Jak zastříhnout slivoň

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
20.4.2011 23:37

Souhlas, (osobně bych ji asi nestřihal vůbec - ale to nedokážu z fotky posoudit) + ještě vyvázat podle kmínku do vzpřímeného směru.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 255.66 (?), 18.4.2011 15:05, zobrazeno: 26231x

Dobrý den,

před rokem jsem sázel tuto švestku. Pochyboval jsem, zda se vůbec ujme. Nakonec se ukázalo, že to asi půjde. Na radu jednoho diskutujícího jsem zkrátil terminál až na místo kde ještě obrážel. Nyní se ptám, jak stromek dále stříhat. Poradíte mi?

Děkuji.

Mirek

švestka
švestka

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 18.4.2011 16:28

Když se zakracuje terminál asi u špičáku  (v tomto případě asi moc), tak se musí některé pupeny vyslepit a to se nestalo. Opravit to jde ale stromek je nějaký nízký na švestku.

host - 255.66 (?), 20.4.2011 6:44

Dobrý den, jak vyslepit? Jsem naprostý laik. Můžete to rozvést?

Děkuji.

Krákýt

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 20.4.2011 7:48

To se používá u výchovního řezu špičáku aby založil jen určitý počet větví, tak se mu nechtem vylomí spodní pupeny. Takže rostou především ty ponechané i když on může nějaké "schované" probudit ale už budou slabší opožděné a dají se odstranit taky vylomením za zelena.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2011 10:21

Dovolím si připojit se s radou k panu Ronymu. Píšete, že tomu moc nerozumíte. Takže, abyste mohl ostřihat stromek, musíte mít přestavu o tom, jak by měl stromek v budoucnu vypadat. Bez této, alespoň základní představy nemá cenu vůbec začít něco střihat a tvarovat. Když tuto teorii silně zjednodušíme i s přihlédnutím, že se jedná o slivoň (které se obvykle nijak výrazně netvarují), spokojíme se s tím že si sám představíte a určíte, jakých by měl strom v budoucnu nabýt rozměrů, podle toho si stanovíte optimální výšku kmínku a pak založíte korunku, kterou následně necháte růst volně. K provedení úvodního střihu budete (společně s námi) potřebovat znát konkrétní odpověď na otázku : jak vysoko od země je současná spodní větev a jak vysoký byste chtěl kmínek u budoucího stromku? Obvykle kmínky slivoní bývají vysoké něco mezi 0,8 až 1,5 metru. Podle Vaší informace můžeme dál radit, co se stromkem.

host - 151.38 (?), 20.4.2011 20:01

Současná spodní větev je vzdálená 44 cm od země. Moje představa o výšce budoucího kmínku je asi 1 metr.

Děkuji za radu.

Krátký

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 20.4.2011 20:37

Specielně pro Váš případ doporučuji. Vybrat silnou větev co nejvýše odbočující z kmenu. Odpočítat od toho odbočení 5 oček - pupenů nebo dnes už rašících, to nevadí a zbytek odřezat - zkrátit a nejlépe za pupenem směřujícím ke kmeni. Vše ostatní odřezat na větevný koužek (to znamená těsně u kmenu) a zavoskovat. Nebojte se ono se to srovná a když si nebudete vědět rady, tak dejte snímek i během vegetace. Takto dostaneme v tomto roce základ slušně vyvinuté nové koruny.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2011 22:37

Tak se dobrovolně přiznám pane Rony, že jsem Váš návod na řez stromku přesně nepochopil. Mohl byste to prosím popsat polopatičtěji? Dohaduji se : Vy chcete použít tu čtvrtou větvičku shora (jedná se o tu větev, rostoucí do největší výšky), zakrátit ji na pět oček a použít ji pro základ korunky? Pokud ano, tak můj odhad je, že současná výška zastřiženého terminálu je právě cca 1m. A to je výška kmínku, která si pán přeje mít na stromku. Kdybychom zastřihli ten výhon na 5 oček, budeme rozvětvovat korunku níže. 

host - 220.130 (?), 20.4.2011 23:04

Jestli se mohu také připojit, předpokládám, že mluvíte o červeně označené větvi. Neřezala bych ji na pět pupenů, ale seřízla bych ji ve výšce 1m + 5-6pupenů (případně ponechala růst, pokud je nižší. Nahoře se začíná pěkně větvit, a pokud by se ostatní větve odstranily, mohla by rychle zesílit.     Lída

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2011 23:37

Souhlas, (osobně bych ji asi nestřihal vůbec - ale to nedokážu z fotky posoudit) + ještě vyvázat podle kmínku do vzpřímeného směru.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz