Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

na zahájení růstu a tím i vyšeptání zásobních látek mají vliv v zásadě tři aspekty :

1) vlhko = skladujeme v co nejsušším prostředí (bytová vlhkost 40%rel. vyhovuje v ledničce 80%rel. nikoliv). Pokud už tedy v garsonce bez balkónu se Vám ekluje skladovat česnek v botníku, tak je možné česnek zabalit do dostatečného množství papíru (absorbuje vlhkost vydýchanou cibulemi) a uzavření do mikrotenových sáčků (polypropylen nepropouští vlhko z vnějšku a pachy česneku ven). V tomto dvojobalu může pak přijít česnek do ledničky.

2) teplo = skladujeme při co nejnižší teplotě, která může klesnout i pod nulu (tedy i na balkóně nebo na nevytápěné půdě v sadě tří a více papírových krabic z vlnité lepenky vložených v_sobě při dodržení zásady, že do krabice nešaháme když je teplota nižší než +2°C). Uvědomte si, že český česnek se sází jako ozimý a na jaře po rozmrznutí pokračuje v růstu. Ve "zmrzlém" stavu je však náchylný na otlačení a rychlé teplotní změny. Z krabice tedy taháme jednotlivé papírové sáčky se zásobou na dva týdny (doba do následující oblevy). Při jarním oteplení přemístíme krabici na nejchladnější místo v bytě (např předsíň).

3) orientace = při orientaci podpučím nahoru a špičkou dolů je růst zpomalen. Pokud už se vytváří pravý list, snaží se prorůst podpučím a špička nepravého listu (tj. hmota určená ke kuchyňské přípravě) zůstává kompaktní neroztažená do šířky listovým svazkem. Palice ve váze v obýváku pak mají prokazatelně delší skladovatelnost než cop u sporáku v kuchyni.

Pokud tedy optimálně sladíte tyto aspekty s vhodnou odrůdou, pak lze mít čerstvý česnek i z předloňské sklizně.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika