Tiež sa pripájam k názoru, že je to teplom. Pridám moju skúsenosť. Máme 2 Althanove ringlóty, lebo tá druhá mala byť iná odroda, ale zatiaľ sme ju nechali. Tá prvá je v záhrade, medzi ďalšími stromami, ktoré jej robia chládok. Druhá je pri dome, takmer celý deň na slnku. Niekoľko rokov dozadu sme s nimi žiaden problém nemali, na jedenie a lekvár sme brali tie, čo samé padli na zem – to sme brali ako znak zrelosti, iba na zaváranie sa oberali priamo zo stromu ešte trochu tvrdšie. A tento rok: ringlota na slnku pri dome mala takmer všetky plody hnedé (či už padnuté, alebo aj obraté); ringlota v záhrade mala hnedé plody iba tie čo už padli na zem a tie čo som oberal na zaváranie, boli v poriadku, čiže v tom chládku ostatných stromov sa ešte nestihli uvariť, tak som potom postupoval aj so zbytkom úrody, oberal včas zo stromu aj na jedenie a bol som spokojný s týmto stromom. Ten druhý pri dome pôjde asi von, keďže sa z neho poriadneho ovocia už asi nedočkám pri tejto klíme a réve sa v tom teple bude viac páčiť. Patrik Janica