Zlute listy



Tazz1 - (8) - 130.54 (?)
10.8.2008 20:22

Mám podobný problém... prosím o pomoc...

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 17.206 (?), 26.6.2008 22:14

zdravim všechny,

mam prosbu hlavně na odbornici Lili, již 2. rokem se mi vždy na začátku léta objevuje na listech ze spoda rez - (z rubu na listech malé rezavé tečky). Hlídala jsem to a po objeveních prvních příznaků dělala každých 14 dní postřich Baycor, ale vůbec to nepomohlo. Dokonce jsem i loni sáhla k radikálnímu řešení a růže jsem uplně obrala a sestřihla takže tam zůstaly jen holé výhony. Snažila jsem se i sebrat spadané listy pod růžemi, jelikož jsem někde četla, že se tak mohou znovu nakazit. Pak byly růže po obrazení zase v pohodě krásně kvetly v září, a pak se to zase opakovalo.Už nevím co s tím růže vždy krásně kvetou - červené - Queen of Bermuda. Je možné, že nejsou dosti odolné proti rzi? jelikož mám hned vedle žlutou keřovou růži, která je úplně zdravá. Můžete mi poradit příp. co se dá jěště dělat, či je lepší zvolit jinou odolnější odrůdu příp. jakou (chtěla bych tmavě červenou, rudá) podobnou barevně popínavé růži sympatie - jelikož jí mam na oblouku.

moc díky za odpověd Renata

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 28.6.2008 1:09

Smůla je, že na úpornou rez je v současnosti na trhu pouze Baycor. Nic jiného speciálně na rez na trhu není. Problém je nejen v náchylnosti některých růží, ozve-li se nějaký odborník na houbové choroby, asi by věděl, proč v některých oblastech se vyskytuje hojněji, jakého má mezihostitele a pod. Funguje to asi stejně jako rez na hrušních nebo rez na rybízu - také mají mezihostitele.

Červených odolných by se určitě našla řada, momentálně mě napadá z vlastní zkušenosti Barkarole (vyšlechtěna Tantau 1988!), která je odolná, vzrůstná (1,2m), dobře přezimuje a bohatě kvete. Ale nechci křivdit dalším červeným odolným: Josef Klimeš, Lidka, Duftwolke, Camara,.... To jen namátkou z těch se kterými mám osobní zkušenost jako s odolnými a nenáročnými růžemi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.206 (?), 28.6.2008 13:20

moc díky Lili za rychlou odpoveď, dívala jsem se na tu růžičku Barkarole a moc se mi líbí, jenom se zeptam, není moc tmavá, jelikož mám stromkovou růži Josef Klimeš a ta je až do černa, chtěla bych hodně podobnou té sympatii ta je taky tmavě červená, ale ne tak tmavá, což my vyhovuje. Jěště mám dotázek jaké trvalky by se hodily k těm červeným růžičkám. mám okolo nízký plůtek z buxusu. Zkusila jsem šáter /nevěstin závoj/, ale nějak se letos hodně rozrostl a utlačuje růže. Jěště tam mám v pozadí okrasnou trávu. díky Renata

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 29.6.2008 0:05

Máte pravdu, že ty červené sametové jsou k Sympatii odstínem tmavší. Pokud Vám nejde o velkokvětou růži k řezu, tak jako doplněk k pnoucí Sympathii bych zkusila bohatě kvetoucí, celkem nenáročnou mnohokvětou růži Satchmo nebo o něco tmavší růži Pussta. Podívejte se na foto z Lidic, jakou parádu dokáží udělat. (Samozřejmě vůbec nejlepší by bylo vybrat si ideální barvu přímo na prohlídce v růžové školce).

PS. Co se týče doprovodných rostlin, hodně se používá levandule (modrá i bílá) a její méně náročná náhradnice šanta. Opět pro ilustraci posílám foto.

Satchmo
Satchmo
Pussta
Pussta
šanta s červenou
šanta s červenou
levandule s růžemi
levandule s růžemi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RenataP - (1) - 17.206 (?), 29.6.2008 14:06

Zdravim Lili, ty pussty mám také koupila jsem si z kunratické školky, jsou opravdu moc pěkné, ale právě bych chtěla k nim ty velkokvěté, aby tam byl výškový rozdíl. Nebo myslíte, že není hezké je kombinovat? Asi bude nejlepší, když se do té školky vypravíme a podívám se jaké tam mají červené růžičky. Tu Barkarole tam nabízejí také tak aspoň uvidím jak je tmavá. Ale posílám Vám taky pár fotek mé růžové zahrádky. zdraví Renata

Bez názvu
Bez názvu
celkovy pohled
celkovy pohled
Bez názvu
Bez názvu
růže
růže
detail ruze
detail ruze
Velkokvětá queen + pussta
Velkokvětá queen + pussta
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 5.7.2008 10:31

Zdravím Vás, a vyslovuji Vám obdiv, jak krásné a zdravé máte růže.  Ještě mi to nedá a vrátím se k Vámi hledané sousedce pro Sympatii. V první fázi jsem si myslela, že Vám jde o podsadbu k zakrytí "holých nožek" pnoucí růže (to ony dělají běžně a nevypadá to nejlépe) - pak by ta mnohokvětá růže zaplnila prostor. Ale jak jsem poznala z fotografií, jste milovnicí krásných velkokvětých růží, tak bych si dovolila ještě dva tipy (možná, že nebudou úplně přesně stejné barvou ale byly by tón v tónu). Zmínila jsem se o Vás svému známému -  zkušenému růžaři - a ten jako "světovou" růži doporučil z vlastní zkušenosti "Ingrid Bergman" http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=3389&tab=10. Za sebe bych ještě přidala jedno jméno: "Agnes Baltsa", kterou jsem před několika lety aranžovala pro výstavu růží a byla úžasná - pevná, trvanlivá v květu, dokonalého tvaru. Bohužel osobní zkušenosti s pěstováním nemám, ale na poli se jí dařilo dobře a proti ostatním bohatě kvetla.

Zmínila jste se o Kunraticích, možná to nemáte daleko ani do Průhonic (když už tím směrem pojedete...). Projděte se Průhonickým parkem a navštivte při té příležitosti rozárium Botanického ústavu na Chotobuzi (přístup přes park, držte se pořád doleva podél Botiče a nahoře na kopečku je oplocená Botanická zahrada AV ČR). Letos je dříve veřejnosti nepřístupné rozárium zkušebně otevřeno 9 - 14 Po - Pá, červenec, srpen. Tam najdete spoustu nápadů pro inspiraci a hlavně uvidíte růže v přírodním stavu (neošetřované chemicky), takže získáte přesný obraz, co která dovede a jak je odolná. 

Agnes Baltsa na poli
Agnes Baltsa na poli
Agnes Baltsa květy
Agnes Baltsa květy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 137.91 (?), 30.6.2008 11:03

Růžička čekající v květináči za oknem na transport a vysazení taktéž předvádí žloutnutí listů. Též hlavně zdola. Já mám podezření na nějakou špatnou zálivku, málo nebo moc. Taky jsem na ní už likvidovala postřikem mšice. Je ze zahradnictví v Černém volu u Prahy.

F.T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 5.7.2008 10:42

Jestli je uvnitř, pak to může být jen reakce na nedostatek přímého slunečního světla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Tazz1 - (8) - 130.54 (?), 10.8.2008 20:22

Mám podobný problém... prosím o pomoc...

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 11.8.2008 0:54

Zdravím Tazz1, řekla bych, že není třeba se děsit. Žádná závažná choroba to nebude, ostatní listy jsou zdravé a rostlina, kromě těch pár listů nejeví známky choroby. Navíc jsou to neperspektivní starší listy uvnitř keře. Já bych řekla: oberte žluté listy a spalte je. Uvidíte, co bude dál. Takhle reagují rostliny, když se jim něco nelíbí, (sucho, přemokření, hnojivo, zemina, horko,...) Můžete jen pátrat, co se rostlině nelíbí. Napříklat to, že jí máte příliš mělce zasazenou a kořenový krček s místem očkování je nad zemí. Musíte jí na podzim přesadit do většího květináče, tak aby jmenovaná část byla alespoň 5 cm pod úrovní půdy. Bude Vám také lépe obrážet nové výhony. Když je místo očkování takhle volně, tak v létě vysychá a v zimě vymrzne (nejspíš byste o růži přišla).  Až budete příště stříhat, nebojte se střihnout hlouběji, až nad první nebo i druhý "pravý" (pětičetný) list od shora a nenechávejte tak dlouhý čípek, stačí 1 cm nad listem. Když odstřihnete jenom květ, tak rostlina nevyrazí silný květný výhon - výhony, které vyrostou z horních "nepravých" listů jsou neduživé a květy malé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika