jak se zbavit krtka



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
   
hunter - (1) - 60.51 (?) 
3.12.2008 0:57

Poradím to, co jsem kdysi četl v této rubrice. Z novodurové trubky průměr 50 mm, jsem si nařezal asi 5Oti cm kusy. Z hliníkového plechu (aby byl pevný, ale dal se tvarovat), jsem si vystřihnul kolečka, menší než průměr trubky a vytvaroval je, aby kopírovala vnitřní plášť trubky. Na dvou místech jsem je nahoře provrtal, stejně jako trubku a drátkem je připevnil. Tak, aby když krtek vleze dovnitř, se plíšek odklopil nahoru (proto je nutné, aby kopíroval vnitřní plášť trubky), ale za krtkem se opět sklopil. Takže krtek může z obou stran do trubky vlézt, ale ven se nedostane. Důležité je pracovat v gumových rukavicích, aby necítil váš pach a pak už jen najít pod krtincem kudy prochází chodba a do ní vložit trubku. Zakrýt prkénkem a hlínou. Začátky nebyly nic moc, na 1O pokusů jeden úlovek, ale tuto neděli jsem ve čtyřech pastích měl 3 krtky. Zatím jsem jich pochytal tímto způsobem osm a zdá se, že je načas klid. Nic účinějšího a levnějšího, jsem zatím neobjevil. Pro milovníky pohádek: ani jeden neměl kalhotky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Jarik - (40) - 34.105 (?), 3.12.2008 8:55

Já to dělám úplně stejně jak pan Auer. Jenom jsem si trubku udělal z 0,5 mm černého plechu- spoj jsem zaletoval cínem. Jde to dobře, plech je měkký. Délku mám jenom tak 20 cm- úplně stačí. Záklopky z obou stran a musí být prohlé do poloměru trubky, já je mám z černého plechu a uchycené je mám obyčejným drátkem Potom jsem někde našel kus trubky z nerezu a černého plastu. Ze všeho jsem vyrobil pasti, ale preferuji ty plechové. Než jsem je začal používat, ta jsem je nechal nějaký týden venku na zahradě. Jak píše pan Auer, je důležité na to nemakat holou rukou. Já mám normální kožené rukavice, ale používám je jenom na krtky a skladuji s pastičkami v igelitce. Nic nenatírat, nechat oreznout . Někteří krtci nedělají kopečky, ale jenom to podryjí, nebo udělají jakési větrací otvory. Musíte vždycky najít chodbu, vyčistit ji od zeminy nějákou větvičkou, odzkoušek záklopky (nesmí zůstat viset v odklopené poloze-musí jít lehoučko zpět). Trubkou nahradíte část chodbičky, zahrabu zeminou a zapíchnu tam nějaký proutek. Podle počtu pastí mám počet proutků. Nikdy nedám jenom jednu, ale tak 2-3. Jednu u krtince, ostaní u vstupu od sousedů. Taky pokud vyhrabu žížalu, tak ji rozmáčknu do trubky. Takto krtky chytám asi 7 roků, začátky byly těžké, většinou zaplněné trubky a chodba byla vedle, ale chce to to nevzdat. Třeba až napotřetí, ale chytne se. První rok jsem jich chytl asi 20, další 10 a potom čím dál méně, loni 2 a letos před měsícem 2. Zjistil jsem že si to pamatují a prostě se naší zahradě vyhýbají. Sousedi mají krtinců a u nás nic. Nevím proč, ale je to pravda. Všichni krtci chycení v posledních letech jsou těsně u plotu, vypadá to že jenom k nám zabloudí . Taky musí říci, že z těch cca 50 chycených byli 2-3 živí, ostatní mrtví. Zahrabu je v chodbě, kde jsem je chytil. Možná i to odrazuje ostatní. Živé můžete pustit nějakému hodnému sousedovi. Pokud bude zájem, mohu udělat foto. A kalhotky fakt nemají... Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 154.41 (?), 28.12.2008 10:42

Rád bych se zbavil krtka aniž bych ho lovil do trubky, lil mu do děr savo a podobný sajrajty či číhal s vidlemi za krtincem. Co kdyby vylezl ven v kalhotkách s kapsama, ha?!

Krtek si u nás na zahradě vytvořil půlkruh v němž se pohybuje a nerozšiřuje se do žádných jiných částí zahrady a ani na vedlejší zcela prázdnou louku. Rád bych ho (nebo celou kolonii) přesvědčil aby odtáhla o pár metrů dál aniž bych demonstrativně některého z nich půlil rýčem. Kočku a psa máme, ale zatím na zahradě nebydlíme a tak ani přirození predátoři tam nehlídkují věčně. Plašiče a různé větrníky také nechci do zahrady instalovat, už takhle mám dost práce s nepřírodním materiálem povalujícím se po koutech zahrady, které tam děd uchovával "kdyby se to náhodou k něčemu hodilo :)" Z neinvazivních "přírodních" variant jsem v tomto tématu zatím zaregistroval dvě - bezové listí a slupky od citrusů.  Pomožte mi to shrnout (pokud jsem nějakou přehlédl) či ještě rozšířit o další krtkům humánější varianty "domluvy".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.131 (?), 8.3.2009 17:29

Fakt nejlepší je listí z bezinekk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.2 (?), 31.1.2009 17:52

Můžu potvrdit, že je to jediná stoprocentně funkční metoda a to už jsme vyzkoušeli kdeco. Ta trubková past se dá koupit (hornbach) a nezbytnou podmínkou úspěchu je práce v rukavicích. Je důležité rukavice oblékat tak, abyste nesahali zvenku na ty gumove prsty. Akorát se ta past musí často kontrolovat (nejlépe každých 5 hodin), jinak v ní krtek ze stresu uhyne. Pak stačí "úlovek" vysypat do kýblu s hlínou a odvézt někam daleko - nejlíp do lesa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.190 (?), 19.2.2009 15:08

Tak si vzpomínám na otcovu metodu a budu ji muset po dlouhé době na zahrádce uplatnit. Zjistil si krtkovu, /hryzcovu/ hlavní chodbu, rýčem opatrně vyryl hlubší jámu, na dno umístil 5L skleněnou láhev /od okurek/ tak, aby horní část láhve byla v úrovni, nebo trochu pode dnem krtkovy chodby.Vše zakryl dlaždicí, nebo plechem. Krtek leze a spadne do láhve a zůstane tam.Vzpomínám si, že byl hodně úspěšný. Většinou byl krtek chycený živý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 166.94 (?), 22.6.2009 16:55

...tak to vás musím pobavit svým zážitkem s touto otcovou metodou. Nevím kde vzal krtek 5 litrů hlíny a zahrabal mi celou láhev a přešel dále... Já se tenkrát tak naštval, že jsem tu láhev nechal tam kde je dodnes...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 48.28 (?), 30.3.2009 19:04

zcela bezpečně se krtka nebo myší zbavíte zaplynování nory plynem z propanbutanové láhve. Je nutné dodržet následující postup: vymezit prostor kde se krtek pravděpodobně nachází, zašlapáním únikových chodeb. Tím se vymezí prostor kdese krtek nachází. Vezmeme PB lahev i s redukčním ventilem, na delší hadičku dáme hořák plynové pájky a můžeme zaplynovat, Je potřeba dát pozor aby chodby nevedly pod kůlnu, chatku a pod.Potom se napouštěcí otvor zašlape a je hotovo. Při razantním postupu lze u vzdálené díty dát hořící svíčku a probíhajícíplym zahoří a vyšlehne ze všech krtinců, proto je tam plynová pájka aby plamen nepostupovalpřívodem k lahvi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.190 (?), 23.4.2009 8:54

Před týdnem o to mluvili v Televizních novinách, jak si někdo propan butanem zlikvidoval celou zahradu. Škoda, že neukázali záběr.Raději propan butan jen na vaření, na krtky ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.35 (?), 2.5.2010 11:30

Zdravím všechny, já jsem krtka nezabil, zahradu opustol dobrovolně, ikdyž nerad. Použil jsem NAFTALÍN.
Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika