Trojica najlepších



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 60.179 (?) 
11.9.2013 22:28

Hanitu som vlani na jar vysadil už druhý raz- asi meter od tej predchádzajúcej, ktorá uhynula na netoleranciu voči viróze. Minulý mesiac dozreli prvé plody Hanity a boli rovnak vynikajúce ako u jej predchodkyne. Chcem tým naznačiť, že vek či vyspelosť stromku nie je podmienkou k tomu, aby odroda v plnej miere prejavila svoju chuťovú kvalitu. Naopak, prvé úrody môžu mať plody nadpriemerne väčšie. Poznal som to u jednoho kultivaru broskýň.

Libor, neskúšal si ešte uvariť broskyňové gule? Tak to skús, sú fajn. Rovnako ako marhuľové či hruškové.cheeky

V ôsmom mesiaci máme v záhradke nielen broskyne a hrozno, ale stále sa oberá egreš, remontujúce jahody, černice, neskoré kanadské čučky a dokonca aj maliny. Aj z tých sú vynikajúce gule.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.9.2013 15:32

Pánu Liborovi se nějak letos Topking "niepozdává",asi ho sklidil předčasně, jako se to stalo mě s Topfive.Potom se nejenže nepozná nic, ale může to dojít až k tomu, že odrůdu zavrhneme jako neužitečnou.Topking bude patřit mezi kvalitní časně zářijové odrůdy s vyšší hladinou cukru.Je taky o něco menší, než některé obršvestky, a slívy.Já jsem s ním přeočkoval třetí stromek Toptaste, protože toho už bude tak trochu moc, a chci taky něco aromatického.

Pán Palo pátrá po Svaté trojici nejlepších zářijových, tak mu nějaké našepkám.Tady jsou:

Čačanská rodná, Topking,Anna Späth, Vlaška,Bystrická muškátová-jestli opravdu taková existuje, a nevyklube se z ní později normální domácí švestka.Hagantu teprve študuju-aby to nebyla zase nějaká taková podobná Toptastu, sice sladká, ale o krapet meně aroma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 13.9.2013 16:22

Bystrická muškátová existuje je to výborná odroda. Túto odrudu pestoval už starý otec, jej chuť je bezkonkurenčná. V našom okolí je celkom rozšírená. V ukážke je opis tejto odrody z lit. Pochyba, D.: Malá pomológia, Bratislava 1963. Ja by som panovi Paľovi odporučil Presentu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 227.25 (?), 13.9.2013 20:13

Bystrická muškátová musí byť chuťovo špicová, o tom nepochybujem. Iba sa bojím náchylnosti k šarke. Prezentu som na jar navrúbľoval do korunky Angelena. Z počiatku boli vrúble narašené a dlho sa držali. Nakoniec to vzdali a podľahli rozrastajúcej sa korune hostiteľky. Neostáva mi, ako to na budúcu jar skúsiť znova s tým, že korunu Angelena surovo zrežem na krátke kýpte. Do nich vložím víťaza "Svätej trojice." Viem, že rozdiely v kvalite medzi súčasnými kultivarmi sú minimálne. Napriek tomu verím, že po zhodnotení vyrovnanosti úrod, kolísania chuti v jednotlivých ročníkoch a posúdením dlhodobého zdravotného stavu plodov a listov (šarka) sa predsa len podarí zoradiť najlepšie sorty na stupienok víťazov.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.9.2013 20:59

Presentu považuju už za švestku řijnovou, a bude jistě výborná, už proto, že to je švestka čistokrevná.Podlouhlý středněvětší tvar, na obou koncích zůžená.Velmi plodná.Já si myslím, že když nějakou švestku vysadíte do Vašeho vinohradu, který je asi částečným izolátem-v blízkém okolí asi nejsou švestky žádné, tudíš nehrozí větší riziko přenosu z nemocných stromů, tak nemusíte brát ohledy na odolnost, toleranci,rezistenci proti šarce.Hlavní hledisko je kvalitatívní, a v tom případě chuť na prvním místě.Já jsem si tu Bystrickou letos vysadil, i přesto, že jsou v okolí švestky zavirované.Ale mám čas pamatovat, a vykonávat postřiky proti mšicím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 13.9.2013 21:25

Za výborné švestky, které dozrávají u nás v tuto dobu považuji Gabrovskou, mají švestkový tvar, jsou větší, ne však obrovské, třicet plodů váží 1 kg. Manžel má již většinu úrody v sudu. Hanita je u nás též chutná, ale menší plody, aromatická, má však více kyselinky. Včera jsem vařila ze švestek varhule /krajový název pro ovocné knedlíky/, z Gabrovské byly výborné, z Hanity až moc nakyslé. Prezenta nám začíná modrat, takže zatím nelze posoudit. Zklamáním v chuti je Haganta, připomíná mi i tvarem Najbolju, je málo aromatická, až moc šťavnatá, plody velké.  Jiřina 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 51.31 (?), 13.9.2013 22:17

Bohuzial ten Topking nevydrzal na strome a plody padali kazdy den same, ale ani posledne ktore som jedol, hoci maksie a zrelsie chutovo nepresvedcili. Ale mozno nemali svoj rok (pada i Topend, to nikdy nebolo), ako marhule tento rok u mna, dam mu sancu presvedcit v dalsich rokoch, ale cast na jar prestepim osvedcenou Katinkou, kedze v tom case jej bolo malo a marhule su vzdy dost neiste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 60.175 (?), 14.9.2013 0:03

Ďakujem za cenné poznatky a hodnotenia, najmä p.Jiřině. Prvý raz čítam o sklamaní s Hagantou. Tak sa nám pomalúčky šprušličky v rebríčku hodnôt a chutí prehadzujú. Málo sa však spomína zdravotný stav. Máte pravdu, pane Rosťo, že vo vinohrade za dedinou príznaky šarky, zdá sa, nevidieť, ale inak sliviek aj višní tam okolo plotu máme hromadu. Prevládajú durancie- u tých napadnutie infekciou PPV zrejme nepoznáte. Vlani som tam vysadil Katinku, Gabrovskú a do jednej durancie naočkoval Hanitu. Doma v záhradke mám Hanitu a nepodarený šľachtiteľský "zázrak" Angeleno. Preto túžim po preštepení Angelena kvalitnou veľkoplodou vysoko tolerantnou septembrovou sortou. Ktorá z tých "obršvestek" bude asi najlepšia?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.140 (?), 14.9.2013 7:34

Zdravím, musím souhlasit s p. Liborem, že Topking letos dost padá. Nicméně chuť je stále velmi dobrá, cukernatá, dužnina pevná a moc nehnije. Rovněž Gabrovská letos potvrdila svoje kvality, rozhodně dobrá pološvetka. Domácí je stálice, a musím změnit názor na Hanitu, jež je sice měkčí, ale letos vyzrála a jako ranější švestka je skutečně zajímavá, až na ty dírkovitosti listů. Tophit půjde ven, zase hnije rychleji než zraje, Amers je průměrný, ale konzistence dobrá a je atraktivní, tak mu dám ještě šanci. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 14.9.2013 9:08

Amersů mám letos pár prvních. Včera jsem jej ochutnal a první plod mě docela nadchl. Krásně oranžová odlučitelná dužina, aromatická sladká chuť s kyselinkou. Trochu připomíná Hanitu.  Z první malé úrody nedělám závěry, ale tuším, že vedle stojící chuťově nezajímavé Tophit a Empress to mají spočítané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika