Myši všude - jak na ně



host - 187.141 (?)
15.1.2011 17:09
Děkuju, přímá (předpokládám) je souasně i prima, dravci tak mají docela malou šanci, že otrávenou myš sežerou - tak mi spadl kámen ze srdce :) Současně jsem s i dozvěděl proč ty občas nalezené mrtvolky nepáchnou.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7   
         
host - 177.104 (?), 15.1.2011 10:34

Takhle - ucinna latka Ratimoru (bromadiolon) kumuluje stejne jako ostatni antikoagulanty 2. generace, avsak jeji toxicita pro necilove druhy zvirat (savce, ptaky) je v porovnani s tema najtoxickejsimi derivaty (brodifacoum, flocoumafen, difethialon) nizsi. Bromadiolon ma tedy o neco sirsi "bezpecnostni interval" resp. priznivejsi pomer toxicita (LD) hlodavec/toxicita (LD) necilova zvirata. S eliminacnym polcasem to neni ale moc ruzove, stejne jako ostatni antikoagulanty 2. generace je ten eliminacni polcas u vetsiny teplokrevnych zivocichu delsi nez 100 dni (tj. z potravy vstrebana davka bromadiolonu je u vetsiny zivocichu z poloviny odbourana behem 3 - 4 mesicu, podbne jako je tomu u ostatnich antikoagulantu 2. generace). V priorde (pude) se bromadiolon odbourava take relativne pomalu, polcasy degradace v zavislosti od prostredi, podminek a mikroflory jsou stovky dni, avsak je malo rozpustny ve vode a silne se vaze na organicke (humus) i mineralni (komplexni silikaty) slozky pudy, ma po rozkladu kadavru v pude minimalni potencial pro migraci v biotopu - jinak receno, ma "cas se rozlozit", i kdyz to trva. Spalenim za vysoke teploty a v pristupu vzduchu se rozklada taky, problematicky je tam organicky vazany brom, avsak toho obsahuje uz hotova nastraha relativne malo (mene nez 10 ppm Br), kadavry otravenych hlodavcu jeste mene (obvykle hluboce pod 1 ppm Br ve forme bromadiolonu a metabolitu).

Bezpecnejsi je uz jenom difenacoum a kumariny 1. generace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 187.141 (?), 15.1.2011 15:56
Díky za vysvětlení, moc mě to sice nepotěšilo, ale snad to není tak hrozné. Nezbývá nám nic jiného než myši trávit - nejezdíme na chalupu tak často abychom mohli myši chytat do normálních pérových pastí. Pokud by se myš chytla brzy po našem odjezdu, asi by to moc za 14 dnů nevonělo. Pokud myš "padne" otrávená ratimorem tak to nijak nesmrdí. Musím říci, že se nám ani mnohokrát nestalo, že bychom našli mrtvou (a vyschlou) myš někde v místnosti - a stím souvisí poslední můj dotaz: Mají přiotrávené myši tendenci se schovat do nejaké díry nebo "padnout kde zrovna jsou"? Tedy jinými slovy - jak velká je pravděpodobnost, že se přiotrávená myš dostane mimo chalupu a na povrch, kde by ji mohl nějaký dravec sežrat? Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 181.137 (?), 15.1.2011 16:21

Mysi populace obvykle pri masove otrave antikoagulantem uhyne pri spravne technice deratizace v prubehu ca. 2 - 5 tydnu, vetsina mysi ma tendenci se ke konci otravy stahnout do nor a hnizd, kde maji klid, strati vedomi a v prohlubujici se kome pokojne bez agonie uhynou. Jelikoz jsou posledni 2 - 4 dny otravy apaticke a inapetentni, neprijmaji potravu a vodu a v dusledku rozsahlych hemoragii trpi silnou hypovolemii, pokud uhynou v suchych hnizdech, vetsina kadavru mumifikuje -- maji prazna streva (nejvetsi rezervoar bakterii v organismu), jsou dehydrovana, jejich cevy "prosakuji", proste po smrti vyschnou misto toho aby se rozkladali a pachli, pokud tedy neuhynou v nejakem vlhkem prostredi.

Prima odpoved na Vasi otazku tedy je, ano, velka vetsina mysi uhyne zalezena v hnizdech a norach, jenom ojedinele nektera usne mimo, v otevrenem prostoru/venku. Ony by ty mysi ale tak ci tak hynuli v jejich norach a hnizdech, jenom by to probihalo rovnomerneji v prubehu mesicu, kdy hnizdi uvnitr budov a v konecnem dusledku (kvuli jejich obrovskemu reprodukcnimu potencialu) by jich za toho pul roku uhynulo na Vasi chalupe i znacne vic, nez pokud je vcasne naraz eradikujete represivni deratizaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 187.141 (?), 15.1.2011 17:09
Děkuju, přímá (předpokládám) je souasně i prima, dravci tak mají docela malou šanci, že otrávenou myš sežerou - tak mi spadl kámen ze srdce :) Současně jsem s i dozvěděl proč ty občas nalezené mrtvolky nepáchnou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 150.36 (?), 15.1.2011 19:26

Dobry vecer,

moc dekuji za prispevek. Mame hodne zvirat (kone, papousky, psy) a tak je tu spousta mysi a potkanu. Mam psy - jack russell - co mi je chytaji, ale nestihaji :-) Porad jsem se bala dat jedy, protoze se muze stat, ze nalezenou mys psici sezerou... Ale vetsinou jen zabijou, chvili si s tim hrajou a pak nechaji. ALe jedna ma fenka pastevskeho psa je primo zere, ale vzdy cerstve zabite, mozna by si nejake mrtvolky ani nevsimla..Omlouvam se, mozna to zni nechutne, ale uz jsem si na to zvykla, ale chci tem potvoram vyhlasit valku. Mysi chytam na lepidlo, ale potkani mi nevlezou ani do pasti.. Prijde mi, ze nemaji strach z niceho. Takze pokud sezenu Bromadiolon nebo Difenacoum, tak bych mela byt v klidu?

Dekuji a boji proti mysim zdar :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.137 (?), 15.1.2011 22:23

Ano.

Sezente si nastrahu s Difenacoum 0.005% (nechci delat reklamu zdarma, ale jedina co na inete nachazim, ze je siroce dostupna v CR je Effect Rodent, dostat to v jedovych boxech (stanickach, jako pelety i sacky s nastrahovou pastou)). Je to spolecne s bromadiolonem nejbezpecnejsi jed na hlodavce, co se tyce sekundarnich otrav domacich zvirat. Urcite kupte ty boxy/stanicky, je to drazsi, ale jsou konstruovany tak, ze pes, kocka nebo jine domaci zvire z toho tu jedovatou nastrahu nedostane ani kdyby se snazili. Odstrante viditelne zdroje potravy pro hlodavce, pokud mozno, ale velky uklid udelejte az po deratizaci. Rozmistete ty boxy popri stenach, nabytku, tramech apod., kde behaji ty hlodavce, ca. kazde 2 - 5 metru jeden. Nalozte tam nastrahu (pelety nebo pastu v saccich s tim Difenacoumem), prvne jenom malo, kdyz to zacnou zrat, nalozte do aktivnich boxu/stanicek 100 gramu nastrahy a doplnujte ji co tyden (kazdych 7dni). Pokud bude pozer nastrahy dobry (pelety nebo pastu budou zrat urcite) vyhubite takto hlodavce (mysi i potkany, na mysi je difenacoum ucinnejsi, ale je dostatecne ucinny i na potkany) behem ca. mesice. Nastrahy vykladejte bezpodminecne tak dlouho, dokud trva odber a ponechte je v tech boxech jeste 2 tydny pote, co hlodavci vymizi a ustane pozer; je potrebne celou tu smecku otravit do posledniho jedince, aby ste neslechtili vuci rodenticidum odolne kmeny potkanu a mysi. Prubezne sbirejte pripadne nalezeny mrtve hlodavce, spalte je nebo je zlikvidujte pres nebezpecny odpad; po ukonceni deratizace nacate zvysky nastrah take spalte nebo odstrante do nebezpecneho odpadu na spaleni ve spalovne, objekt nutno asanovat (upratat, vydezinfikovat, nory v stavebnim materialu zabetonovat hutnym betonem pripadne s primesi sklenenych strepu, odstrante nebo znepristupnete zdroje potravy, krmiva, odpadky, kompost apod.).

Samozrejme jsou ochranne rukavice pri vsech pracich povinnost. Na toho psa ktery ma ve zvyku sezrat mys dejte obzvlast pozor, kdyby se vam jakkoli nezdal pocas te deratizace nebo 2 - 3 tydny po jejim ukonceni, vemte ho pro jistotu k veterinari, at urci krevni srazlivost. Kdyby neco, Kanavit to jisti, veterinar to ma jako injekce na akutni lecbu i kapky do potravy na dolecovani doma. Ale s difenacoumem by se tomu psovi nemelo stat nic ani kdyz sezere nekolik otravenych mysi.

Pouzivejte biocidy bezpecne a jenom kdyz je to nevyhnutne, v tom pripade ale cilene a poradne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika