Jak se zbavit vos?



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15   
   
host - 41.57 (?) 
29.6.2011 9:17

Dobrý den, mám problém. Vosám se zalíbilo u nás na chatě. Vzhledem k tomu, že je dřevěná, tak mají dostatek materiálu na stavbu a já nesmím použít např. oheň (jak zde někdo psal, že se dají spálit). Další veliký problém je v tom, že si udělali hnízdo pod střechou, mezi prkny. Máme tam místo (zhruba 20 cm vysoké, kde je udělané částečné zateplení skelnou vatou a polystyrenem. Odendali jsme přední prkno a vyndali výplň. Tak velké hnízdo jsem již delší dobu neviděla a několikrát jsme se vosího hnízda zbavovali, jenže tohle nevyndám (nedosáhnu na něj) a ho budu chtít něčím vyndat, tak me nejříve pěkně proženou a stejně se nastěhují zpátky. Na otvor se jim také nedostanu. Potřebovala bych nejlépe něco, abych mohla postříkat hnízdo (např. z boku) a vosy by to zabilo, nebo třeba nějaký ten prášek co si nanosí do hnízda. Doufám, že to mohu nasypat na dřevo a nic se s ním nestane. Ovšem nevím zda to bude mít úspěch. To hnízdo je opravdu větší než jindy.

Děkuji Kateřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 26.166 (?), 26.7.2011 20:48

My stříkáme vosy a sršně biolitem proti vosám a sršním. Jsme velice úspěšní, po chvíli vidíme desítky mrtvých vos. Má dobrý dosah, takže i na několik metrů s ním dostříknete. Poté můžete něčím to hnízdo odstranit. Ale jak zabránit tomu, aby si tam vosy neudělaly znovu hnízdo, to netuším. Snad jsem aspon trochu pomohla. Petra S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jikok - (48) - 169.89 (?), 4.8.2011 7:45

ja to na chalupe resil vysavacem, Nastavil jsem, zapnul a odesel. Za odpoledne byla populace létající pryč, dalo se v klidu oddělat obložení a zbytek zastříkat Biolitem...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
silvie1 - (5) - 165.101 (?), 12.3.2012 15:25

Dobrý den,

vosy/sršni nás taky trápí už nějaký ten rok. Loni v létě jsme takových 5 hnízd (3 v žaluziích a 2 v kůlně) zlikvidovali - orion total, silný zabiják hmyzu. nejraději si dělají hnízda mezi polysterénem a žaluzií (venkovní).

manžel teď o víkendu rozmontovával žaluzie (šly blbě stahovat, tak že se na to koukne) - v každé kastli našel 4 hnízda - dvě měly větší dírky (vosí?) a dvě větší (že by sršni?). a pak mají jít stahovat žaluzie, že..

Takže žaluzie vyčištěné, a za chvíli je tu máme zas..Vedlo nás to k myšlence, jestli by se ten polystyrén nedal preventivně něčím potřít/nastříkat, případně tam nalepit nějaká vosolapka/antivosí feromon/cokoli, hlavně ať se případní zájemci o stanovaní v našich žaluziích rychle odporoučejí...

Poradí někdo? Díky Silvie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 12.5.2012 12:52

Vosa je velmi užitečný hmyz. Pokud ale založí kolonii přímo nad Vaším vchodem do obydlí, jde pak koncem léta užitečnost jaksi stranou. Právě teď vosy, které přežily zimu, zakládají nové roje a na Vás, kteří už jste někdy problém s vosím hnízdem v blízkosti příbytku museli řešit, je, abyste byli všímavější. Je určitě rozdíl řešit problém s hnízdem o stovkách vos, než s hnízdem, ve kterém je několik jedinců, jako nyní. V podstatě jde o to ohlídat všechny ty malé skulinky, případně je zaplnit, aby si vosy musely najít jiné, příhodnější místo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 124.211 (?), 12.7.2012 10:17

Osy u mňa na záhrade každoročne likvidujú úrodu broskýň, hrozna a hrušiek. Skúšal som proti nim rozvešať fľaše s pivom, sirupom, cukrovou vodou a čojaviem čím všetkým ale vždy ich s prehľadom ignorovali. Ale teraz nedávno som našiel na nete návod, ktorý naozaj funguje.

Treba zohriať 250ml vody a rozpustiť v nej 4 čajové lyžičky medu. Priliať 20 - 30 ml octu, po vychladnutí naliať do TMAVEJ fľaše. Všetko.

Ja som použil 1,5 litrovú fľašu od piva, neviem prečo musí byť tmavá ale tak to je napísané a funguje to, zavesil som 2 fľaše na strom s broskyňami a za pár dní v nich boli desiatky ôs, múch a sršňov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 28.7.2012 9:13

Já jsem dal do flašek desítku, jedenáctku, nepasterizované, sirup s cukrem, vše jsem to ještě podpořil kousky kvasnic a musím konstatovat že vos a much je ve sklenicích slušná spousta, jenže... Jenže asi stokrát tolik jich pokačovalo v likvidaci nezralé úrody. Včera mi došla trpělivost a broskve jsme sklidili i když byly ne úplně zralé. Celkem odhaduji sklizeň z jednoho stromu asi na 70-80 kg, z toho tak 30 kg (možná i více) bylo zničeno hmyzem.

Na zahradě začala zrát réva a tak se vosy pustily do ní, k jídlu budou asi tak za týden a v té době už tam bude jen tak pět procent úrody, přesněji řečeno "pár bobulí do huby".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.6 (?), 24.8.2012 22:06

Fungující 100% domácí odpuzovač vos

Je zajímavé jak se na českých fórech řeší některá témata roky a zcela bez výsledku - připadá mi to jako chození v kruhu. Je to tím, jak málo našinec zabrouzdá přes Google na anglicky psaný web, aby si zjistil, zda už jeho problém někdo nevyřešil. A světě div se, ve drtivé většině případů vyřešil.

Měl jsem také problém s vosami, které mi požraly skoro všechny hrozny. Hnízdo jsem nevypátral a lapače se tvrdě minuly účinkem. Zcela logicky.. Lapače totiž akorát přiláká víc vos a havěti a ty si pak všimnou, že mají opodál na lepší hostinu než je ten utrejch v PET lahvi.  No tak jsem sednul k počítači a začal hldedat. Na českém webu to byly neuvěřitelné snůšky blbých rad - např. iDnes typu zástupe Lybaru radí - fungují pouze spreje,  zástupkyně z Druchemy - funguje pouze naše chemie... No tak jsem zadal hledaný problém v angličtině a cca za 5 minut hledání jsem měl co jsem hledal. A stačily mi k tomu ingredience, které má každý v kuchyni!

ŘEŠENÍ: Vosy bytostně nesnášejí vůni pálivých mletých koření - může to být chilli, feferonka, kayenský pepř, obyčejná červená pálivá paprika, černý pepř atd.  Předpokládám, že každý z vás alespoň jednu z těchto ingredienci doma mít musí. Z tohoto koření je ideální udělat mix, který bych nazval "širokospektrý".

Další co vosy nenávidí je vůně detergentu - prostě jaru na mytí nádobí. Obojí - pálivé koření a detergent se dá použít zvlášť, ale také se dá kombinovat. Tipuju, že i mýdlová voda by mohla zabrat.

APLIKACE: Pokud chcete odpudit vosy z nějakého místa - kuchyně, venkovní sezení, atd., rozmístěte tácky s kořením / sklenky s jarovou vodou v rozumném okruhu. Zde je třeba trošku "ladění". Vosy se o ně začnou prvotně zajímat, ale jak zjistí o co jde, tak vezmou roha a už se nevrátí.

V mém případě jsem potřeboval odpudit vosy od hroznů, tak jsem smíchal směs polévkové lžíce mleté chilli papriky a červené papricky s cca 200ml vody a vyrobil si tak postřik. To celé jsem pomocí štětce nastříkal na hrozny (rozprašovač nepoužívat, ucpe se vám!!!) a sledoval co se bude dít. Během pár vteřin se objevila první vosa. Sedla si na ošetřený hrozen a okamžitě odpálila pryč! Ani neumím popsat ten pocit vítězství při sledování dalších "marných pokusů" jiných vos. A to celé bez chemie a za pár halířů!!! 

ZÁVĚR: Netvrdím zde, že to bude fungovat všem a ve všech případech, ale pamatujte - nejlépe fungující řešení jsou většinou jednoduchá a zadarmo.

Yiri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 135.86 (?), 16.7.2012 18:48
Já používám přípravek Biotol - mají ho snad v každém *hausu. Je to bílý prášek, který se vyfoukne do dutiny kde jsou/cestují vosy a tím, že tam je celý rok, působí i preventivně proti opakované tvorbě hnízd. Přípravek si totiž vosy nanosí do hnízda a otráví se. Funguje perfektně. Tom
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 39.172 (?), 14.10.2012 15:18
Já jsem dnes instaloval před vletový otvor do hnízda na půdě (ve výšce 3 m) z vnějšku domu trubice vysavače. Hnízdo je větší než basketbalový míč a každé cca 4 s chytne vysavač 1 vosu. To znamená, že pokud se holky nepoučí tak za 2-3 hodiny bude hnízdo prázdné. No uvidíme.
Hnízdo
Hnízdo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika