U každej odrody sa dajú nájsť pozitívne aj negatívne vlastnosti a skúsenosti pestovateľov. Od júla 2012 až do jari 2013 som na fórum nepozeral, preto tie negatívne hodnotenia u Hanity mi "unikli". Myslím si, že Hanita je v prvom rade ovocie na priamy konzum. Tiež je pravda, že augustových polosliviek je na zozname predajcov málo. Nerobím z toho výhodu ani nevýhodu. V ôsmom mesiaci máme v záhradke stále dosť iného ovocia + skoré hrozno. Jesenné slnko spolu s chladnými nocami ako keby dávalo dozievajúcim plodom lepšiu kvalitu. Poznáme to dobre na sládnúcich bobuliach hrozna. U neskorých kultivarov sliviek a broskýň to bude zrejme podobné.
Zdravím Libor! Veru nebude jednoduché vyhodnotiť aspoň 3 najlepšie. Šance sú vyrovnané u všetkých menovaných odrôd. Chuť bude zrejme dosť podobná. V tom prípade by som sa pri rozhodovaní zameral na chuťovú stálosť za posledné 2-3 roky a toleranciu k šarke. Príznaky šarky na listoch nepovažujem za spoľahlivú toleranciu, aj keď plody sú OK. Pohľad na zdravé listy a chutné veľké neporušené plody prináša maximálne uspokojenie.
Stačí mi, Libor, tolerancia, nehľadám rezistentnú odrodu. Okrem Domácej slivky a lákavej Haganty, u ktorej napr. Fytos toleranciu popiera, sa bavíme prevažne o tolerantných sortách. Myslíš, že sýtozelené čisté listy a neporušené plody u moderných hybridov je iba idylická predstava? Našťastie zdroj šarky v záhradke nemám a nedúfam, že by ju vošky preniesli dajmetomu zo 100metrovej vzdialenosti. Ale človek nikedy nevie...
Ještě v minulém roce tady byl poměr 7 ku 4 ve prospěch Hanity. Takže o její kvalitě tady pochybnosti byly. Větší plody při rozumné plodnosti jsou snad chuťově nepřekonatelné. To že zraje už v srpnu (většinou), je spíše předností, protože v této době nemá konkurenci.
U každej odrody sa dajú nájsť pozitívne aj negatívne vlastnosti a skúsenosti pestovateľov. Od júla 2012 až do jari 2013 som na fórum nepozeral, preto tie negatívne hodnotenia u Hanity mi "unikli". Myslím si, že Hanita je v prvom rade ovocie na priamy konzum. Tiež je pravda, že augustových polosliviek je na zozname predajcov málo. Nerobím z toho výhodu ani nevýhodu. V ôsmom mesiaci máme v záhradke stále dosť iného ovocia + skoré hrozno. Jesenné slnko spolu s chladnými nocami ako keby dávalo dozievajúcim plodom lepšiu kvalitu. Poznáme to dobre na sládnúcich bobuliach hrozna. U neskorých kultivarov sliviek a broskýň to bude zrejme podobné.
Jde spíše o to, že se některým pěstitelům Hanita ještě dostatečně neprojevila. Já musím konstatovat, že zde ukázala svoji klasickou chuť už v druhém roce po výsadbě. Že v osmém měsíci je dostatek například broskví, to na vysoké chuťové kvalitě Hanity nic neubírá. Naopak se klidně může stát, že Hanita potěší leckdy více, než méně vydařené ostatní ovoce.
Broskyne i reva su fajn, ale slivove gule z nich neuvaris :). Z Hanity sa tento rok podaril i lekvar a vobec nie zly, i ked to bola zmes i z Topkingov a Toptastov. Fadna chud predcasne padajuceho Topendu tento rok nema sancu na Hanitu. Neviem cim to je, pocasie je tu este dobre... Tak namiesto sliviek vychutnavam hrusky Charneusky. Vynikajuca maslova, stavnata, bez chyby...
S tím Topendem a Topkingem to není moc dobrá zpráva. Snad bude lepší Presenta a Elena. Charneuskou bych si taky dal. Už jsem zapomněl jak chutná. Má kořenitou příchuť, nebo ne?
Charneuska je pre mna jedna z najlespich. Korenista prichut tam trochu je, vlkostou plodov predci ostatne tiez. Jedine minus je ze uz pomaly nebude, takym tempom mizne.