nekvete
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 124.192 (?), 12.8.2008 12:16, zobrazeno: 18818x
Dobrý den. Prosím o radu. Na jaře jsem vysadila popínavé růže od Bakkera. Krásně mi vyrostly asi 3m, ale nekvetou.
Jsem úplný začátečník.Děkuji.Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 89.25 (?), 13.8.2008 22:43
Milá Jano, když růže bujně roste a nekvete, tak se nabízejí jen tři možnosti.
- Je to růže jednoukvetoucí. Výhony co letos bujně rostou, pokvetou příští rok. (Pozor, nesestříhávát letos ani příští rok na jaře.)
- Růži odumřela naočkovaná ušlechtilá část, zůstala pouze podnož. V tom případě to co roste, je planá podnož.
- Poupata něco okousalo, nebo škůdci podkousli vrchol výhonu ještě než nasadil na květ (to by jste si asi všimla).
Hodně by napovědělo, kdybyste napsala, jak se jmenují odrůdy, které jste si koupila. Je vždy dobré to znát a pamatovat si jména růží. Podle jmen můžete najít informace, jak s růží zacházet, jak je zimovzdorná, jak hluboký řez snáší, jak bohatě kvete a pod.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.157 (?), 11.6.2009 16:54
Ráda bych věděla, proč mě letos nenasadila ani jedno poupátko růžička, kterou jsem si předloni vypěstovala pod pětilitrovkou, ale loni kvetla pěkně mě i mé kamarádce, které shodou okolností letos také nepokvete. Za odpověď děkuji. Blanka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 11.6.2009 20:13
nevím proč -ale mám asi 100. růží, nekvete mi asi 5. Není to ani planý výhon, ani nic podobného.Vypadá to jak zapčklé. Přitom na jaře do výšky rostly. Teď už nasazují zálistky na druhé kvetení, ale nevím co to vyvedly. Jsou to popínavá - Azubis, ta mně štve nejvíc - byl to ten zavoskovaný scípáček, ale už je víc než 1,20 m a teprve teď vyhazuje.zalistky. Ale udělaly to i jiné- dvě asi proto, že jsem je na jaře přesadila. S pozdravem -hlavně paní Lily -Kája
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 206.200 (?), 11.6.2009 22:04
Zdravím Aleno, zkusím střelit od boku, zaujal mě Rosenstadt Freising v Soutěžním rozáriu v Hradci, vytvářel pevný velký keř a měl zajímavé květy. Jestli voněl to už si nepamatuji přesně, ale myslím, že nevoněla. Aby měla všechna tři "P", to se špatně hledá. Krásný keř a kvetení i střední vůni by splňovala anglická růže Heritage nebo A Shropshire Lad, nebo Eden Rose 85 sladce růžové krásně tvarované květy i vzpřímený zdravý keř ale jen méně voňavá (moje oblíbená) česká odrůda Koré.
Bohužel ty nejvoňavější bývají většinou jednoukvetoucí staré damascény nebo mechovky a stolístky.
Určitě se ozvou další se svými tipy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.157 (?), 12.6.2009 20:50
Dobrý večer, děkuji Vám Kájo a Lili za vaše názory, budu pátrat dál, proč růžička nenasadila na květ a chtěla bych se vás Lili ještě zeptat, jak se k těmto příspěvkům dává foto. Nemám digitální foťák, takže fotku musím prvně naskenovat do pc, ale pak nevím, jak dál. Vyfotografovala jsem nemocnou růžičku a chtěla bych se Vás zeptat, jestli se jedná o Botritidu-plíseň šedou. Nejdřív ale musím dofotit film, takže foto přidám v budoucnu, ale už teď se těším na Váš názor - je moc fajn, když poradí nějaký odborník, nikdo z mého okolí totiž růžím nerozumí a já jsem v nich našla takové zalíbení! A mohla byste mi prosím ještě poradit, jaký postřik na Botritidu zabírá? Koupila jsem si Rovral flo, protože ty, co radí na netu neměli, ale ten je spíš na višeň a meruňku, snad zabere i na růži, uvidíme. S pozdravem Blanka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 206.200 (?), 11.6.2009 21:37
Zdravím Kájo
Výhon je takový slepý, jalový, se špičkou, která jakoby zastavila růst a zasekla se? Výhon se snaží obrážet z ostatních oček? Tak takhle vypadají výhony zakousnuté zobonoskou - nosatcovitý brouček. Nebo napíchnuté u vrcholku pilatkou. V každém případě to je příznak mechanického poškození hmyzem.(Není se čemu divit, ten rašící výhonek je křehoučká ňamka pro jejich larvičky). Zkuste sestříhnout na některé rašící očko, zbavte ho neperspektivního vrcholu. Růže si vytvoří nový květní stonek, bohužel s následky nic nenaděláte, ale není to tak zlé, růže v druhém kvetení zakvete. Jalový nekvětný výhon se u růží objevuje i za normálních okolností (např. The Queen Elizabeth to dělá dost často), je to doplňková listová hmota, nebývají to ale hlavní nosné výhony, spíše slabé okrajové. To může být případ těch přesazených, které přednostně tvoří listovou hmotu
Blanko porovnejte... možná se to hodí i na váš případ, jinak zapátrejte mluvili jsme tu i o jiných škůdcích.
Já vím, je to k vzteku, některé růže jim obzvlášť chutnají, ale pořád stříkat zahradu jedy, to také nemá cenu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 11.6.2009 22:41
dobrý večer Lily, děkuji za rychlou odpověď- v jednom případě se opravdu jedná o Elizabeth a ta Azubis má slepý i obrost. Ale jak jsem psala už obráží. Tak se snad po 3. letech dočkám. K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
honey - (43) - 218.253 (?), 13.6.2009 8:01
Nezasadila jste je na zastinene misto? Vetsina ruzi potrebuje alespon 4-5 hodin slunecniho svitu denne. Jinak se zenou za svetlem (to by dokazovaly ty dlouhatanske vyhony behem kratke doby) a kvety jsou velmi slabe. Mamka mela takhle jednu ruzicku ve stinu na dvore - skoro to vypadalo, ze je to popinavka - drala se do vysky a vyhony slabe, kvety ubohe. Na podzim to riskla a presadila ji na slunne misto a letos se nestacime divit - tvori krasny, silny kericek a ma nadherne velke kvety.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|