Podivná mirabelka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6702) - 9.135 (?), 3.10.2015 8:50, zobrazeno: 15612x
Zdravím vespolek
Mirabelka Bellamira (snad!), stromek téměř tříletý z jara 2013, zásilka z Kruhu. Letos první výraznější úroda. Plody dozrávají až teď, na stromě se drží. Chuť nic moc, kyselé už teď nejsou, ale ani nijak výrazně sladké, aroma žádné. Nevím, co si o tom myslet. Půjde to aspoň usušit?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 3.10.2015 9:31
No, mně to připadá spíše jako podnožový myrobalán. U nás je 5 dní po sklizni Domácí velkoplodé švestky a tak by u nás Belamira měla být už 20 dní sklizená (280 m n.m.). Pokud jste z vyšších púoloh, budiž. Tak při nadmořské výšce 500-600 m by mohla dozrávat nyní. Zkuste se v Kruhu telefonem domluvit na dalším postupu - jestli jim dodáte vzorek ovoce, nebo jestli mají reklamací více, tak byla špatná celá šarže oček.
Před třemi lety jsem přeroubovával Idared a letos při sklizni zjistil, že nejnižší větev není z nejnižšího očka tříočkového roubu Jolany, ale z kalusu původní odrůdy kterým se zavalil srůst. No a pokud ve školce pracují zaměstnanci či brigádníci, je pečlivost při vystříhávání nepatřičného obrostu podnože ještě menší. Při příbuznosti Myrobalán-mirabelka pak ani inspektor ÚKZÚZ nemusí při přehlídce špatný kus odhalit a z porostu vyřadit. Prostě stát se to může a prodejce by měl reklamaci uznat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.172 (?), 3.10.2015 20:51
Podnožový myrobalán je kulatý a ne oválný.Navíc nejde od pecky.
Jarin.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.33 (?), 4.10.2015 21:15
Mám Aprimiru ve 260 m.n.m. a část úrody je ještě na stromě. Letos zrála hodně pozdě. A domácí švestky také ještě drží na stromě. I když jich ubývá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.172 (?), 4.10.2015 21:26
Máte Bellamiru!, pokud Vám nevyhovuje přeroubujte ji.
Porovnat foto můžete např. zde.
Jarin.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6702) - 9.135 (?), 5.10.2015 8:00
Tam jsem se koukal nejdřív. Jen mi je divný, že toto - při plném vyzrání sladká až velmi sladká, dobře aromatická, dobrá až velmi dobrá - se nedostavilo, když letos mi uzrály broskve a byly výtečné. Ale asi to bude víc vlivů, ta poloha a možná i mládí stromku. Myslel jsem, že nějaká slíva u nás nebude problém. Děkuji všem za názory.
PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 4.10.2015 15:39
No celkový charakter je slivonovitý a ne myrobalanovitý. listy, očka, dřevo... Bellamiru osobně neznám...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|