Aby skalka kvetla i v létě a na podzim



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
sampac - (29) - 165.57 (?) 
5.10.2009 2:00

Je to problém. Většina "pravých" skalniček má velmi krátkou vegetační dobu,  proto je dobré doplnit skalku trvalkami, které nejsou zrovna skalničkami - mám na mysli třeba podzimní astry (Aster dumosus). Teď mi kvete asi sedm kultivarů, které nejsou vyšší než 40 cm a tedy se do skalky celkem hodí. Barvy jsou od bílé přes růžovou a modrou až po fialové a jsou velice krásné. Jinak barevnost ve skalce bezpečně zajistí některé pestrolisté skalničky (např. Ajuga) a hlavně rozchodníky. Ty jsou barevné po většinu roku, některé i v zimě a celkem slušně nahradí kvetoucí rostliny. Ale jak říkám, s podzimním kvetením je problém. Z běžných skalniček mi teď kvete snad jen Solidago cutleri, takže s tím problémem nejste sama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
      
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 146.129 (?), 6.1.2010 1:25
vidim ze jeden prispevek je podobny mym skalkam... ja ve skalce nemam jen skalnicky, ale davam tam i afrikany, ostalku a jine nizke letnicky... do skalky si muzete dat cokoliv treba je hezky i rozmaryn a hezky voni,,,,, no medunku a matu radeji ne,..haha... to roste rychle a bujne... na co zakladat skalku tradicne podle nejakych predloh.. zbudte myslenky a moznosti vasi trpelivosti s predpestovanim... a kdyz mate chut a cas napestujte si letnicky a muzete dat i pokojovky do skalky ale nesmite je zapomenout zase na podzim sklidit..aby jste nemeli po nich,,,byla by skoda..... asi si o mne myslite ze jsem spadla z visne... ale proc ne. me vzdy bavi, kdyz se v necem lisim a kazdy se podiva a obdivuje, co jsem zase vytvorila.. kdyz nekdo kopiruje zahradu podle predlohy je to treba hezke ale ne uz orginalni...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.62 (?), 8.1.2010 12:52

Tak to ma byt, ze si to kazdy dela podle sveho, Ja zase nechci mit ve skalce letnicky, protoze se sami vysemenuji a pak je to moc chaoticky pestre. Mam rada skalnicky proto, ze vytvari krasne koberce, plazi se i po kamenech a kdyz se mi to zda uz moc, tak je odstrihnu. Skalku mam rada taky proto, ze do ni prave nemusim stale vrtat - co je potreba tak na jare ostriham a pak se uz cele leto jen kocham :-).  Nezalivam, neroste tam zadny plevel. Kdyz tak jenom hladim a cicham a nektere skalnicky (karafiaty) po odkvetu ostriham. A pritom lide rikaji - to vam ale muselo dat prace..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 8.1.2010 13:38

Já si myslím totéž. Skalka je hezká, na rozdíl od květinového záhonu,  i když zrovna nekvete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 58.225 (?), 8.1.2010 21:19

I když by se daly sestavit rostliny na skalce tak, aby kvetly od jara do podzimu, hlavní doba kvetení je jaro.Později se mění třeba zbarvení listů některých rostlin a nemusíme k tomu používat pestrolisté odrůdy.Tak by se nám snadno podařilo vytvořit místo skalky velkou opičárnu, ve které často v pestrých listech krása květů skoro zaniká.Proč se rostlinám říká zeleň?Stačí její různé odstíny, aby porosty byly dostatečně pestré.Pokud některé vzácnější alpínky kvetou jenom krátkou dobu, je to o to větší svátek a o to více bychom si toho měli užít.Orgasmus při milování taky trvá jenom chvilku, nebo by někdo chtěl, aby to bylo týden?Nevím, kdo by to přežil.Dobře udělané alpinum je krásné, nebo aspoň zajímavé třeba i pod sněhem ze kterého vykukují zbytky suchých trav... Nakonec i samotné kameny je věda a je třeba k tomu mít cit a když to tak sleduji, ten cit má málokterý dnešní zahradník.Jinak na svou soukromou skalku si každý může dát co chce a může si i myslet, že se mu to líbí a nikomu do toho nic není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika