Nepřátelé zpěvného ptactva v zahradách
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář (285) - 45.6 (?), 2.1.2009 14:17, zobrazeno: 15035x
Dobrý den.Každý zahrádkář by si měl vážit přítomnosti zpěvného ptactva na své zahradě.Plní úlohu predátora škodlivého hmyzu a také nám vytváří v zahradě společnost.Nejlépe si ptactvo u vás zvykne, pokud je v zimě na zahradě přikrmujete.Já si třeba každoročně koupím levně od pěstitele nevyčistěná semena slunečnice a denně jimi v zimě ptáky přikrmuji.Slétá se jich u nás vždy více než stovka.Občas do hejna ptáků vtrhne hladový krahujec a letos i severský host, o něco menší dřemlík tundrový.Pokud něco chytne, tak je to nějaký nemocný, oslabený jedinec.Horší je to však na jaře, kdy ptactvo hnízdí.Straky naštěstí u nás nikdo neviděl, zato sojek z blízkého lesa je tu hojně.Ty se ničemu jinému nevěnují, než vydatnému slídění po ptačích hnízdech.Často je pozoruji.Na vyplašení reagují brzkým návratem na stejné místo.Vyplení i hnízdo v keři těsně u domu.Co nezničí sojky, to padne za oběť kočkám a kunám.Ty se dostanou i do nechráněných budek.Je mě to vždy líto, když nacházím vypleněná hnízda.Kočky u nás v okolí tak jako všude žijí polodivokým způsobem života.Buď se o ně nikdo nestará a nebo jim před dům dají zbytky z oběda a ostatní ať si uloví.Přeji hezký den.
|
|
 |
|
 |
 |
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 99.101 (?), 2.1.2009 14:27
Teď jsem reagovala na podobný problém ve vláknu "choroba jablek". To, co líčíte se sojkami, znám se strakami. Bohužel. Podobně jako Vy, krmím téměř celou zimu ptáky slunečnicí, s nadsázkou tvrdím, že se sem slétají z celého severočeského kraje. Sýkory, brhlíci, vrabčáci, dlask, strakapoud, nějaká pěnice, to je v pohodě. Pokud ale přiletí hejno zvonků, jsou semena ze 3 krmítek v cuku letu pryč. Tak sypu několikrát denně. Slunečnici kupuji, občas přidám nějaké ořechy, pěkných pár kilo během zimy zkrmím. Ale ráda je pozoruji a věřím, že mi to pak během vegetace "ošetřováním" stromů rádi oplácejí. Přeju pěkný den. M.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 99.101 (?), 2.1.2009 15:09
Tak můžu jen "závidět". Čížka ani jikavce jsem zde dosud neměla, sýkory pouze koňadry a modřinky, stehlíky jsem zahlédla jen párkrát. Žluna tu kdysi bývala, ale nějak se vytratila. Strakapoudi tu žijí v páru celý rok a ten dlask se objevuje 1-2x za den. Kosové tu teď nejsou, nedaleko jsou jabloně, které nikdo nečeše a pokud nejsou jablka na stromech, pod stromy jich je spousta, tak tam debužírují. Tady se z dravců občas objeví káně lesní s krásnou kresbou na křídlech a nějaká poštolka, ale vypadá to, že skutečně loví převážně myši a nejvíc škody opravdu napáchají zmiňované straky, bohužel i toulavé a polodivoké kočky. M.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 99.101 (?), 2.1.2009 17:23
Díky, jste milý. Teď někdy určitě cestu tím směrem mít nebudu, ale je možné, že někdy v budoucnu bych ráda Vaši nabídku využila. Mám smůlu, že masny, kde jsem se poptávala, si maso nebourají. Bydliště mám v Praze, ale část týdne-menší někdy větší polovinu-jsem na chalupě nedaleko Úštěku v severních Čechách. Kdysi se dělala z loje i jíška. Nikdy by mě nenapadlo, že téměř "odpad" je těžko k mání. Zatím děkuji ještě jednou za nabídku, pokud bude cesta Vaším směrem, ozvu se. Mějte se fajn. M.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.24 (?), 2.1.2009 19:03
Romilo s lojem máte pravdu. Já oběhl pět řeznictví, včetně dvou s bourárnou, a nic! Prý je nás mnoho, což je zase dobře. Dalé milae vepřové tzv. plsní sádlo, kterým je možné lůj nahradit. Také je možné použít kostku 100% tuku v síťce od pomerančů. Ten se sežene bez problémů. Také dělám budky a přikrmuji. Na jaře mi radost zkazí kuna, která zlikviduje veškerou populaci sýkorek, která není v zabezpečených budkách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 2.1.2009 20:15
Ale ono je riskantní i vylétávání, nebo jak nazvat první lety, ptáče zůstane na zemi do nabrání sil a to je chvíle pro šelmy. Nemějme jim to za zlé, takhle to funguje. I přežraný kocour se vrhne po něčem hýbajícím se, to je jako sport.
Kuna vleze i tam, kam se kočky nedostanou, taky zadáví i když nesežere...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|