Sbírka škůdců a chorob



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (169) - 247.1 (?) 
20.5.2016 15:10

A jak se na stromech pozná že mají málo vody?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 20.5.2016 17:59

Jabloň i hrušeň  mají mnoho zdravých tmavě zelených listů a dobře odkvetlé plůdky. Prostě se smiřte s tím, že na zahradě s námi žije hmyz a nějaké ty mikroorganizmy. Všechny tyto projevy mám na stromech léta a úrodám to nijak nevadí. Jistě, zálivka asi neuškodí, ale listy stromů nevypadají, že by chřadly suchem. 
   Máte-li radši sterilní stromy za cenu pravidelného přísunu chemie, je to Vaše volba. Já bych s tím nedělal nic. Byla teplá zima, tak jsem z dlouhíé chvíle kolem většiny stromů zaryl kompost a starý hnůj. Tak ať se snaží, kluci dřevění...
   P.s. Aby nebyla mýlka, v případě monilového úžehu či kadeřavosti tyhle silné řeči nevedu a pokorně beru na záda stříkačku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 225.89 (?), 20.5.2016 20:51

Tomu rozumím a taky velké stromy moc neřeším. Ale když se mi toto děje na mladých hrušních (kroucení listů), které se už 2 roky snažím přimět vyhnat nějaké výhodny? Letos to vypadá, že se konečně rozhodly trochu větvit, ale bojím se, že ty fujtajblíci, co kroutí listy (ale žádné tam nevidím) zdegenerují celý výhon a zase z toho nic nebude. Nebylo by vhodné nějak zasáhnout? Čím?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 23.5.2016 12:21

Stromy, když nemají vodu vadnou. Padlí je na nich z důvodu suchého vzduchu a ne nedostatku zálivky. Dnešní "rezistenti" jsou odolní ke strupovitosti, ale k padlí tolik ne. No a protože jsou nyní jara (i celé roky) spíše suchá objevuje se padlí. Na Slovensku mají lepší, výstižnější název múčnatka. Alle stejně to je v angličtině i němčině, všude to vyjadřuje hlavní znak - "moučnatý povlak". U mladých stromů je možné ošetřit, u starších je mnohdy lepší ostříhat napadené a listy spálit. Vedle konvenční ochrany je i alternetiva - třeba Agro Bio Rokycany. Ale chce to vědět, co se má na stromech hlídat, aby nebylo pozdě. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 23.5.2016 12:44

Absolútne odolná voči múčnatke nie je žiadna odroda. Cenné sú tie, ktoré majú vyššiu odolnosť proti chrastavitostri a súčasne aj proti múčnatke (napr.Rubinola), nechcem používať termín "rezistencia", lebo ten je zavádzajúci a nie úplne presný. Len malá poznámka v Vášmu príspevku: ak sa už múčnatka prejaví, podľa mňa treba postihnuté listy resp.listové ružice odstrániť bez ohľadu na to či ide o mladé, alebo staršie stromy.  Mám obavy, že rôzne alternatívne metódy sú len minimálne účinné alebo úplne neúčinné.    IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 23.5.2016 13:43

V tom je právě potíž, pokud se nepoužijí včas, vypadá to, že neúčinkují. Alternativy obyčejně fungují jako kontaktní a preventivní. Olej jako alternativa musí na rostlině být v době, kdy přilétají spóry té určité choroby. Preventivním ošetřením lze udržet padlí angreštové, i to na ovocných stromcích (u větších stromů je potíž s dokonalým pokrytím listů, ale takový strom vydrží to, že budete nemocné výhony odstříhávat), na růžích. Tedy je třeba vědět, jaké počasí čemu dělá dobře. Při znalosti prvních příznaků se dá taky dost zachránit. Tak jako do vinic dávají růže, měl by mít každý, kdo chce bojovat s padlím jednu větev naroubovanou Jonathanem. Na spoustu věcí se dělá signalizace, jen vědět, kde co najít... Co říkáte na obrázek švestky(č. 5 v první sérii), pro mě by to byly symptomy napadení šarkou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.5.2016 13:52

Vypadá to jako šarka, i když u nás v tuto dobu na listech ještě známky nejsou, a to i na prokazatelně postižených stromech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 23.5.2016 14:07

Ohľadom tej event.šárky si netrúfam podľa fotky povedať jednoznačne, potreboval by som vidieť celý stromček. Boj s múčnatkou je ťažký, signalizácia je podľa mňa problematická (nie je to ako napr. s obaľovačmi). Paradoxne - mám jeden Jonathan na M-9 a v posledných rokoch netrpel múčnatkou takmer vôbec (predtým to bývalo horšie). Dosť trpí aj Jonalord, Idared (teda potomkovia Jonathanu). Ak je teplo a sucho, tak múčnatka takmer vždy dorazí. Striekať fungicídmi á 10 dní nie je podľa mňa riešenie, taký strom radšej nebudem mať vôbec. Prípravky na prírodnej báze musia byť potom používané tiež častejšie, samozrejme s prihliadnutím na ráz počasia. Zlé je aj to, ak máte suseda ktorý múčnatku nerieši a jeho stromy sú zdrojom šírenia choroby do okolia. Múčnatka je skrátka svinstvo.   IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.5.2016 14:14

Nevím, dochází-li ke globálnímu oteplování, ale donedávna jsem znal padlí jen z obrázků a z cizích zahrad. U nás se prostě nevyskytovalo. V posledních letech ho občas vidím, ale v míře zcela zanedbatelné. Aspoň jedna výhoda chladnější polohy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 23.5.2016 21:18

U nás na Slovácku je padlí vcelku běžné, ale stromy jsou většinou napadeny jen slabě. U nás v sadě nejvíce Rubín, Ontario, Jonagold, občas i Topaz. Na Rubinole jsem ho ještě neviděl. Při každé návštěvě sadu při prohlídce stromů se vždy pár napadených větviček utrhne. Stříkám tak dvakrát/třikrát za sezónu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika