Rozarium anglickych ruzi

host - 167.2 (?)
2.6.2009 15:22

Proč né, máteli zájem, čas a nadšení.Taky Vám držím palce, rozkvetly mi prvé 2 angličanky a stále chodím a "čuchám",opravdu krásně voní a tvar květu je něco jiného než běžné velkokvěté růže.Radu ode mně nečekejte, já se ráda přiučím od jiných. Ať se daří Eva

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 218.253 (?), 2.6.2009 14:33, zobrazeno: 19255x

Preji pekny den vsem milovnicim ruzi. Mam v planu zalozit si male soukrome rozarium anglickych ruzi. Mam nejake ruze od Austina a pana Sipa. Asi tak za mesic se chystam na vylet do UK, podivat se k Austinovi a pozadat jeho zahradniho architekta o pomoc s navrhem ruzove zahrady. Tyto sluzby nabizi svym zakaznikum zdarma.... Za domem a zahradou mam jeste cca 3,500 m2 volne plochy... ale je to pole, takze zadny stin a silny zapadni vitr :-(

Co si o tom celem myslite? Uvitam kazdou dobrou radu ci nazor zkusenych pestitelek ruzi. Sama se mezi ne zatim nepocitam.

host - 143.205 (?), 2.6.2009 14:57

upřímně? obdivuji odvahu i Váš plán, držím palce a hodně sil.  Máte-li za sebou již jednu nebo podobnou založenou zahradu, víte, co vás čeka. Pokud ne, i tak hodně zdraru a zdraví. JITA

host - 167.2 (?), 2.6.2009 15:22

Proč né, máteli zájem, čas a nadšení.Taky Vám držím palce, rozkvetly mi prvé 2 angličanky a stále chodím a "čuchám",opravdu krásně voní a tvar květu je něco jiného než běžné velkokvěté růže.Radu ode mně nečekejte, já se ráda přiučím od jiných. Ať se daří Eva

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?), 3.6.2009 0:07

Tedy, blednu závistí nad velikostí pozemku, který máte k dispozici.... Takový prostor si o nějaké krásné růžařské využití přímo říká. Tak velké rozárium byl vždy můj sen, závidím vám a fandím vám.  Moje růže se bohužel musí vmáčknout do 2,000 m2, kde navíc v polostinných partiích dominují rhododendrony..

Ad poloha vaší zahrady: Plné slunce růže milují, vadí pouze nejtemnějším černočerveným barvám, které se na slunci vypalují. Větrná poloha růžím svědčí, rychleji osychají po dešti a rose - tím pádem nemají houbové choroby tolik šancí se rozvinout. Severní větry by byly horší - hlavně v zimě.

Hlavní problém, který budete muset dobře promyslet je jak takové množství růží udržet v bezplevelném stavu. Věřte, že vím o čem mluvím.

Věnujte také pečlivou pozornost výběru mrazuvzdorných odrůd. S tím by vám určitě Austin poradil. Zimování velkého množství růží je časově a také fyzicky náročné, volte tedy odolnější odrůdy .

Nezanedbatelnou položkou při provozu velkého rozária je voda. Nároky růží na vodu jsou poměrně velké, například v loňském suchém létě spotřebovaly spoustu vody. Pokud nemáte vlastní vodu, pak zalévání značně zatěžuje peněženku.

Anglické růže patří mezi odrůdy náročné na výživu, musíte počítat i s hnojením, nejlépe organickým (fyzicky náročné) ale i minerálním. Dobrou zprávou je, že porostou v půdě jakéhokoli typu, je-li dobře zásobena živinami a potřebně vlhká. Někdy se setkáte s tím, že odborníci přiřazují Anglické růže mezi čajohybridy, avšak ty jsou podle mých zkušeností neskonale náročnější na péči i na kvalitu půdy.

Některé austinky daleko lépe prospívají v polostínu (na slunci rychle vybledávají a odkvétají), při rozmístění s tím počítejte. Eventuelně doplňte plochu doprovodnou zelení (doporučuji). V zimním období je každá plocha čistě jen z růží smutná a holá, chce to stálezelené doprovodné rostliny - konifery, buxusové ploty, a pod. Je také dobré mít nějakou rostlinu ozdobnou v brzkém jaru.

Můžete se inspirovat příkladem jedné vášnivé sběratelky růží z německého Göttingenu. Také miluje romantický plný tvar květu, její láskou jsou však růže historické a hlavně všichni kříženci Rosa alba. Na svých stránkách popisuje (mimochodem velmi roztomile a čtivě) své začátky s budováním soukromého rozária na "zelené louce". Práce velmi pečlivě dokumentuje fotografiemi a doplňuje půvabnými popisky. Jsou to stránky, které stojí za to si přečíst a důkladně prohlédnout. http://www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=park_10&id=1

host - 144.123 (?), 3.6.2009 5:54

Jen se do toho pustte budu vam drzet palce, na takovou plochu se vejde mnoho ruzi. Jenom s te zapadni strany bych zasazela nejake vysi kvetouci kere kvuli tomu silnemu vetru.Elina

honey - (43) - 218.253 (?), 3.6.2009 9:15

Dobry den,

dekuji za povzbudive prispevky i rady pani Lili. Bydlim v Polabi, takze puda je zde hlinito-piscita a zimy mirne - krome kratkodobych vykyvu. Pole zde jsou pod zavlahou a jeden hydrant mam primo na pozemku, takze vody za maly peniz je od dubna do rijna nekonecne za maly peniz. Spis musim zjistit jak vybudovat zavlazovani k jednotlivym zahonum - ci spis kerum, protoze klasicke rozprasovani neni vhodne (detaily znate). Takze to bude vyznamna polozka rozpoctu, a samozrejme - zpevnene cesticky, pokud bych chtela tohle minirozarium provozovat komercne. Plevel je velky problem - zvlast tady, kde po vybranych rannych bramborach nechaji zemedelci pole ladem pomerne znacnou dobu, takze vitr sem nese chmyri z bodlaku...  Navic nemam moc dobra zada, tak nevim nevim. Chtelo by to jednu sezonu round-upovat abych pole zbavila pyru a bodlaku...  Nemam moc casu, jestli to nezprovoznim za dva roky, budu muset resit nastup do nejakeho zamestnani, kam se mi ted bytostne vracet nechce.

Premyslim, jestli udelat neco v prisne klasickem ornamentalnim stylu (viz dole na strance http://www.ludwigsroses.co.za/content1.php?type=14), nebo celkove zahrade ponechat volnost a nechat si navrhnout mix ruzovych zahonu a smisenych zahonu... Pokud to zamerit prisne stylove, premyslim i o nejakem cinskem nebo romantickem historizujim altanku. Pokud volneji, pak to muze byt jednoducha moderni drevostavbicka. Mam rada dobrou architekturu at uz moderni nebo starou - proste dobrou. Sama mam sice funkcionalisticky domek, ale miluju i ty stare anglicke cottages apod. Takze mam trochu problem s tim, jak jsem otevrena vsemu peknemu, nedovedu si uplne vybrat a rozhodnout pro jednu urcitou vec.

honey - (43) - 218.253 (?), 3.6.2009 9:38

dekuji za odkaz na nemecke stranky... zatim jsem jen proletla obrazky, vecer se dam do podrobnejsiho cteni. Hned se cloveku ulevi, kdyz vidi na vlastni oci realizaci krok za krokem a nemusi porad vahat, zda postupuje spravne.

host - 143.205 (?), 3.6.2009 13:45

Milá honye,

jak tak čtu příspěvky, je vám snad jasné, že váhat budete stále pořád a o všem, to je podstata tvorby a tvůrčího procesu. Pokud máte jen omezený čas (dva roky), neumím si představit, jakým úsilím budete muset projít, abyste si splnila svůj. Sen.  Možná jsem špatně pochopila. ale zahrada se tvoří celý život. tak hodně zdaru.a sil a zdraví.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.5 (?), 3.6.2009 21:46

Dobrý večer Honey, váš pozoruhodný projekt mě upoutal natolik, že na vás stále myslím a tak jsem propátrala domácí fotoarchiv a vybrala několik fotek. Mohly by být pro Vás užitečné a možná i takovou malou pozvánkou na špionážní výlet po zmíněných malých rozáriích.

obr. 1 - 3 = Soutěžní rozárium v Hradci Králové. Relativně komorní, účelové, avšak krásně architektonicky řešené rozárium s citlivě použitou doprovodnou zelení. Pro veřejnost otevřené jen jeden víkend v roce - letos 20. a 21. června

obr. 4 = Romantické zámecké rozárium na zámku v Častolovicích s výsadbou doprovodných trvalek (v přiměřeném množství)

obr. 5 = Nevhodně zvolená doprovodná výsadba, která nakonec ve svém efektu růže úplně "zazdí".  (Berte to trochu jako :"..Ministr pro růžové záležitosti varuje, společnost mochen škodí růžím..." 

obr. 6 = Sbírkové rozárium v Průhonicích - Chotobuzi, ukázka jak monokultury růží mimo hlavní kvetení vypadají smutně.

č. 1
č. 1
č.2
č.2
č.3
č.3
č.4
č.4
č.5
č.5
č.6
č.6

Lenpel - (49) - 0.234 (?), 4.6.2009 8:23

Dobrý den,

Lili chci poděkovat za Váš odkaz na stránky německé pěstitelky. Jsou úžasný. Bohužel německy neumím, ale ty obrázky jsou fakt inspirace,...a nejen pro "růžaře". Já jsem na zahradě začala smíšeným záhonem cca 20mx5m, kde na zadní části cca 2 m je směs dřevin a travin a na zbylých 3m šíře mám trvalky. Mohu konstatovat že za dva roky výsadby se dost rozrostly a můj záměr zakomponování pár keřů angličanek, už nejde uskutečnit. Budu muset založit další záhon,...naštěstí máme dost místa. TAkže ta inspirace na něm. stránkách je víc jak na místě. Jen Opravdu nechápu, kdo to udržuje, myslím plevel atd,... Protože s tím asi zápasíme všichni. A ty plochy co tam jsou to je neskutečné,...Já co jde se snažím dávat na plachtu a mulčovat. Přeji mnoho pěstitelských úspěchů a spoustu dalších inspirací pro nás amatéry.L.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz