Jakou vybrat odrůdu na pálení?



Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.230 (?)
28.12.2016 21:07
Miloši, ak to nebude průser a bude to pitné, tak Ti polliterku odložím (za tých 3000 kaček 😁😁😁😁😁). Ale nie, napokon čo pre Slovákov a Moravákov nie je pitné, že? IH
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.57 (?), 28.12.2016 8:50

Nevím jak ve Lžíně, ale je pár firmiček i soukromých "paličů" co berou vyřazené ovoce (přemrzlé, poškozené, prošlé) z velkoskladů a pak se objevují tyto udivující exotické specialitky. Ve velkoskladech jsem viděl, co a kolik se toho dává pryč - vždy se odepisují nějaká procenta navíc nevyhovujícího zboží (ovoce).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 28.12.2016 14:16

Pre Mikeš 13: Isteže, na prsty im nevidíme. Navyše ten názov - Lžín (?!).laugh

Práve preto si tú hurmikakovicu ideme s kamošom spraviť sami (Vy by Ste dali za polliterku chľastu 3000Kč?).     IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.46 (?), 28.12.2016 15:27

Přesně, jak píše Mikeš. Z podobného zdroje jsem nedávno dostal mandarinkovici. Kvalitně udělaný kvas, dobře vypálená. Určitě stála za ochutnání, ale 3000 bych za ni nedal ani omylem. A to jsem hodně zvědavý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.178 (?), 28.12.2016 18:57

Jeden sken k tomelům. Vypadá to velmi dobře a nadějně pro domácí výrobu. Na rozdíl od dýni a podobných nesmyslů...sad

Snad časem vyčenichám i něco z historické literatury. Ale v každém případě je to dobrý nápad s velkou náději na úspěch.

*

Lžínskou CENU nemá cenu komentovat. A i na těch jejích webových stránkách mi něco vadí. Nejen pár do očí bijících pravopisných a stylistických chyb.

(Běžně mi to nevadí, ale při prezentaci nějaké fa...)

Rafael.

Doc.Dr.Ing. B.Krška, Ing. I.Ondrášek, MZLU v Brně
Doc.Dr.Ing. B.Krška, Ing. I.Ondrášek, MZLU v Brně
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.230 (?), 28.12.2016 20:45
Pán Rafael, ďakujem za povzbudenie. S kamarátom Jozefom sme pravdepodobne jediní blázni z celej bývalej ČSSR blahej pamäti, ktorí to teraz skúšame. Hurmikaki (tomel) zrejme ten "palírenský" potenciál má, čo sa týka cukornatosti tak určite. Navyše hurmikaki máme z vlastnej úrody, prvá trieda. Aj na radu Miloša Vysloužila som tam napokon ten zákvas radšej dal (tých 3000Kč za pol litra ma trochu vydesilo) 😃. Stále si ale myslím, že naše obyčajné československé slivky, hrušky či jablká sú vhodnejším materiálom na vypálenie kvalitného destilátu. Uvidíme, možno to bude akcia "raz a dosť", ale chceme to skúsiť. Inak čo sa týka tých info z vašej fotky o kvalite čínskych vín, tak to som trochu skeptický. Kamarát Jozef totiž strávil v Pekingu pracovne vyše 3 roky a s mnohými čínskymi produktami (málokto takú možnosť má) som mal tú česť sa zoznámiť priamo "z prvej ruky". S Jozefom doteraz spomíname na sedmičku čínskeho saké (ryžové víno) - väčší sajrajt som v živote nepil. Ale povedali sme si že šikmookí predsa nemôžu nad Slovákmi v pijatike zvíťaziť a tak sme asi po 2 hodinách s vypätím všetkých síl s tým saké aspoň remizovali 😉. Dúfam že tá hurmikakovica bude iný level. Každopádne budem referovať. S pozdravom: IH. P.S.: V 20-litrovom súdku z morušového dreva máme od júla 2016 uloženú špičkovú jablkovicu. Ak to aj s tým hurmikaki nevyjde, tak toto by mala byť špica.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 28.12.2016 20:59

sme pravdepodobne jediní blázni z celej bývalej ČSSR, ktorí to teraz skúšame

Možno druhí - zato opravdoví -  blázni sú vo Lžíne smiley.
Každopádně tomu fandím a moc rád bych takový destilát ochutnal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.230 (?), 28.12.2016 21:07
Miloši, ak to nebude průser a bude to pitné, tak Ti polliterku odložím (za tých 3000 kaček 😁😁😁😁😁). Ale nie, napokon čo pre Slovákov a Moravákov nie je pitné, že? IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.178 (?), 28.12.2016 22:32

Já Vám taky fandím. Už jen proto, že jste si to kvalitní ovoce bezesporu sami vypěstovali, že je k tomu asi vhodné a že se nejedná o nějaký odpad z nějakého velkoskladu nebo nedozrálý dovoz...
*
Znám teda ne příliš přímo osobně, ale spíše z netu, ty co na asijské speciality nedají dopustit.
Třeba saké apod. kde asiaté štěpí škroby na zkvasitelné cukry úplně jiným způsobem než je v naších končinách, a nejen v našich, zvykem.
(Je to přece jen jiná kultura..)
A ty mimo těch jejích pracovních á a kvasinek vnášejí do těch produktů i svou specifickou chuť. Nebo pachuť, záleží na chuti a úhlu pohledu a chuti.
*
Ale ten tomel obsahuje zkvasitelné cukry, žádné škroby, takže si myslím, že ho nemohli z hlediska naších chuťových preferencí těmi svými asijskými houbami a postupy nijak "zmršit" k obrazu svému..

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.57 (?), 28.12.2016 22:42

"Vy by Ste dali za polliterku chľastu 3000Kč?"

Ne. Jsou daleko levnější způsoby jak se pěkně motat smiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 28.12.2016 23:08

Já si myslím, že ta lžínská cena za tomelovici má jenom reklamní smysl. Asi nepočítají s tím, že by ji někdo koupil, možná ji ani nemají (nebo jeden půlčík, přeci jen, co kdyby...). Ale kdo by jinak znal nějakou dír(n)u lžín a lihovar v ní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika