Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pro amatéry je jednoznačně nejlepším řešením vylouskání jader! Osobně jsem louskal pecky lehkým poklepem na hranu pecky kladivem.S pozdravem Karel Hajda.

Osobně si myslím, že se takhle hned pozná odborník... lehkým poklepem na hranu velkým kladivemyesenlightenedwink.To jen na zasmání, a doufám, že i p.Hajda vezme můj neospraveditelně chytlavý ton v tom lepším slova smysle.

1)Ale abych raději přešel k k tomu, čemu jsem prvně směřoval, a to... Jak jsem si zajistil materiál pro letošní očkování.Jednak jsem použil pecky z naší (zelené)rengloty, pak broskvoňové pecky z Krasavy a Suncrestu, což jsou pozdně zrající odrůdy, a v případě Krasavy odrůdy bělomasé.Sama odrůda Krasava vznikla z náhodného výběru semenáčků.V neposlední řadě jsem loni chozením z práce domů nosil plody, pecky myrobalánů, na které jsem cestou natrefil u cest a mezí.Nebudu říkat špendlíků, či mirabelek, protože věřím, že to jsou námezní myrobalány, ale vy si tomu říkejte, jak chcete... Takže mám pecky z tří jedinců myrobalánu.Jeden měl obzvláště chutné plody, takže bych o něm uvažoval i jako o adeptovi na donora odrůdových oček.

2)Všechny tyto pecky jsem dal(asi v listopadu) stratifikovat ve vlhkém písku pod povrch zeminy, a zasypal.Letos jsem po odhrábnutí zjístil, že všechny typy, druhy pecek byly v jiném stupni vývoje.Myrobalánové malinké pecičky byly v nejpokročilejším stupni narašení.Většina jadérek měla klíčky, z nichž byli jedinci, kteří měli 3-4-5 Cm klíčky.Broskvoňové pecky se probudily také, ale měly klíčky menší.Některé broskvoňové pecky jsem vylouskal ve svěráku.Z mého pohledu, nejlépe dopadly pecky rengloty, protože jsou ještě "zavřené" v pecce, takže ještě budu mít čas je vylouskat.Myrobalánové, a broskvoňové jádra jsem musel už urychleně zapravit do namíchaného substrátu, aby nehrozilo riziko vylomení, zaschnutí naklíčených jáder.

Nyní mám dostatek "materiálu"pro letošní očkování, a budu čekat, co mi z toho "vyleze".Kdo opomenul si zajistit loňské pecky peckovin má možná ještě letos šanci najít pod stromy loňské pecky, a doufat, že z nich něco bude.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika