Termostat do skleníku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
host - 130.4 (?) 
12.5.2012 13:03

Tam jsou tři kontakty, jeden je přívodní a další dva jsou vývodní, jeden je sepnutý a dvruhý vypnutý, při dosažení teploty se přepnou,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
            
host - 208.57 (?), 12.5.2012 14:00

Kontakt je tam jen jeden, přepínací, případně dva, -jeden spínací a jeden rozpínací. Tzn, že tam najdete 3, nebo čtyři "šroubky " pod které se napojí dráty. Jinak pozor -ve skleníku je vlhko, vzhledem k životnosti bych použil kapilárový, a krabičku a další elektroinstalaci dal mimo skleník. Do skleníku strčit jen kapiláru. To co je na obrázcích je z hlediska elektroinstalace a bezpečnostni špatně. Nutné je též dodržet krytí proti vodě atd... vlhko rosení, zalévání atd. Minimálně celé zařízení připojit přes proudový chránič.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 12.5.2012 18:57

Moc nerozumím tomu Vašemu doporučení dát do skleníku jen kapiláru a další elektoinstalaci mimo skleník. To myslíte ven, kde na to bude pršet, foukat vítr, podat sníh atd...?

Můj skleník je atypický v tom, že je určený pro kaktusy, takže s vhlkem to tam není až tak hrozné. Termostat je zaizolován v krabičce a krom toho visí na nevodivém silonu pod plechovou mísou tvořící parapet, že by se k němu dostala voda je vyloučené.  Ventilátor je upevněn v polykarbonátu, což je rovněž izolátor, nemá kam probíjet a sahat na něj nehodlám. A přes fíčko to zapojené je.

To Aleš Vondrák

Vzduch foukám dovnitř právě proto, aby se ve skelníku míchal studený u země a horkým nahoře, kaktusům průvan nevadí, spíše jej mají rádi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 208.57 (?), 12.5.2012 19:23

Äno, chce to nechat elektriku venku v patřičné krabičce a dovnitř strčit pouze kapiláru.

Předpokládám, že dopřejete kaktusům vše potřebné, proto by i elektroinstalace měla být provedena správně, a bezpečně.  To, že to funguje, neznamená že by to nešlo udělat lépe. Nechci dělat chytrého, ale zkuste si něco zjistit o vnějších vlivech v souvislosti s elektrickým zařízením.

Není to určeno jen vám, to platí obecně pro všechny. Jinak Plastová krabices patřičným IP, din lištou a tam se už objeví možnost dodat spínačky, udělat další jednoduchou regulaci, zálévání, atd... když už tak to řešit komplexně se vším všudy. Není to zas nějak extra nákladná záležitost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 94.254 (?), 17.7.2012 10:36

Poradíte mi prosím někdo? Chtěl bych dát do skleníku dlouhého 6 m k jednomu štítu nahoru pod hřeben ventilátor, který by tlačil do potrubí nasávaný teplý vzduch směrem k záhonům, který by byl následně veden v tzv. husím krku (po 3 v každé záhonu) cca 10 cm pod povrchem záhonů v zemině, kam by předával teplo (zejména v jarním období) a na druhé straně by byl ochlazený vzduch zase u druhého štítu vyveden nad záhon.

Teoreticky by to mělo fungovat velmi dobře, ale má s tím nebo obdobným způsobem vytápění nějaké zkušenosti?

Jaký použít ventilátor?. do koupelen?, spínání?  

Myslím si, že by se dalo takto úspěšně vyřešit přitápění skleníků v jarním období, kdy přes den svítí sluníčko a přes noc šlehne - 3 stupně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika