

Zdravím Vás Paľo. Tento Vaš problém jsem už parkrát viděl a to i na čtvrtkmenech. U nas v jednom čísle zahradkáře o těchto " nadorcích" s čekacími kořínky psal Ing. Blažek jako nemoc podnoží nazev nevím hlavně tím trpí MM 106 a Váš případ jsem viděl hlavně na Šampionu, Goldenu. V članku doporučuje Ing. Blažej nadorky postupně odřezávat . Doporučuji se zajít zeptat na rostlinolekařskou spravu a ujistit se a vyloučit možnost virové zploštělosti jabloně. Doufám, že to nebude ten případ. Ono totiž Rajka je hodně citlivá na nemoci dřeva jako Šampion. Mě také Rajka rostla v mládí bujněji a méně plodila.  Ještě pochybuji, že máte Rajku na M9 pokud to není M9 vf. Podle potíží s nadorky a bujnosti bych usuzoval, že Rajku mate na M106. Mě se tyto nadorky s kořínky take dělají na jednom stromku, ale zatím jenom na podnoži u odrudy (Švýcarské oranžové) je zatím vše vpořádku . Je pravda, že je málo plodná.

           sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 115.19 (?), 23.4.2011 12:14

Kupovali jsme před 4 lety broskvoně catharinu earliglo a durancie a můžu říct že všechny stromky velmi dobře prosperují, hlavně catharina to je ůžasná odrůda.

kinahoj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 192.155 (?), 2.8.2014 22:31

Mám s nimi podobnoiu zkušenost. Objednal jsem u nich meruňku Bergeron, sladkovišeň Morellenfeuer, švestky To Taste a ještě pár drobností.  Výsledek? Meruňka i sladkovišeň vyloženě slaboučké stromky s nevyvinutou korunkou, které následující jaro zahynuly, což jsem za 30 let zahradničení ještě nezažil. A švestky nejsou švestky ale jakési nedefinovatelné blumy s neodlučující se peckou což jak je dobře známo není vlastností švestek, takže je budu muset vykácet a koupit v solidním podniku. Školku rodiny Pražákových v Droždíně rozhodně nikomu nedoporučuji, dočká se pouze zklamání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 59.254 (?), 26.4.2011 16:41

Já u nich byl letos poprvé. Sortiment jednička. Na webu mi vadí, že ne všude uvádí podnože. Na místě trochu chaos, něco nebyli schopni dohledat. Ceny vyšší, visačky strohé, když už popsané tak rukou, téměř nečitelné. Kupoval jsem meruňky - trochu olámané ze skladování (stejně jsem je ostříhal), ryngle (na špičáky drahé), višeň (kontejner - samozřejmě dražší, nic moc zapěstované). Vše se ujalo, tak snad bude odpovídat i popisku. Pán (starší - asi majitel) reagoval pružně, poradil, jen kdyby to tam neměli tak chaotické + popisky + jistota podnože?. Paragon jsem dostal. Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 4.9.2011 10:56

Hezký den

jako pracovník v zahradnictví v Droždíně prohlašuji, že mne uvedená nespokojenost mrzí, obsluhujeme ročně asi deset tisíc zákazníků někdy spokojenost není.

stran neoprávněné kritiky:

1) paragon vydáváme na požádání, nikdy jsme neodmítli paragon vydat!

2) méně známe ovoce a okrasné množíme sami. klasické ovoce nakupujeme. Je pečlivě založeno v rašelině ve sklepě aby netrpělo v zimě vysycháním je vždy ve svazcích, svazky ovoce střídáme (jabloň, hruška, třešeň...) - nikdy vedle sebe nejsou dva svazky stejneho ovoce, nemůže dojít ke smíchání.

3) někteří producenti nám dávájí velkoobchodně jednu popisku na svazek - pokud si nezakoupíte celý svazek odrůdu dopíšeme na novou visačku a dodáme. Máme v počítači zasedací pořádek a i ztracením cedulky není možné zaměnit odrůdu. Na požádání zašleme zasedací pořádek v excelu a můžete si polohu odrůdy ověřit sami.

4) jedna várka révy v roce 2007 byla pochybná (jiná odrůda) a přišlo nám vyměnit odrůdu více lidí. od dotyčného vinaře již nenakupujeme.

5) podnože u slivoní jsou dosti omezené, 99% máme na MY-KL-A, proto neuvádíme na štítku.

6) někteří kupující nechtějí křivé stromky, někomu opravdu nelze vysvětlit, že očkováním na podnož vzniká křivé kolínko, věc běžná a zcela nezávadná - ale kolínko je křivé... Někteří lidé to nejen nevezmou, ale myslí si jak je lakujeme.

7) v létě chodí max. 1-2 zákazníci denně, v zimě, kdy je rozmrlo a ideální čas na sázení dokonce nikdo. Asi v období 6-týdnů na jaře přijde i 5-6 zákazníků najednou - přestože se každého snažíme oslovit a požádat o trpělivost, dočkáme se (naštěstí jen zřídka) urážek, že obsluhujeme ty, kteří přišli dříve a oni nechtějí čekat. Zhusta doporučuji nakupovat ovoce NA PODZIM (ideální je listopad), kdy je to LEPŠÍ pro rosltiny a také chodí podstatně méně lidí - nečekáte.

Přestože při tak velkém počtu zákazníků může dojit i věcem, které jsou nám či vám nepříjemné snažíme se. V každém případě je nám zcela cizí podvádění a vědomá záměna či hrubá nedbalost u nás vyloučena.

s přáním dobrého pořízení u nás či jinde Martin Pražák

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Honza_P - (33) - 106.113 (?), 12.9.2011 17:44
Před třemi lety jsem u vás koupil dva stromky odrůdy jeřáb moravský sladkoplodý. Stromky jsou vedle sebe a letos poprvé plodí. Jeden chutné sladké plody a druhý, který je v růstu sotva poloviční má nechutné a plané plody - v žádném případě se nejedná o to co jsem chtěl aby z toho vyrostlo. Jak mi toto vysvětlíte?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 12.9.2011 23:35

Že by vyrostla podnož?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 69.180 (?), 28.10.2011 16:43

dobry den.

Plně souhlasim s tím co pan M. Pražak napsal a chapu jeho stanovisko. Je zajimavé, že je kritizujete pro cenu a pravost odrudy a u zahradnických zasilkových služeb vam všem to většinou vubec ani nevadí a přeplacíte je. Ja s p. Pražakem nemam špatné zkušenosti. Vždy jsem u nich sehnal to co jsem kolikrát dlouho scháněl a to kdykoliv kdy jsem chtěl stromek zasadit. Prodali mi stromek i v zimně, když mi to půda dovolila a nebylo mrazivo. Byli vždy ochotní.Ochotně mě zavedli do sklepa, kde měli vzorově založené stromky spousty odrud a druhů. Při předvádění stromků mi vždy ukázali stav kořenů a korunky a když se mi stromek nezamlouval bez problémů mi předvedli další až k moji spokojenosti. Když byl stromek nerovný tak jsem je napevno přivazoval k opoře a o čase mu tvar zustal a mohl jsem ho bez problemu odvazat a vychovavat dle svých představ. A jak stromek sílí tak se nerovností z mladí sami ztratí. Problemi se štítkami začínají hlavně u školkaře, který je ma vydavat podle počtu stromků a mělo by jich být i navíc!! (někeří školkaři neumí počítat) a tak prodejci kolikrát ani nezbyde než napsat nový. Je pravda kdyby si pan Pražák napsal před prodejem tablo kde bude napsaný druh ovocneho stromu a najakých podnožich je nabízen tak už bude také zaviset jestli zákazník umí čist. Pořád platí líná huba hotové neštěstí!!! Ja jsem s p.Pražákem plně spokojen.Kolikrát při větším odběru jsem dostal i 1 stromek grátis. Je pravda, že nevíce škody si udělá zákazník sam svým přístupem ke zakoupenemu stromku. Např... Nedá stromek do vody, nezaleje behem roku, neopatří stromek krytkou na kmínek, neostříha stromek po výsadbě...) Nejhořší je, když zakazník svaluje svoji neschopnost a nedbalost na prodejce pokud nemá evidentně špatnou pověst. Přeji p.Pražakovi mnoho solidních a upřímných zákazníků.

Já jsem stabilní zákazník p. V. Kaněra z Kobeřic  - sadař profesionál a odborný instruktor ČZS

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika