Já se snad nakonec budu na tu AZURU docela těšit. Plody sice prostě nezesládnou a nezesládnou, a na Vysočině by mě hnali, jelikož pro ně není dost sladká ani Hanita, jenomže ona ta kyselost není kyselostí nezralého ovoce, ale jaksi "geneticky zakódovaná" kyselost. Jsou to takové pěkné švestky s pevnou dužninou a jakousi "citrónovou" kyselostí uvnitř. Zajímavá chuťovka pro fajnšmekry, nebo jenom z nouze ctnost? Opravdu svěží ovoce. Potěšující je i fakt, že v plodech nejsou obaleči, přitom je jich letos požehnaně.
Asi ne, i když tu kyselost nechápu. Většinou, když je na stromku příliš mnoho plodů, projevuje se to fádností. Částečně jsem naočkoval na Azuru Bystrickou muškátovou. Neříkám, že je to ten nejchutnější klon Domácí švestky, ale je to docela překvapivá muškátová síla. Měl jsem letos prvních pár plodů. Fakt úžasná chuť.
Také Vás tolik zajímá německá odrůda AZURA (Čačanská najbolja x Hanita(? Není mi jasné, kdy má dozrávat. Zřejmě až po Hanitě. Plody už jsou tak tři týdny vybarvené. Včera jsem koštoval jednu hodně měkkou Azuru po Hanitě. Tak samozřejmě Hanita je švestkovější, to je jasné, ale tento plod Azury už neměl ty rušivé kyseliny a nebyl vůbec špatný. Namlsaný tímto plodem jsem utrhl další dva, které ovšem nebyly tak měkké a tyto plody byly místy až nepříjemně kyselé. Škoda, jinak by to byla kvalitní a atraktivní švestka.
Já se snad nakonec budu na tu AZURU docela těšit. Plody sice prostě nezesládnou a nezesládnou, a na Vysočině by mě hnali, jelikož pro ně není dost sladká ani Hanita, jenomže ona ta kyselost není kyselostí nezralého ovoce, ale jaksi "geneticky zakódovaná" kyselost. Jsou to takové pěkné švestky s pevnou dužninou a jakousi "citrónovou" kyselostí uvnitř. Zajímavá chuťovka pro fajnšmekry, nebo jenom z nouze ctnost? Opravdu svěží ovoce. Potěšující je i fakt, že v plodech nejsou obaleči, přitom je jich letos požehnaně.
Nikdo si tenkrát nekoupil Azuru v Klivii Bratislava, pouze doktor Miloš Vysloužil? S největší pravděpodobností stromek přeroubuju na původní Čačanskou najbolju, tyhle bláznivé německé experimenty s "citrónovou" švestkou asi nechám plavat. Přece si stále nebudu říkat kyselá švestka - dobrá švestka. Vaše Azury jsou jaké?
Azura začíná vybarvovat. Do zrání je však ještě daleko. Po pěstitelské stránce výborná odrůda. Na listech má sice šarku, ale plodnost je hojná, plody jsou prakticky všechny větší velikosti, atraktivního vzhledu. Kdyby už nic jiného nebylo třeba, byla by to ideální švestka.