Sadove jako pnouci a obracene
|
|
 |
 |
host - 207.103 (?) 2.4.2008 12:56
Podle mého názoru je maximální výška, které může určitá růže dosáhnout, už dána v jejích genech. Těžko můžete pěstovat tzv. rambler dosahující výšky 5 a více metrů jako sadovku. New Dawn, kterou uvádíte, sice nenaroste tak vysoko, nicméně jako sadová růže se také nedá dost dobře pěstovat, protože má ohebné výhony a bez opory by se téměř "válela" po zemi. A tady je asi ten zásadní rozdíl mezi růží pnoucí a sadovou. Většina sadovek má výhony pevné a nepružné a vyvazování k treláži by asi bylo dost obtížné. Navíc nenarůstají do takové výšky, jak očekáváme od růží pnoucích. O sad. růži Westerland se také píše, že se dá pěstovat jako pnoucí. Mám ji a nepovažuji za nutné její krásně stavěný keř deformovat a doslova "lámat" výhony k opoře. Jiným případem je např. Colette, která má pružné výhony a bez opory se rozklesává. Tu, myslím si, lze pěstovat jako nižší pnoucí růži. Jsou také rozdíly ve způsobu řezu. U pnoucích růží se nezkracují hlavní výhony, jenom postranní - květonosné, u sadových se výhony mírně zkracují v rámci tvarování keře. U obou skupin se po letech vyřezávají přestárlé výhony až u země.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
dafa - (48) - 10.88 (?), 2.4.2008 10:56, zobrazeno: 10507x
Dobry den,
casto ctu, ze nejakou sadovou ruzi lze pestovat jako pnouci a pak dosahuje jine vysky. Pravdepodobne to lze provozovat i obracene.
Nejak jsem se nikde nedocetl jaky je v tom system.
Je to o jinem zastrihovani? Nebo kdyz ma sadova ruze oporu tak dosahuje vetsich vysek??
Mam na zahrade nekolik pnoucich ruzi vcetne New Dawn. Nejak si nedokazu predstavit jak by mohla byt bez opory jako sadova..
David
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.103 (?), 2.4.2008 12:56
Podle mého názoru je maximální výška, které může určitá růže dosáhnout, už dána v jejích genech. Těžko můžete pěstovat tzv. rambler dosahující výšky 5 a více metrů jako sadovku. New Dawn, kterou uvádíte, sice nenaroste tak vysoko, nicméně jako sadová růže se také nedá dost dobře pěstovat, protože má ohebné výhony a bez opory by se téměř "válela" po zemi. A tady je asi ten zásadní rozdíl mezi růží pnoucí a sadovou. Většina sadovek má výhony pevné a nepružné a vyvazování k treláži by asi bylo dost obtížné. Navíc nenarůstají do takové výšky, jak očekáváme od růží pnoucích. O sad. růži Westerland se také píše, že se dá pěstovat jako pnoucí. Mám ji a nepovažuji za nutné její krásně stavěný keř deformovat a doslova "lámat" výhony k opoře. Jiným případem je např. Colette, která má pružné výhony a bez opory se rozklesává. Tu, myslím si, lze pěstovat jako nižší pnoucí růži. Jsou také rozdíly ve způsobu řezu. U pnoucích růží se nezkracují hlavní výhony, jenom postranní - květonosné, u sadových se výhony mírně zkracují v rámci tvarování keře. U obou skupin se po letech vyřezávají přestárlé výhony až u země.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 6.4.2008 15:55
příspěvek hosta 207.103 to popisuje přesně. U nás v češtině je problém v klasifikaci - pod pojem pnoucí se schovají jak rambler tak climber. Rambler s měkkými dlouhými šlahouny do podoby sadové růže "nevytrénujete", maximálně se rozloží na zem a vytvoří půdopokryvný keř výrazně širší než vyšší. S climberem je už situace jiná, záleží to ale zase na přirozených vlastnostech odrůdy. Protože vytváří pevné a silné pruty, dají se některé climbery pěstovat i bez opory. Stále ale budou tvořit široký "deštníkovitý" keř.
Správně jste uvedl, že "nějakou sadovou" lze pěstovat jako pnoucí. Neplatí to všeobecně, záleží na odrůdě a její vzrůstnosti. Některé odrůdy mají vlastnosti obou typů - sadovek i pnoucích, díky nim je lze pěstovat oběma způsoby.
Na http://www.helpmefind.com/rose/index.php si můžete zjistit výšku a šířku do jaké je růže schopna dorůst. Na http://www.vintagegardens.com/rose_index.aspx najdete jaký přirozený tvar keře odrůda vytváří v dospělosti (v porovnání s lidskou postavou).
Přeji příjemné surfování Lili
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.88 (?), 8.4.2008 0:40
Diky, ano, jsem to ja..:-)
Abych rekl pravdu, porad mi to vrta hlavou. V tom clanku psali o tom, ze ji lze pestovat jako sadovou a pak dorusta vysky kolem treba 150cm, zatimco pokud ji pestujeme jako pnouci, dosahuje vysky treba 250cm.
Mel jsem za to, ze je to tim, ze kdyz ji budu pestovat jako pnouci, budu nechavat vzdy treba jen tri vyhony, zatimco v sadove forme vic. Tim padem by sila ruze sla jen do tech trech vyhonu, coz by snad mohlo zpusobit deklarovanou vetsi vysku u climber verze, zatimco sadova by si to tak nejak rozlozila do vsech vyhonu a zustala by mensiho vzrustu?
Je to uplny nesmysl nebo by to tak teoreticky mohlo byt?
Zkusim to nekde dohledat, nebyl to zadny paclanek nekde v blesku..
David
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.88 (?), 8.4.2008 0:50
Jeste jsem koukal na ten odkaz vintagegardens a moc tam nechapu ty obrazky. Jaky je rozdil mezi temi formami 1,2,3 - x? Roky jsem vydedukoval, ze to asi nebudou, forma strihu nebo neco podobneho?
David
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 8.4.2008 14:13
Zdravím Davide,
otevřte si na vintage garden v sekci shrub růži "Hamburger Phoenix" a podívejte se na její popisek - přirozený (nestřihaný, neupravovaný) tvar keře této růže je Growth Habit: 3. Značí to, že "Hamburger Phoenix" bude v dospělosti vypadat jako keř na obrázku 3, v případě, že jej nebudete tvarovat jinak. (Připojím obrázek, že i tato sadová růže může být vyvazováním vedena jako pnoucí )
Ta tabulka znázorňuje tvary sadových růží - jak vidíte mohou být dost různé, od nízkých (2 a 4) z kterých se pnoucí ani při veškeré snaze udělat nedá, po tvar 5 - který má vlastnosti podobné pnoucí růži. Ptal jste se jak může být v sadové verzi růže vysoká jen 150 a pnoucí 250? Všimněte si čísla 5 a představte si, že mu obloukovitě skloněné větve vyvážete k opoře na svislo - a hned bude o metr vyšší.... Řez na pouze 3 větve to v podstatě neřeší, růže se bude snažit chybějící výhony doplnit a věnuje energii spíše obrážení.
Ještě jedna věc má na vzrůst vliv - naše české klima je vnitrozemsky drsné s velkými teplotními rozdíly. Když budete například růži "Eden Rose 85" pěstovat ve slunné Francii naroste vám jako pnoucí téměř 4 metry, u nás bude podstatně menší (dokonce se dá pěstovat volně rostoucí jako sadovka).
Porovnejte si verzi volně rostoucí - sadovou a vyvazovanou - pnoucí, od odrůd růží, které bývají uváděny v kategorii sadovek nebo jako sadová/pnoucí.
Maigold.: http://ruze.wi.cz/cs/maigold.html
Westerland : http://ruze.wi.cz/cs/westerland.html
a pár fotek pro ilustraci...
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.88 (?), 8.4.2008 22:09
Ahoj Lili,
jste skvela, uz to chapu. Neucite nekde?;-) Diky za venovani tolika casu dotazum, ktere sem vkladam... Tohle mi urcite moc pomuze.
David
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|