Rozmnožování ruží



Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 81.96 (?)
15.6.2009 10:15

Milé dámy (Lily, Magdaléno, Evo a další, které tak krásně píšete o svých zahradách), nebyly by nějaké fotky pro inspiraci nám ostatním, které se svými romantickými růžovými zákoutími teprve začínáme? Já jen, že všude na netu jsou k vidění detaily květů, ale celkových pohledů na kompozice s růžemi zase tolik není. Osobně se snažím o divočejší, přírodnější pojetí zahrady, která by se obešla bez velkých a častých zásahů z mé strany (při velikosti našeho pozemku by to ani jinak nešlo - čas a energii šetřím pro zeleninu, růží se přece jen člověk moc nenají), takže volby padla především na botanické a některé historické růže, ale zatím je mám ještě malé, kvetou krásně, jen na ty romantické dvoumetrové keře si ještě musím počkat. Momentálně ale řeším, čím je podsázet, protože holá půda pod růžemi mi připadá dost bezútěšná, a navíc se špatně udržuje. Nechcete se pochlubit, jaké trvalky a jinou doprovodnou zeleň máte pod růžemi a kolem růží vy?

PS: Mohl prosím pěkně by mi někdo doporučit nějakou knihu, která by se podrobněji rozepisovala právě o botanických a historických růžích? Několik titulů už jsem přečetla či prolistovala, ale všechno se točilo kolem čajohybridů a o těch "mých" jen letmá zmínka a skoro žádné obrázky. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
host - 167.10 (?), 18.9.2008 16:31

Od Pro-Plantu jsem si objednala letos 2 angličanky Abraham Darby a Hyde Hall, přisly začátkem září v kontejneru. Abraham Darby v prvotřídní kvalitě a druhá mírně poškozená. Pošťačka vůbec nevěděla, že jsou to květiny, oni ten velký balík neoznačili, omlouvala se mi, růže naštěsti přežila. Hezký den Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 19.9.2008 13:00

od Proplantu jsem objednala téměř všechny anglické růže, které měly v nabídce. Objednala jsem si polovinu na podzim 2007 a polovinu na jaro 2008. Obě objednávky přišli v naprostém pořádku, růže prostokořenné, zabalené do vlhkých pilin a přelepené igelitem, nebyly polámané, poničené, přeschlé, prostě v pořádku. Tu druhou várku jsem sázela letos v lednu, sice byla mírná zima, ale v životě se mi to nestalo, takhle brzy sázet. Naštěstí se všechny ujaly, krásně kvetly a dohnaly bez problémů i ty sázené na podzim. Nemám s touto firmou žádných problémů. Mám jednen problém a to velký, malou zahradu a ráda bych ještě hodně růží. Už jsme to konzultovaly s Lili. Tak snad se podaří. Ještě jednu radu pro růžařky, hlavně pro ty, které osazují nově záhony růžemi. Udělala jsem si plán zahrady na A4 papír, rukou sice numělou, ale poznám z toho, kde co mám. Všechny růže, které jsem sázela, jsem si do tohoto plánu popsala, abych věděla, co jsou zač. Učinila jsem totiž jednu chybu, když jsem po zasazení růží na záhon toto opoměla, pořád bylo dost času a když jsem nastoupila s tužkou, zjistila jsem s hrůzou, že názvy vytvořené obyč. tužkou na popiskách smyl déšť. Teď chodím s Encyklopedií růží kolem těch co kvetou a snažím se je určit. Zakládala jsem celou novou - malou - zahradu růží a pak člověk neví, mám tu růži objednanou, už zasazenou nebo ne? Mějte se hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 207.103 (?), 19.9.2008 13:46

Evo a Magdaléno, děkuji oběma za informaci o Proplantu. Zkusím objednat, snad dopadnu taky tak dobře jako vy.

Magdaléno, před třemi roky jsem byla v podobné situaci jako Vy. Zakládali jsme novou zahradu (velkou), kde jsem chtěla mít převážně růže. Vzhledem k množství růží (dnes asi 200) byl plán se jmény odrůd nutností. Díky tomu, že jsem si často v tom plánu četla a vymýšlela jiné kombinace barev (následně jsem růže přestěhovávala - to Vás možná také čeká), dnes už papír k orientaci nepotřebuji, už ho mám v hlavě. Dokonce je mi příjemné, když každou růžičku můžu oslovit jménem a pochválit její krásu. Vím, že je to asi praštěné, ale ohromná relaxace a balzám na duši.

Přeji hodně radostí s královnou květin.  Zuzana V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 20.9.2008 10:53

Dobrý den, všechny milé dámy, krásně se čtou vaše slova a jsou pohlazením pro duši. Paní Lily je nejen skvělá odbornice, ale taky Velký Člověk s obrovským srdce a jistě i vy další, které jste přispěly svými pocity při pěstování růží . Tuto zálibu jsem zdědila po babičce nar. 1904 a mamince, sama se pokouším růže pěstovat a nad některými radami či typy, odkazy na web se telelím štěstím, nevím, kterou dřív, kam s nimi řeším také. Tchán je ze staré vesnické školy, kde zahrada je hlavní zdroj zeleniny (100 gigantů např.), ale léty mu ubírám půdu, pomalinku si zvyká. Pocity při čtení vašich příspěvků jsou takové, že bych až chtěla znát vás osobně a shlédnout vaše zahrádky (-dy). A ještě k poslednímu příspěvku : babička růže zásadně pojmenovávala jmény členů rodiny, takže se často stávalo, že sousedi slyšeli výkřiky jako - Danuško, pojď se podívat, jak jsi dneska krásná a přičichni, jak Jeníček nádherně voní. Dodnes na to s láskou vzpomínám a např. Gloria dei je "maminka" a vždycky do telefonu hlásím - dneska rozkvétáš atp. Letos mám objednávku od Pelců (ještě nepotvrzenou), moc se těším. Také jsem se naučila - rok sen, rok tam - klidně si na nádheru počkám. Hodně krásných dnů vám Všem. D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 22.9.2008 14:35

Také jsem procházela určitými obdobími, kdy jsem sázela téměř všechno co se mi líbilo, včetně pracně vypěstovaných letniček, ale to časem pominulo, mnoho rostlin se na Vysočinu nehodí, samo uhynulo, něco se zničilo např. sekačkou, něco má omezenou životnost a tak jsem se propracovala k růžím. Samozřejně mám i jiné rostliny, například pivoňky, které objednávám z Lukon-Bulbs, bez problémů, žádná neuhynula, rok od roku jsou hezčí, ty jsou úplně bezproblémové, někde jsem četla, že na dobrém stanovišti vydrží i 80 let, to mě rozesmálo, když jsem si představila tu moji rodinku, která nechce zahradničit, co jim odkáži v dědictví.. Také sázím spoustu trvalých bylinek, např. levandule, izopy, šanty, pelyňky, máty, šalvěje (letos na jaře jsem je ostříhala, byla to na velký kbelík a protože byly pěkné, zasadila jsem je pod sklenice do záhonů a teď mám všude šalvěje, krásně se chytly). Jako lemovou rostlinu mám ráda bergénii, je bezproblémová, dobře se chytne, dobře roste a ještě i solidně kvete a co hlavně, nežerou ji slimáci. Chtěla jsem sbírku bohyšek, ale to u nás nemá cenu, ty co mám jsou samá díra od požerků, není to hezké. Ale růže zvítězily. Mám ráda historické, pro tu krásnou stavbu květu, neskutečnou vůni a krásné barvy. Upřednostňuji totiž růžovou ve všech odstínech a takové, které přechází z bílé do růžové nebo obráceně, ty doslova miluji. Když letos rozkvetly všechny záhony, stála jsem uprostřed a říkala si "tak tohle je ráj". Jak psala Lily na zahradě musí být člověk šťastný a to je svatá pravda. Nyní v tomto čase už to není taková krása, růže kvetou jenom trochu, všude černá skvrnitost (a to jsem se snažila stříkat, co to šlo), některé jsou opadané z listí, ale holt je podzim. Když na mě padne chmura, otevřu album a prohlédnu všechny ty fotky z letošního léta a řeknu si "más to holka hezký" a je po chmurách. Mějte se hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.60 (?), 6.6.2009 17:47

Dobrý den!

Prosím, potřebovala bych poradit: nedávno jsem si v obchodě koupila bílé růže: 3 větvičky i s kořenem. Zasadila jsem je na zahrádce. Je to už měsíc a zatím rostou pouze zelené listy, květy ještě ne. Ale slyšela jsem, že květ vyroste později, tak stále čekám....

Můj problém je tento: Je mi 23 let, se sázením a se zahrádkou nemám moc zkušeností. Velmi se mi ale líbí růže. Dostala jsem teď krásné červené růže od jedné paní, které vyrostly na zahrádce. Chtěla bych je zasadit. Můj děda říká, že mám růži nahoře i dole oříznout (odstanit květ) a tu větvičku normálně zasadit do země. Nemá ale kořen, takže nevím, zda by z toho mohlo něco vyrůst. Jak se, prosím vás, sází růže, které jsem dostala a které si chci rozmnožit? Anebo musím kupovat jen ty v sáčcích z obchodů? Jak to s růžemi děláte vy a jak se pak o ně následně staráte???

Děkuji moc za jakékoli rady! Opravdu s růžemi nemám žádné zkušenosti a nevím, jak na to, ale chtěla bych se jim začít věnovat!

Mockrát všem děkuji!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 6.6.2009 17:59

O růžích toho tu je dost, zkuste vyhledávání. Jeden ze způsobů množení je tento: Odkvetlý stonek dole seřízněte, spodní část odlistěte. Děda měl pravdu jen napůl, šípek tam nechte. Pak musíte najít na zahradě místo, kde bude sazenice moct být celý rok. stonek píchnete do země a přikryjete 4l lahví. Lahev na rostlině necháte celý rok, i přes zimu. Ze země ven koukají asi tři listy, můžete je trochu ostříhat, z pěti lístků nechat jen dva. K tomu, proč koupená růže nekvete se nelze vyjádřit, napsala jste málo informací, kdy jste ji zasadila, jaký byl systém prodeje a podobně. Růře začne kvést až vyrazí silný rychle rostoucí výhon. Pokud vyrážejí malé slabé výhony jen s lístky, nepokvetou. Musely by se seřezat, ale to je na další radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.18 (?), 6.6.2009 23:00

Pokud budete růže množit řízkováním, je dobré na spodní asi 3cm stonku použít práškový stimulátor, který podporuje zakořenění. Dělám to prakticky stejně, jako je uvedeno výše : stonek s dokvétajícím květem seříznu na 4-5 listů, spodek namočím do vody, pak do stimulátoru a zasadím tak, aby 2-3 listy byly v zemi.Květ nechávám. Pořádně zaleju a vyčnívající 2 listy přiklopím 4l sklenicí, kterou nechám přiklopenou do konce dubna příštího roku. Je potřeba sklenice s řízky dát do stínu, třeba někam za keř nebo pod strom, ne na slunce. Zakoření mi tak 3/4 až 4/5 řízků.Špatně se ujímají oranžové růže.

Ohledně zasazených růží - potřebují nějaký čas, než pořádně zakoření na novém stanovišti. Buď Vám pokvetou koncem léta nebo třeba až příští rok. Hlavně, že rostou...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 10.6.2009 14:22

A hlavně v žádném případě nevytahovat řízek ze země a kontrolovat, jestli už má kořeny. Jak s ní hnete, narušíte kořenění a je po ní. Některé růže např. tzv. darované k svátku apod., co jsou holandské provenience ze skleníků občas zakoření, což se mi podařilo, ale kvetou velmi málo. Minulý rok 2 - slovy dva kusy květu. A také je dost poškozují naše zimy, což je normální, vzhledem k tomu odkud pocházejí. Mějte se hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 81.96 (?), 15.6.2009 10:15

Milé dámy (Lily, Magdaléno, Evo a další, které tak krásně píšete o svých zahradách), nebyly by nějaké fotky pro inspiraci nám ostatním, které se svými romantickými růžovými zákoutími teprve začínáme? Já jen, že všude na netu jsou k vidění detaily květů, ale celkových pohledů na kompozice s růžemi zase tolik není. Osobně se snažím o divočejší, přírodnější pojetí zahrady, která by se obešla bez velkých a častých zásahů z mé strany (při velikosti našeho pozemku by to ani jinak nešlo - čas a energii šetřím pro zeleninu, růží se přece jen člověk moc nenají), takže volby padla především na botanické a některé historické růže, ale zatím je mám ještě malé, kvetou krásně, jen na ty romantické dvoumetrové keře si ještě musím počkat. Momentálně ale řeším, čím je podsázet, protože holá půda pod růžemi mi připadá dost bezútěšná, a navíc se špatně udržuje. Nechcete se pochlubit, jaké trvalky a jinou doprovodnou zeleň máte pod růžemi a kolem růží vy?

PS: Mohl prosím pěkně by mi někdo doporučit nějakou knihu, která by se podrobněji rozepisovala právě o botanických a historických růžích? Několik titulů už jsem přečetla či prolistovala, ale všechno se točilo kolem čajohybridů a o těch "mých" jen letmá zmínka a skoro žádné obrázky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika