Sametka podzimní - Trombicula autumnalis



sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?)
20.8.2008 18:05

Vitamín B, resp. Pangamin pomáhá do jisté míry i proti klíšťatům.

Dáváme Pangamin v sezónu nám i našim psům, ne že by to byl všelék, ale napadení přinejmenším omezí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 122.97 (?), 28.7.2008 9:29

Na bazi siry - Sulikol K

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 15.48 (?), 18.8.2008 15:21

No jo, sametky máme každý rok, už se zase těšíme na srpen!

Jsme osypaní a zvířata taky, Na špičce každého pupínku je pak vidět malý oranžový roztoč, který se tam pase našm tkáňovým mokem a zároveň tam blinká ty svoje rozpoštěcí šťávičky a kaká, proto to také tak svědí!

Zvířata se mě daří sříkat, ale já smužem jsme sežraní!!

Neděláme proti tomu nic, jen se těříme na září.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 70.17 (?), 18.8.2008 16:08

Po prvním víkendu v srpnu jsme se opět přesvědčili, že se sametky probouzí. Minulý týden jsme měli naplánovanou dovolenou a jeli jsme na naší chatku na zahradě. Představa kousancového týdnu mě dost děsila a tak jsem hledala a hledala našla info o tom, že hmyzu páchne levandule. O molech vím, ale nenapadalo by mě to i ve vztahu k bodavcům. Tak jsem zahájila levandulový týden. Levandulový šampon na vlasy, levandulové mýdlo na koupání a každý den jsme se stříkali několikrát za den levandulovou vodou - udělala jsem jí z levandulové esence - asi 40 kapek do 150ml. Od komárů jsme pokousaní nebyli vůbec a sametka se oproti loňsku hodně omezila. Vlasně nejvíc jsem jich měla na krku pod vlasy 4-5. Takže museli putovat opravdu daleko - chudinky :-). Není to tedy zaručená ochrana, ale není to škodlivé a může se to použít i na děti. Ostatně po vykoupání v levanduli se všechny kousance hodně zklidní. Tak to zkuste a třeba to pomůže i Vám. Přeju úspěch Marie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.62 (?), 20.8.2008 11:42
Rad bych pripojil nejakou radu proti sametkam, ale vazne nic osvedceneho neexistuje. Znam sametky od narozeni a kazdy srpen uz 25 let se s nimi cela nase rodina potyka. Nejdriv se dedecek skoro zblaznil a chtel zapalit chalupu: o) ale po letech jsme si zvykli. V srpnu je krasne ale jsou hold sametky! Zkouseli jsme miliony pripravku-nic, obden sekat-nic... Sice trochu pomaha nastrikat difusil na boty ponozky a teplaky ale... zadna vyhra to taky neni. Takze jedine co mohu poradit je trpelivost. od mych mimincich let jsem byl permanentne zdevastovanej od sametek, ale to se rychle zahoji a zapomene. Takze maminky nebojte se-ditka nejsou v ohrozeni!!! Nemate moc moznosti-bud se s tim smirte nebo prodejte pozemek a kupte jinde. Vztekani a nekonecnej boj totiz nema cenu!!Berte to jakomalou mstu prirody: o((((
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 155.189 (?), 20.8.2008 16:48

Zdravím všechny, sametky máme též, ať zahradu sekáme či nikoliv jsou prostě tam. Na mojí dceru je přenáší hlavně naše kočičky a pes, které jsou jimi snad obsypané (hlavně v uších a na packách kolem drápků). Takže jsme dceru zkusila před vstupem na zahradu nastříkat offem a docela to pomohlo. Sametky máme na zahradě co si pamatuji, už moji rodiče s nimi bojovali (32 let), jednou jim někdo poradil, že je žerou slunéčka sedmitešná, tak tehdy získali někde pytlík slunéček a rozsypávali je po zahradě a je fakt, že se pak výskyt sametek omezil. Ale kde je sehnat teď, toď otázka. Přisátých se nejlépe zbavuji tak, že je vyškrábnu z pupínku nehtem a nalepím jí na kousek izolepy (rychle totiž zdrhaj, mrchy jedny). Dřív jsem je rozmazávala na kousek bílého papíru, abych viděla, že jsem jí opravdu dostala pryč. Pak místo namažu francovkou. Zrovna včera jsem jich mojí dcerce (3roky) vyškrábla asi 30. Nejspíš jim chutná, protože nikdo jiný z rodiny jich tolik nikdy neměl, a na manžela nejdou vůbec. Zálézají do teplých míst, kolem gum, do třísel, podpaždí a pod kolena, ale dcerka je má i v uších za ušima, dokonce i na oku (spodním víčku pod řasami) jsem jí jednu vytáhla a i ve vlasech a kolem genitálií. Tak přeji úspěšný boj, zdraví Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 162.128 (?), 20.8.2008 16:54

nepomohl by vitamin B? Pamatuji si ze se to doporucovalo proti komarum (bral se Pangamin - pivovarske kvasnice, nebo B komplex), ze hmyzu pak "smrdime" (normalni clovek to samozrejme neciti).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 20.8.2008 18:05

Vitamín B, resp. Pangamin pomáhá do jisté míry i proti klíšťatům.

Dáváme Pangamin v sezónu nám i našim psům, ne že by to byl všelék, ale napadení přinejmenším omezí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 123.75 (?), 22.8.2008 12:32

Dobrý den,

Ne, že bych Vám to všem přála, ale mám z této diskuse radost, že v tom nejsme sami. Na naší zahradě je sametka také odnepaměti. Žije zhruba v okolí 200m, asi pět sousedních zahrad. Další sousedé ji ani neznají. Traduje se, že žije v kořenech staré lípy, která stojí u sousedky na zahradě. Nikdo dodnes nepřišel na to jak se jí zbavit. Jediný způsob, jak se bráníme je ten, že v tomto období raději přiliš nechodíme na zahradu. Bohužel i tak se občas nějaká chytne. Loni mi sousedka darovala přípravek, který ulevuje zvířatům od svědění mezi polštářky na tlapkách, myslím, že docela pomáhal, ale jelikož to byla hrozná chemikálie, děti ani sebe bych tím rozhodně nestříkala.

Jediné, co mohu poradit je příliš to nerozškrábat. Hodně zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 123.75 (?), 22.8.2008 12:33

A ještě dodatek - vitamín B nepomáhá. Shodou okolností chodím poslední 1-2 měsíce obden na vitamínové injekce s koktejlem béček a pokousaná jsem úplně stejně jako v jiných letech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 73.127 (?), 22.8.2008 22:47

Zdravím všechny oběti sametrového teroru, Vím, co si užíváte. Každý rok jsem v srpnu a září také trpěl hnisavými pupenci, až jsem se předloni odhodlal a zašel na kožní. Doktorka jednoznačně identifikovala sametku a předepsala mi Jacutin. Je to emulse, kterou potřete pupenec, larvička zahyne, druhý den už to nesvědí a během pár dní je pupenec pryč. Když jdu na zahradu potřu si nohy kolem kotníků a mám (skoro) pokoj. Občas sice nějakou chytnu, ale už to není problém, nemám v kůži hnisavé "dírky", které se bolestivě holily někdy až do vánoc. Sametka totiž vypouští do rány látky, které způsobují nekrózu kůže, takže v postiženém místě vlastně "hnijete za živa". Jacutin mohu vřele doporučit, bohužel je jen na lékařský předpis.

Chemii na zahrádce nepoužívám, takže v mém případě rozhodně neplatí hypotéza o zamoření sametkami v narušeném životním prostředí. Musím se ale přiznat, že kdyby mi někdo poradil zaručený postřik proti sametkám tak bych ho bez váhání použil. Kdo si jich neužil neuvěří, jak ty mrňavé bestie dovedou potrápit.

Samozřejmě mluvíme o larvách sametek, Dospělá sametka vypadá jako malinký oranžový pavouček a je neškodná. Několikrát jsem jí na zahradě zahlédl a dokud jsem nevěděl, jak povedené má dětičky, považoval jsem jí za docela zajímavé stvoření. Dnes už setkání se mnou nikdy nepřežijí. JL

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika