Domácí velkoplodá - jak se bráníte Šarce (PPV)



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 227.51 (?) 
28.11.2013 21:46

Určite dám pán Stando vedieť, ale budem to zisťovať až na jar. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 24.11.2013 20:24

Můj hlavní apel směřuje hlavně proti notorickým vysázečům odkopků pochybné kvality, i když se to týká tak trochu i mě.Lidi pochopte, že vysadbou odkopků si nijak nezlepšíte vaše portfolio peckovin na vaších zahradách.Jde nám přece o rozmanitost kvality, dozrávání,a chvalitebný zdravotní stav naších stromků.Když si vysadíte ať už koupený, nebo svépomocí vypěstovaný stromek, který bude mít od počátku výborný zdravotní stav, je šance, že stromek zůstane ještě dlouhou dobu, léta zdravý, pokud se vůbec nakazí, ale takové riziko tu bude stále.Stromek může s naší pomocí nezanedbávaných ošetření, a dodržování zásad ochrany hezhých pár let přinášet prvotřídní úrody.

Odkopky bývají většinou už od prvopočátku nakaženy šarkou, nebo i jinými nemocemi(zákrslosti peckovin, nebo tu novou-evropskou žloutenkou peckovin ESFY),taky jsou dalšími zdroji nemocí pro novou výsasdbu zdravých stromků.Takový stromek vstupuje do plodnosti už oslabený, a hned záhy plodí brakovité ovoce.

Jsem hlavně proti odkopkům v zahradách, kde si můžeme pořídit prvotřídní kvalitu, a náležitě se o ní starat.Denně máme možnost kontrolovat, a korigovat případné chyby, a promtně reagovat podle možností.

Proti odkopkům kategoricky nejsem.ale ty patří tam, kde se o stromky nemůžeme denně, týždně starat.Máme kousek pole u lesa, tři kilometry od chalupy.Roky tam rostla stará slivoň,která přinášela poměrně kvalitní ovoce.Starý strom jsme pokáceli, a asi padesát odkopků, bez příznaků olejových skvrn na listech jsem rozssadil do sponu.Nemám na ně čas, nechávám je prakticky svému osudu.Neumím si přectavit, kdybych koupil řádnou zdravou sadbu, jak bych jim poskytnul řádnou péči na neoploceném pozemku u lesa s riziky okusu.Tyto odkopky řadu let nemají poranění okusem od zvěře.Na pozemek se dostanu tři krát za rok, a i tak dělám jinou práci, než se starat o stromky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 24.11.2013 20:39

No vidíte, kdyby jste nechal ještě ten strom otestovat (stačí jeden vzorek z 50 odkopků) měl by jste jistotu, že jste měl každou sazeničku jen o 2,-Kč dražší, ale s jistotou nekonání práce nadarmo.

cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 25.11.2013 9:33

Jakou jistotu?To myslíte, že šarka se přenáší jako chřipka bacily?To snad nemyslíte vážně.PPV se přenáší většinou nositeli, tedy mšicemi, nebo si ji třeba naroubujete, nebo jinak infikujete.Pokud nejsou spojeny kořeny, tak se může stát, že vedle sebe rostou zdraví jedinci vedle nakažených šárkou.Některé stromky rostou z pecky.Na to byste potřeboval pane nejmíň tolik testů, jako je stromků-50.Domnívám se, že jsou to pouze testy jednorázové.

Pak jsem zmínil další choroby, na to ELISA stačit nebude.Jaké máte na ně testy?Jednodušší je vyvarovat se pochybných odkopků do vlastní zahrady, ani do cizí bych je nedával, jako pomstu nepřítelisad,protože se mi ten míč vrátí.Do vlastní zahrady JEN a pouze se zdravým výsadbovým materiálem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 14.199 (?), 25.11.2013 9:45

Tady si trochu docela dost odporujete, do vlastní zahrady jste namydlil 50 stromků nejistého zdravotního stavu. Možná dost blízko "opravdové" vlastní zahrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 25.11.2013 9:54

Nerozumím...,zahradu máme u chalupy, a na ní jsem odkopky nesázel, kdešto pole je tři kilometry dál, u lesa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 14.199 (?), 25.11.2013 10:09

To je opravdu logická perla. Na pole (jež přece není zahradou) se dá sázet cokoliv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.11.2013 10:05

To že strom nemá příznaky neznamená, že nemůže být již infikovaný. Nasázel jste 50 stromků bez alespoň orientačního testování, jestli nemnožíte infekční materiál. Asi jsem to s tou jistotou přehnal, ale měl jsem na mysli, že pokud uděláte jeden test za 85 + poštovné, pak můžete předpokládat, že ostatní stromy z dané lokality budou na 95% stejné.

I když jsem přesvědčen, že mám dosud zahradu čistou, tak bych si nedovolil někomu udělat slivoň aniž bych měl testovanou matečnici (marunke) a zdroj roubů (např. strom z vlastní zahrady).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 25.11.2013 10:30

To že strom nemá příznaky neznamená, že nemůže být již infikovaný.

Souhlas, ale o tom řeč není.I kdyby byly nakrásně infikované, je mi to jedno.Pokud z toho něco bude, nebo né, na tom mi až tak nezáleží.Je to mimo obydlených parcel(beru to jako tech. izolát),u lesa, v nadmořské výšce, ve které jsou většina už bez příznaků šarky.Od určité nadmořské výšky se šarka těžko dostává, je to známý fakt, už se o tom tady v minulosti diskutovalo.Neberte to prosím jako argument zdravých švestek.

...měl jsem na mysli, že pokud uděláte jeden test za 85 + poštovné, pak můžete předpokládat, že ostatní stromy z dané lokality budou na 95% stejné.

Nemůžete.Odkopky rostly po obvodu starého stromu na těsno.Klidně vedle sebe mohly růst zdravé i infikované.

Na své zahradě nemám zaručený dobrý zdravotní stav stromků po všechny etapy existence jejich života, ale dělám pro ně to nejlepší, co mohu,nebo si myslím.Proto bych si do malé zahrady, v blízkosti jiných stromků (někdy těžko sehnatelných odrůd) nevysadil pochybný odkopek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.11.2013 10:46

Ano, nyní jste uvedl souvislosti, které objasňují, proč jste upustil od testování a neudělal příliš velkou chybu.

Jestliže rozsazujete v rámci jednoho prostorového izolátu strom nacházející se v tomto prostoru, konzervujete stávající stav bez rizika rozšiřování karanténní choroby.

Ano, stromy zdravé a infikovaní mohou růst v rámci jednoho shluku, stromořadí apod. Jenže přenos na krátkou vzdálenost je pravděpodobnější než přenos na vzdálenost blízké izolačnímu odstupu. Tedy pokud by test prvního vzorku byl negativní a stromy vypadaly zdravě, není důvod proč je i nadále nepovažovat za zdravé (tedy všech 50). Pokud by test dopadl pozitivním nálezem PPV, pak by bylo otázkou, jak dále postupovat. Jestli hledat dosud neinfikované jedince, nebo najít jiný zdroj odkopků s negativním nálezem protilátek PPV v séru.

S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika