Tomáši, mám něco podobného na balkóně. Polykarbonátová deska do oblouku se zdí do výše 1 m a vrch je krytý PE průhlednou folií. Nadmořská výška 150 mnm. Vyhřívání je elektrické pomocí dvou starých fénů a jednoho ohřívače talířů - celkový příkon 750W na cca 4 m3. Od podlahy balkónu odizolováno 60 mm polyizokianurátem (PIR). Rostliny jsou v kontejnerech 12 l.
Úniky tepla skrz fólii jsou poměrně vysoké, i když ji dávám dvojitě, takže jsem za loňský rok hodně doplácel na energii a letos by to bylo nejmíň 2x tolik. Foliovník je na tom ještě hůř: tam je potřeba také prohřát půdu alespoň na 7°C, ale to je jen minimum spíš na přežití než na řádný růst. Při nočních mrazech (a loni jich bylo dost) jsem musel topit celou noc, abych teplotu udržel na 4°C - určitě si umíte představit tu spotřebu. Navíc použitá fólie dost rychle stárne a je ji potřeba vyměňovat, i když je kašírovaná. Podle mého názoru foliovníky nejsou příliš vhodné pro teplomilné rostliny jako rajčata či papriky. Nepřinášejí jim dostatečné urychlení, na rozdíl od salátů, ředkviček a další běžné zeleniny. Jak vysoko je vaše zahrada?
Být Vámi, spíš bych uvažoval o větší, ale spolehlivější, investici do skleníku, buď polykarbonátového či přímo skleněného. To ovšem záleží na Vašich finančních možnostech. Můj sen je skleník vytápěný tepelným čerpadlem, nejlépe zemním. Ale to už je o šesticiferných číslech.
Milan HP