Nahéma

Ella - (7) - 144.123 (?)
18.7.2009 23:48

K porovnani pridavam moji Big Purple.

Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 22.6.2009 9:25

Félicité et Perpétue, Paul´s Himalayan Musk že by? D

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.156 (?), 4.7.2009 22:47

Teda Danny, vy jste fakt třída. Je to Paul´s Himalayan Musk, fotka je "fikaná" jen proto, že se do foťáku celý odnikud nevešel . A to mám ještě asi o 5 metrů dál Kiftsgate  .  Asi dopadnu jak v pohádce o té zarostlé Růžence.

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 17.7.2009 23:41

Jééé, paní Lili, já ani nevěděla, že jste zhodnotila moje snažení... Děkuju, ale třída ještě zdáááleka nejsem, to bylo spíše detektivní pátrání. Máte mnohem hezčí fotku než co teď vidím na helpmefind-u. Tak tu Vaši Paul´s Himalayan Musk si objednám, najdu-li zdroj. Já totiž hledím pořád do nabídek (ČR) a snažím se orientovat, samozřejmě plán co bych kam chtěla, mám. Stejně mně to případá moc těžké...  Moc. Vyberu si, pak čtu zkušenosti milovníků růži zde, pak se mi to poplete ...

Protože na realizaci mých představ mám dosti času, ulítla jsem a zase zasadila řízky růží, které mě zaujaly, jedna vede s velkým náskokem, vypadá zatím jako vyšší sadová, květ nepopsatelné krásy (miskovitý), velký ale barva, tu nedokážu popsat, hodně tm. růžová, tm. fialová až snad do modra (barva na fotce neodpovídá, květy jsou mnohem tmavější, sytější, fialovější) Kvetení opakuje. List je krásný lesklý tm. zelený, zdravý. Průměr květu může být i 12 cm, šampusku můžu nechat přeměřit. Nádherná velmi silná vůně.  No a já tak občas na nějakou úchvatnou narazím, pak vyprošuju a pátrám, majitelky obvykle odrůdu neznají.

No a hlásím, že Heritage už mám!!! Vybrala jsem v H. Olomouc nádherný exemplář. Byla jsem udivena, jak se tam o růže starají, jak se jim daří od mé minulé návštěvy, Všechny zdravé, ošetřené - ty od Austina.

A abych nebyla od tématu "Nahéma", moc bych si ji přála, ale zatím ji má (vyprodanou) Starkl a to bych jako zdroj nerada, tak snad časem někde. Určitě bude k mání přímo "na poli"  u některého pěstitele,

Paní Lili, dlužím Vám poděkování za odpovědi na některých vláknech, jste moc hodná. Nestíhám... do toho všeho rostou ještě převelice houby.

Pěkný večer D

nová neznámá krasavice
nová neznámá krasavice

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 18.7.2009 12:59

Asi to bude Big Purple, mátla mě udávaná výška 90 cm, ta "moje" byla o hodně vyšší. Průměr té šampusky 11 cm, takže průměr květu odpovídá údaji na ruze.wi.cz... Na helpmefind.com se mi zdá barva málo intenzivní

Ella - (7) - 144.123 (?), 18.7.2009 23:48

K porovnani pridavam moji Big Purple.

Bez názvu
Bez názvu

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?), 20.7.2009 22:22

Nevěřte všemu, co se píše, když se "Big Purple" líbí místo, tak udělá 1,5m za sezónu jako nic a vytvoří krásný bohatě větvený a samozřejmě bohatě kvetoucí keř. Je to dobrá růže.

Ad Himalayan M. : Její květy jsou jak drobné nadýchané voňavé obláčky, ale ta délka.... Doslova roste před očima, je to opravdu ale opravdu obří liána. Chce to uváženě zasadit a počítat s její velikostí, pak je v době kvetení klenotem zahrady.

Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 81.96 (?), 20.7.2009 20:28

Milá Danny,

sháníte-li Paul's Himalayan Musk, mají ji u Pelců. Sama jsem si ji tam loni koupila - roste pěkně, ale tak pěknou fotkou jako paní Lili se pochopitelně ještě pochlubit nemůžu.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?), 20.7.2009 22:39

Specielně pro Danny na téma "Nahéma":

Říkáte, že jí sháníte u školkařů, no nevím jestli budete mít úspěch. Kromě Starkla jsem jí nikde neviděla a ani se nedivím. Abych byla upřímná, myslím si, že je to odrůda pro naše podmínky nevhodná. Je to křehotinka, vymrzá ve dřevě, což je u pnoucí růže zásadní nedostatek. Také na pnoucí růži málo roste a tudíž i málo kvete. Při vší péči mi už několik let živoří, co je platné že voní, když květy v dešti nerozvijí a shnijí v poupatech. Jsem toho názoru, že je řada minimálně stejných ne-li lepších růží.

Berte to jako názor, nechci Vás odradit, spíš varovat a možná ušetřit zklamání. Možná, že někdo s ní má dobré zkušenosti, ale já jsem zatím potkala jen ty, kteří si stěžovali stejně jako já.           (P.S. stejně jako na Starklovu "Dune" nebo "Souvenir de Marcel Proust"... to není nic proti Starklovi, ale spíš proti teplomilným růžím z dílny Delbarda, ona ta střední Evropa holt není totéž co jižní Francie)

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 24.7.2009 19:24

Dobrý večer, paní Lili, paní Ello i paní Lenko, moc děkuju!!! Opravdu je každá rada drahá a ceněná, děkuji. Paul's Himalayan Musk má také pan Šíp - zjistila jsem (pročítám tam a zpět jeho nabídky a už zapomínám...) Mám pro ni speciální místečko, nádhernou starou krásnou hrušeň na fajn místě, moc se těším. Belle de Baltimore přijde zase do švestky. Jenom nevím, jak daleko od stromu zasadit... S Nahémou máte jistě pravdu, paní Lili i ostatní, sdělená zkušenost pěstitelů je mi velkým přínosem. Big Purple jsem si dnes dovezla - kontejnerovanou, uvidíme, jak si povede, zatím je relativně maličká, docela bych řekla, že to ta "moje" ze šampusky není. nevadí. Má dvě poupata, už krásně voní. Chtěla jsem udělat radost hlavně mamince.

Kdybych si mohla všechny ty vzácné rady zapamatovat!!! No ale od shlédnutí mé první romantické Eden Rose 85 (tehdy jste mi radily), uběhl teprve rok, hlava nestíhá . Krásný večer. D

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.169 (?), 21.6.2009 20:37

Zdravím Evo, pokud vás Starkl ignoruje, tak se na něj vybodněte . Zkuste jinou školku, budou určitě ochotnější. Psst  jen mezi námi, na mrazuvzdornost a životnost jeho růží jsem slyšela hodně stížností. Většinu jeho odrůd seženete i jinde. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz