Jak zastříhnout slivoň

host - 220.130 (?) 
20.4.2011 23:41

To vyvázání jsem pokládala za samozřejmost - vyrovná kmínek a zatím slabý zajistí před zlomením.           Lída

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 151.38 (?), 24.4.2011 11:16

Děkuji všem za příspěvky. Vyvázat ke kmínku znamená "přitáhnout" červeně označenou větev co nejvíce k původnímu terminálu? Chápu to dobře? Ostatní větve mám ponechat jak jsou? Děkuji za odpovědi.

M. Krátký

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 24.4.2011 13:49

Představuji si to asi takto. Všechno níže pryč a nahoře jenom do rovnováhy a kdyby to byl moc vysoký kmínek, tak jej snižte, však on kmínek obrazí.

host - 151.38 (?), 25.4.2011 11:24

Dobrý den,

měla by se ta horní větev nějak vyvazovat buď k původnímu kmínku nebo, po odstranění jeho horní části, například k opoře?

Přikládám rovněž aktuální obrázek.

M. Krátký

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 25.4.2011 14:19

Pokud můžu k tomu něco říci. Nikdy jsem strmou větev ponechanou jako náhradní terminál nikam nepřivazoval ba ani nenarovnal. Jakmile zůstane sama, tak se má snahu srovnat, navíc nahoře se to zařízne těsně nad očkem směrujícím do koruny a to bude pokračující terminál. To takové mírné vyklonění cik-cak není na závadu. Rovněž jsem nikdy neponechával kmínek jako pahýl pro pozdější odřezání, tady platí, že pokud se má odřezat, tak čím dříve, tím lépe alespoň nebude mít snahu něco z boku vyrašit.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 25.4.2011 15:12

Pokud se jedná o mladý stromek, kde tloušťka kmínku je srovnatelná s tloušťkou letorostu, který jej nahradí, není ponechání pahýlu  (Zahnův řez) nutné.Pokud bychom odřezávali silnější kmínek a nahrazovali jej o hodně slabším konkurenčním výhonem, asi by se hodilo ponechat pahýl.  Jako omezeně aktivní čípek a koneckonců i k vyvázání.
   Před lety mi část zahrady zpustošila skupina býků. Několika mladým čtvrtkemnům slivoní ulomili terminál kus nad odstupem prvního patra ramen. Stromkům, jimž jsem ulomené pahýly kmínků odstranil až poté, co náhradní terminál zesílil do větší tloušťky než ten zalomený, se zahojily rány perfektně. Některé měly terminál ulomený těsně nad rozvětvením, nebo bylo dřevo naštíplé, takže jsem pahýly odstranil celé. Hojení, vzdor pečlivémnu ošetření ran, je doteď problematické.

host - 151.38 (?), 25.4.2011 15:58

Provedeno, viz foto.

M. Krátký

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 25.4.2011 16:24

Je to v pořádku, možná ještě zaštípnout ten rašící obrost dole ale na to jsou různé názory, protože to může pomáhat v tvorbě asimilátů, které jsou nutné i pro další přírustky kořenů.

host - 151.38 (?), 25.4.2011 19:43

Není to v pořádku.Korunka je založena přílíž vysoko.Takto je to připraveno na klasický vysokokmen.Pokud to ale majitel chce?tak prosím.

Pokud pupeny pod rozvětvením vyrazí, ještě mají šanci, tak budou méně růst, budou slabší než vyrchní patro, a to je špatně.Radil bych celé patro odřezat, a založit níže.Pro zkušenější-patro nechat, podpořit pupeny níže v růstu zářezy-měsíčkováním, a boční obrost nad pupeny zakrátit.

rostislavik

host - 151.38 (?), 25.4.2011 21:14

Ještě několik vět.Je to postaveno na klasický vysokokmen.Na mladých stromcích švestek nežádoucí, kdykoli v pozdějších létech se lépe dělá vysokokmen, než nížší kmen.Zjednodušil bych to takto.

Na novém výhonu-terminálu, který začíná asi 70cm od země nechat rašící obrost, nad nima asi 20-30cm. ustříhnout na pupen rašící do korunky.

Taky bych nový terminál narovnal vyvázáním k opoře víc do osy stromku.Ale to už je navíc, a není to nutné.

rostislavik

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025