Topfirst, Herman - dotaz

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?)
24.7.2012 14:12

Herman vypadá rozhodně velmi lákavě a zvlášť, když zraje tak časně. Myslím si, že po letošním roce, se o tyto rané odrůdy švestek, silně zvětší pěstitelský zájem. U mě letos Opál jasně převálcoval Katinku, ale kdyby žádný Opál nebyl, blahořečil bych opět jen Katinku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 22.7.2012 18:20

Připojuji slibované snímky odrůdy Herman-6 leté vřeteno.

obr.1
obr.1
obr.3
obr.3
obr.2
obr.2

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 184.146 (?), 22.7.2012 18:38

Senzační, pane Václave. Až lituju, že jsem si letos poměrně už dost pozdě na jaře nenachal od pana Kubáčka ve Střílkách k těm Favoritám ten Herman přibalit. Opravdu velmi pěkné, přítažlivé plody.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 22.7.2012 18:53

Ještě pro upřesnění. Stopka je dlouhá asi 1cm, protože jsou plody zralé, stačí zavadit a spadnou.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 69.2 (?), 22.7.2012 22:23

Myslím, že bychom mohli Herman u Libora vyloučit i podle tvaru listů. Opálu nahrává u Libora sklon k přeplozování i tvar listů. Ale proč nemá renglódovou chuť, to nevím.

Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 110.96 (?), 22.7.2012 22:33

Tak ten Herman ja ovela modrejsi ako moje fotky, taka modra moja slivka nie je. Opal to zrejme tiez nebude, ma zriet neskor (po Katinke) a horsie sa oddelovat od kostky. Vychadza mi potom, ze je to zrejme R. Gerstetter - zreje pred Katinkou, farba plodu zodpoveda, i chut slabsia oproti Katinke a ide dobre od kostky. Takze zhrnute a podciarknute - jedna z prvych zrelych sliviek sezony s vysokou rodivostou, bez cervikov aj bez postreku s postupnym ca. 10 dnovym zrenim vhodna na priamy konzum + pecenie, pokial dozreje Katinka. 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 23.7.2012 8:06

Mívám přesně stejné plody Hermana jako p. Vinšálek (pokud nezmrznou jako letos). Nicméně ani Ruth Gerstřeter neplodí tak, jako Liborova slivoň, od Hermana se liší jen trochu menšími plody s nádechem do fialova. 
   Herman však vzdor své velikosti a lákavému vzhledu má dost fádní chuť. V tom jej ostatní odrůdy - Katinka, Opál, ale i Ruth překonají. Je pravda, že Opál u nás zraje o něco málo po Katince, i, ale od pecky jde vcelku dobře.

host - 184.146 (?), 23.7.2012 11:42

Mnou dovezený Opál byl zralejší dříve snad z důvodu minimálního množství plodů na stromech. Zralost Katinky jsem na stejném místě porovnat nemohl.  PzP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 23.7.2012 16:49

Trochu mně je pana Václava líto, že Miloš "pohaněl" jeho stěžejní ranou odrůdu švestek. Já tenhle názor znám už z minulého roku. Nejraději bych si všechny tyto rané odrůdy pořídil pro pozdější porovnání. Ale na fotkách vypadá Herman prvotřídně, pane Václave.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 23.7.2012 21:50

No, tak mně Herman velice chutná a také celé rodině. Vnoučata mají prázdniny, a tak je dnes sklizeno. Knedlíky už nebudou.

Ono to může být i tím, že to jsou první plody švestek. Podobně jako první plody letních jablek, nebo raných třešní. Vždyť co to je třeba Německá rychlice. Pecka, kolem ní trošínku dužniny a slupka. Nic zvláštního. Ale jsou to první třešně, i když drobné, ale dělají laskominy.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10558) - 70.240 (?), 24.7.2012 14:12

Herman vypadá rozhodně velmi lákavě a zvlášť, když zraje tak časně. Myslím si, že po letošním roce, se o tyto rané odrůdy švestek, silně zvětší pěstitelský zájem. U mě letos Opál jasně převálcoval Katinku, ale kdyby žádný Opál nebyl, blahořečil bych opět jen Katinku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz