Možná se mnou nebudou odborníci souhlasit, ale nejlépe se mi dává žebřík do koruny stromů s dlouhým kmenem. Pokud se jedná o vzrůstný strom, snažím se mít tuto svou zkušenost na paměti při zakládání korunky malých stromků.
dostal jsem od kamaráda malý stromek slivoně "Carpatin" (podnož Myrobel), tak jsem ho včera zasadil na zahradě. Prosím o bližší info o této odrůdě, případně se prosím podělte o své zkušenosti.
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář (285) - 45.6 (?),19.10.2008 19:57
Dobrý večer.Je to pološvestka vyšlechtěná v Rumunsku a proto že je jedním z rodičů výborná švestka Tuleu Gras(chuťově),je po ní chuťově nadprůměrná.Je vysoce tolerantní k šarce a mrazuvzdorná.Je však cizosprašná a dobře ji opylí např.Stanley.Zraje začátkem srpna, několik dnů před Čač.lepoticí.Při přeplození potřebuje probírku, jinak plody dle mých skušeností rády hnijí.Hezký večer.
A ještě jedna otázka k zodpovězení, středový výhon koruny mám na jaře zakrátit, aby se začali tvořit větve koruny, nebo ponechat šlahoun v celé délce. Zatím korunu "tvoří" pouze středový prut a jedna postranní větývka.
Možná se mnou nebudou odborníci souhlasit, ale nejlépe se mi dává žebřík do koruny stromů s dlouhým kmenem. Pokud se jedná o vzrůstný strom, snažím se mít tuto svou zkušenost na paměti při zakládání korunky malých stromků.
Žebřík se k vyššímu kmeni staví, pravda, lépe. Je otázkou, jestli se z něj taky lépe češou plody. Zejména ty na koncích větví, mírně svěšených, které se u nízkokmene snadno oberou ze země nebo z dvojáku.
proto píši "vzrůstný strom". Pokud i v dospělém věku stromu stačí k očesání štafle, není co řešit.
Ale u velkých stromů se mi obecně lépe češou vyšší štíhlé tvary než široké rozložité koruny. A také setřesení plodů je rychlejší, pokud stačí třást kmenem z jednoho místa.