Tipala



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?)
14.7.2013 17:24

Tipala roste jak blázen, za 4 roky je strom veliký,  plodů není nikdy přehanně mnoho. Chuť je něco jako švestka, špendlík, slíva. S nektarinkou ani meruňkou (krom barvy) moc podobného nemá. Hodnotu této slivoně budu měřit mírou tolerance k šarce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 2.9.2010 8:37

Tipala to určitě není, tase před 30 lety nepěstovala. Navíc se nešíří odkopky. Půjde zřejmě o nějaké pravokořené špendlíky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan N. - (20) - 115.34 (?), 26.9.2010 11:26

Všem moc děkuji, ikdyž jsem čekal víc fotek s valstními plody, ale pěkné jsou i plody špendlíků pana HONZY. Příští rok by mně měli rodit jak ŠPENDLÍKY, tak Tipala. Pokud to vyjde, tak taky něco vložím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.3.2013 18:06

Nevím tedy jak hodně překvapím vás, ale mě tahle zpráva překvapila dost.Hledal jsem na netu nějaké informace o Tipale, abych se dozvěděl něco víc, než v šumperáčku.

Původně jsem myslel, že Tipala vznikla pokřížením nějakých žlutých špendlíků, po kterých by zdědila něco té specifické chuti, kterou jsem si pamatoval z dětství, a která byla nezaměnitelná s modrými peckovinami.Zjístil jsem ale že to tak není, a Tipala pochází z nic neříkajícího křížení Tiroler Zuckerzwetsche´ x ´Opal.-co vy nato?Já říkám zase ten Opálsurprise,jako by ho už nebylo dost,ale asi není... zase tam bude něco té ringle... chtěl jsem spíše trochu toho špendlíkovského šmrncu.No nic... co už naděláme, když je ten Opál taková kvalita.Budeme mít přeopalováno.Potěšující je informace,že odrůda je vysoce odolná proti šarce.

Vkládám tedy celý popisek Tipaly, tady je...

Tipala

Stredne skorá slivka. Vznikla krížením odrôd ´Tiroler Zuckerzwetsche´ x ´Opal´ v Nemecku.
Odrodu Tipala vyšľachtil Dr. Walter Hartmann na pracovisku Universität Hohenheim Institut für Obst-Gemüse, und Weinbau v Štuttgarte.
Stromy sú silného vzrastu. Koruny stromu sú stredne vzrastné a mierne rozložité. Jednoročné výhony sú hrubé, slabo plstnaté a polovzpriamené. Vrcholky letorastov majú stredne silné antokyánové sfarbenie. Listová čepeľ je svetlozelená, krátka, opačne vajcovitého tvaru. Stopka listu je dlhá, z vrchnej strany stredne plstnatá. Žliazky sú prítomné predovšetkým na stopke. Na kvitnúcich generatívnych výhonoch sa vyskytuje veľa stredne veľkých kvetov. Korunné lupienky sú stredne veľké, široké, eliptického tvaru a vzájomne sa dotýkajú.
Plody sú stredne veľké, žlté, eliptického tvaru. Počas zberovej zrelosti sa v dobrých ročníkoch na slnečnej strane plodov vytvára slabé žltooranžové líčko. Dužina plodov je stredne tuhá, oranžovej farby, veľmi silne šťavnatá s vysokým obsahom cukru. Kôstka je úzko eliptického tvaru, úplne odlučiteľná od dužiny. Z hľadiska opeľovacích pomerov patrí odroda do skupiny cudzoopelivých. Preto vyžaduje prítomnosť iných odrôd pre lepšie opelenie kvetov. Plody dozrievajú koncom júla až v prvej dekáde augusta. Odroda je vhodná do nižších a stredných polôh. Proti šárke sliviek vykazuje vysokú odolnosť. Odroda má dobrý zdravotný stav stromov i listov. Vyžaduje chránené polohy voči jarným mrazom, ktoré môžu poškodiť kvety. Prednosťou odrody je skorý nástup do rodivosti a chutné plody. Po dozretí plody mäknú. Odroda je citlivá na jarné mrazy v dobe kvetu, v dôsledku čoho môže byť úrodnosť odrody nízka.
Vstup do plodnosti je pomerne skorý. Vo výsadbe vyžaduje vhodné odrody z hľadiska lepšieho opelenia kvetov. Zaraďuje sa medzi stredne skoré slivky. Je vhodná hlavne do nižších a stredných polôh, v našich podmienkach vyžaduje závlahu. Prednosťou odrody Tipala je tolerancia proti výskytu šárky sliviek. Vykazuje veľmi dobrý zdravotný stav proti tejto chorobe na listoch i plodoch. Nedostatkom je značná citlivosť kvetov na mráz a zlé opeľovanie, v dôsledku čoho môže byť úrodnosť odrody nízka.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 11.3.2013 20:46

Tipalu jsem mohl pořídit už před dvěmi nebo třemi roky, ale její plody u známého mě nijak moc nepřesvedčily tak jsem ji vzdal. Špendlíku se rovnat nemůže...

Tak a máme po náladě, že pane rosti&slavíku. Ale je dobře, že se vyskytnou i odlišné názory na věc. Vyjímka třeba bude potvrzovat pravidlo. I když třeba u Hanity bylo skóre 7:4, jak jsem už uváděl. Takže těch "nic moc" názorů bylo o něco více, než jeden. Nevím jestli máte na zahradě ten špendlík, ale jestli ne, tak to tak vypadá, že si ho nakonec budete muset pořídit. Je možné, že Tipala vám tento požitek nakonec nepřinese.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.3.2013 10:50

-----------------------------------------------

TIPALA

žlutá tolerantní švestka s vynikajícím aroma, vhodná na pálenku, více než dobrá náhrada za špendlík

dužnina: žlutá, aromatická, vynikající chuti
sklizeň: začátkem srpna
odolnost: tolerantní
poloha: všechny, vhodná i do okrajových oblastí.

----------------------------------------------------------------------

Že je mezi zahrádkáři zájem o Tipalu jsem se přesvědčil tady ve vlákně, v počtu návštěv.Je to ale mladá odrůda, a mnoho pěstitelů s ní zkušenosti nemá.Někteří ale přece jen ano.A tak jak je to i u jiných odrůd, se ozývají kladné i záporné hlasy.Z jednoho koštu u kamaráda ale nelze dělat kategorické závěry.Proto jsem zvědavý na další ohlasy.

Podle recenzí na tuto odrůdu(né jenom prodejního inzerátu, který je na počátku)lze usuzovat, že to bude kvalitní, ranná odrůda.Zraje o dva týdny dříve než špendlík, což je potěšující.Dostává přízvisko -medová, tudíš bude mít více cukru.Hlavní otázkou tedy zůstává, zda ma na to, aby byla rovnocenným soupeřem špendlíků v kategorii aroma, nebo opačně---zda se ji špendlík vyrovná?

Tak tedy-jak vám chutná Tipala na počátku srpna?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 231.99 (?), 12.3.2013 11:09

Nevím jaká je začátkem srpna, protože jemu zraje později a já ji chutnal naposled předloni až začátkem září... Ony ty mnohé odrůdy se vybarvují dost brzo, aby mohly být utrženy ještě nezrálé a vydržely přepravu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 12.3.2013 13:23

Tak ono to hodnoceni muze taky dojit do patove situace..viz Cacanska Lepotica... budou oblasti, kdy pri predpokladu dodrzeni kvalitni agrotechniki, muzou byt hodnoceni rozdilna, ale urcite vsem pestitelum teto odrudy preji hodne uspechu.Urcite ne nadarmo se ji take rika medova svestka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 8.4.2013 11:02

Ano máte pravdu, že i hodnocení Tipaly může dojít do patové situace, jako v případě lepotice, jenže to může každá...

1)Lepotice vznikla v mnohem teplejší oblasti, potažmo klimatu, a jakožto odrůda s velkým plodem, bude více náchylná výkyvům(trochu více mnm,horší expozice,horší půda,méně potřebných min. prvků).U mě málokterá odrůda s velkým plodem dává aromatičtější ovoce... takové, aby mi vyhovovaly.Toptaste i Hagantu nemám dostatečně prověřenou.Jo... o dvěstě metrů níže a níž to bude jiné.

2)Objektívně přiznávám, že na prodejistromků je Tipala-žlutá švestka, která nevznikla volně-jako špendlík,ale šlechtěním v Německu, a  (měla)-mohla by nahradit žlutý špendlík je lacinější, než ten onen-proč?

3)V této situaci, když už jsem si Tipalu objednal, se alespoň utěšuju pocitem, že vznikla odrůdou Opál.Takže to nebude až taková tragédie, když nebudu mít špendlík, ale místo něho budou zrát dva Opály-jeden po druhém,pěkně za sebou, akorát v jiném kabátě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 14.7.2013 16:54

Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe.Tak já si myslím, že se bude smát ten, komu začne Tipala uspokojivě rodit,protože údajně potřebuje k vyšší úrodě vhodné opylovače, jinak rodí méně.Taky květy jsou na jaře více citlivé  na pozdní mráz.Chuť plodů Tipaly je přirovnávána k chuťi meruněk, nektarinek.Namátkou jsem vybral několik vět z německy píšících  webů.Omluvte prosím nepřesnost webových překládačů.

Vůně je sladká a plody mají výrazný Neckarinen- nebo meruňkovým aroma...

 Tipala švestka je nové plemeno pana Dr. Walter Hartmann z Hohenheimu Stuttgart z křížení tyrolské cukru švestky a odrůda opálu z roku 1995 více než 70 stromy růst a prosperovat nyní v našich sadech.Chuť aromatická sladká, lehké aroma nektarinek...

 Relativně velké švestky (některé až 4 cm ), jsou zlata na oranžovou s červenými tvářemi. Aprikosenfarbene, když zcela zralé maso chutná aromatická sladká nektarinek a meruňky...

Když plody jsou fermentované(aromatické) týden na konci července, začátkem srpna, budou odděleny od kamenů, aby chuť mandlí dochází pouze diskrétně v destilátu...

 První doušek má intenzivní aroma švestek s nádechem žluté švestky a nektarinky...

Odlišné názory v případě Hanity, nebo Čačanské lepotice,a hlavně té budou určitě dále vzestupně vznikat, tak jak jsou už obě začleněny do naších výsadeb, které přibývají.Vlastnosti odrůd můžou být v různých polohách, podmínkách pěstování různé, a někdy budou často na hraně naších smyslových buněk.Tipalu si jen tak někdo asi nepořídí, každý,nebo většina "letí" na modré odrůdy, ale schválně se na ní podívejte zblízka u kamarádů, v pomologiích, a zařaďte ji na příště na nákupní lístek s cílem vytvořit fanklub, a podělit se o chuťové vjemy.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 14.7.2013 17:24

Tipala roste jak blázen, za 4 roky je strom veliký,  plodů není nikdy přehanně mnoho. Chuť je něco jako švestka, špendlík, slíva. S nektarinkou ani meruňkou (krom barvy) moc podobného nemá. Hodnotu této slivoně budu měřit mírou tolerance k šarce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika