|
Durancie
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 25.3.2014 19:23
Durancie
Ano, Jan Říha měl pravdu. Dříve se vybíraly ty nejlepší klony. Co se týče Durancií, ty se do švestkového kvasu pouze přidávaly. Ve výsadbě bylo vždy na 10 švestek jedna durancka. Švestky se vypeckovávaly (na speciálním sítu) a donich se přidaly durancie. To byl obřad, který hospodář vždy dodržoval. Také se vypeckovávaly Althanovy renklody a meruˇky. U meruňek to dělám dodnes- nechávám pouze do 100 pecek na 100l kvasu. U třešní se používaly tmavé odrůdy(Uherka) na kvas. Pálenka z nich byla velmi aromatická. Já však ze všech destilátů preferuji Hruškovici a to z williamsky.
Wendy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 25.3.2014 19:48
Švestky se vypeckovávaly (na speciálním sítu) a donich se přidaly durancie.
Nevím jak u Vás, u ženy na Slovácku se přes speciální síto cedily rozvařené švestky a durancie při výrobě povidel (trnek). Později se místo cezení pravé švestky před vařením vypeckovaly, byla to příjemnější práce než s horkou rozvařeninou. Durancie se dál cedily, ty vypeckovat nešlo. Do kvasu se švestky nevypeckovávaly nebo já aspoň o nikom takovém nevím. Vypeckování švestek (podle mě) zavedli až v posledních letech majitelé nedokonalých kotlů se špatným míchadlem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 25.3.2014 21:29
Durancie.
Pane Miloši, Vy jste si sám odpověděl. Vyzrálé švestkky se na sítě cedily(vypeckovaly), a to i pro povidla tak i pro kvas. Já dnes vypeckovávám meruňky a renklody ručně s malou pomocí mé favoritky(která má tendence někdy stávkovat). Pokud jste viděl malé sítko na propasírování rajčat, je to něco velmi podobného, ale ve velkém. Prakticky pecky odtud vycházely skoro čisté.
Wendy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 25.3.2014 22:03
Vy jste si sám odpověděl. Vyzrálé švestkky se na sítě cedily(vypeckovaly), a to i pro povidla tak i pro kvas.
To ne, odpověděl jsem jinak, Při přípravě povidel se švesky (a durancie)přes síto nevypeckovaly, nýbrž přecedily až po řádném rozvaření, tedy v tekutém stavu. Nepředpokládám, že by někdo vyráběl kvas z vařených švestek. Někteří cedí i kvas před pálením (je taky tekutý). To ovšem nelze nazvat vypeckováním. Tím já rozumím odstranění pecek z posbíraných švestek před nasypáním do povidlového kotle nebo kvasného sudu. S tím prvním souhlasím, s tím druhým ne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.150 (?), 27.9.2021 18:21
Můžu se zeptat na Vaši lokalitu? Tady na Hodonínsku 3/4 úrody jsou zeschlé, nedozrálé, jdou špatně utrhnout (natož setřást) a i ty co nejsou seschlé jsou tvrdé a málo sladké. V písčité půdě, odkopky či semenáče.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|