|
Durancie
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1406) - 179.38 (?) 25.3.2014 11:36
Durancie by neměla chybět v žádné výsadbě pokud chcete slivovici....
no to já právě chci, proto jsem ji sháněl, až jsem si materiál sehnal.Myslel jsem si, že je nejen sladká, ale i aromatická.Jaké bylo moje zděšení, když jsem našel ohodnocení v databázi, kde píší cituji:"Chuť: je velmi sladká, bez aromátu, je to konzervárenská slíva.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1406) - 179.38 (?), 25.3.2014 12:21
Já osobně hodnotím slivovici ze švestek domácích vysoko nad slivovici z durancií...
Já už to podezření dusím v sobě taky.Logicky mi přijde, že z cukru se vyrobí zase jen etyl, a další alkoholové složky, které tady vyjmenovávat nebudu.Pokud je ve švestce méně cukru, tedy se vyrobí při stejném množství aromatu méně alkoholu, a tudíš bude výsledný produkt více aromatický.Tak možná jsou domácí švestky pro výrobu slivovice lepší, jenže ty zase nemají ten dodatek v podobě hořkomandlové chuti-nebo se mýlím?
Přitom mi někdo může oponovat,že destiláty z durancií by měly mít zvláštní,oddělenou kategorii.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1406) - 179.38 (?), 25.3.2014 13:57
Chuť pálenky z duranciií je osobitá, je taková řekl bych ostřejší (drsnější) a voní i chutnají z ní ty pecky ...
Nezaměňujme ostrost pálenky se sílou aroma(aromatičtější).Já taky raději tu zakulacenou, nešťiplavou chuť po akroleinu, ruku v ruce s přehršlí švestkovým aroma, podtrženou mandlově nahořklými tony.Jenže v Toptastu i v duranciích je cukru hodně, tudíž kvanta alkoholu, který rozředí i toho málo švestkového šmrncu, co ho v plodech,slupce,peckách je.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1406) - 179.38 (?), 25.3.2014 12:13
Není dobré všechno bezhlavě opisovat, i kdyby to byly mylné info z pomlogií.Pokud se nadělají chyby, chyby napravit.K těm duranciím-kdyby bylo aroma potlačeno jen trochu,tak by tam jistě nějaké zbylo, ale z citace je patrné, že v duranciích žádné není, a to je problém.
Když je evidetní, že aroma těchto švestek netkví pouze v hořkomandlové chuťi pecek-chválabohu za ní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 25.3.2014 13:12
Přitom mi někdo může oponovat, že destiláty z durancií by měly mít zvláštní, oddělenou kategorii.
To si myslím. V některých odbornějších degustacích se tak již děje.
Není dobré všechno bezhlavě opisovat, i kdyby to byly mylné info z pomlogií
To se Vám moc hezky napíše. Zkuste ale při sestavování databáze sehnat několik stovek ovocných odrůd a všechny ochutnat. Navíc, kdybyste někdy psal odbornou publikaci na VŠ (zmíněná databáze byla původně bakalářskou prací), musíte u všech údajů uvést zdroj, ze kterého jste čerpal. Oponentovi skutečně nestačí, uvedete-li, že jste plody ochutnal. Může Vám to přijít divné, ale to je tak vše.
Pak je tu další problém. Ochutná-li jeden člověk ovoce z jedné lokality, nemůže být jeho dojem důvodem k přepisování pomologií. Jen si vzpomeňme, jak rozdílné názory máme zde na fóru - třeba na odrůdy Pinova či Topaz! To by se čtenář divil...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1406) - 179.38 (?), 25.3.2014 13:40
Mám založené obě databáze, ta původní se už asi neobnovuje, ale s novou by se mohly korektůry udělat, zvláště když autoři databáze jistě durancii evidentně ochutnali,a nemusí se tudíž opírat o jiné pochybné zdroje.Dle mého uvážení by nějaké aroma duranciim mohli přisoudit.
Dále si myslím, že se aroma durancií nevytrácí pestrou škálou pěstitelských poloh(hodí se i do vyšších,horších poloh), taky nečekám totální ztrátu chuťových receptorů všech kteří tvrdí ,že durancie žádné aromá nemá.Subjektívním chutím, náladám jedinců přisuzuji pramalý koeficient.
Velmi si vážím, že my zahrádkáři máme možnost nahlédnout do databáze, a najít informace o nových, starých odrůdach, je to záslužná činnost.Oceňuji přístup administrátorů, kteří jsou flexibilní při zjíštění nesrovnalostí, a snaží se jich napravit,co jich tam je.Jistě by tak postupovali na základě nalezení, oznámení jiných zjíštění.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|