"Bílá" černá skvrnitost



janislava - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 29.75 (?) 
20.5.2009 9:52, zobrazeno: 4389x

Zdravím pěstitelky a pěstitele,

moje dvě stromkové růže přežily zimu, jedna lépe a druhá se asi jen tak nevzpamatuje, ale co už. Ta která přežila dobře mě ale trápí. Objevily se na ní skvrny bílé, vypadá to stejně jako černá skvrnitost ale je bílá!

Poraďte prosím co s tím. Postříkala jsem to Baycorem proti skvrnitosti ale moc to nepomohlo. Bohužel jsem ještě nebyla schopná udělat foto tak snad to zvládnu během dalších dnů. Kromě postřiku jsem taky všechny napadené listy otrhala - skoro půlku růže.

Děkuji za připomínky a rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 98.74 (?), 20.5.2009 10:16

Zdravím, bez fotky těžko hádat. Porovnejte si s fotkami řádění pidikříska na vlákně "Růže má bílé skvrny na listech". v tom případě postřik proti houbám nepomůže., ale v žádném případě netrhejte listy. I poškozený list je pro rostlinu lepší než žádný. Na množství listů je závislá její výživa a kondice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
janislava - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 29.75 (?), 22.5.2009 9:21

Dobrý den,

připojuji fotku!

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?), 22.5.2009 16:38

Aha...    Tak tohle nemá s černou skrvrnitostí nic společného. Ta se projevuje změnou barvy - zprvu fialové skvrny se paprsčitými okraji černají a jejich okolí žloutne ... atd.  Tohle je jasný požer. Ta skvrnka je jakoby seškrábnutá veškerá zelená hmota listu až tenounkou průsvitnou blanku. Původcem je pilatka listová, přesněji řečeno její housenky, které tzv. skeletují listy. Z jedné růže je můžete sesbírat ručně, ani nemusíte užívat chemii. Většinou je ptáčci sezobou. Nebo je spláchněte prudkým proudem vody odspodu - ve směru růstu.

V tomto období se přiživují na růžích i housenky nočních můr. Pokud není napadení mohutné a škody jimi způsobené zásadně neoslabují rostlinu není nutné je zabíjet. Nadměrné postřiky insekticidy způsobují víc škody než užitku.  

Mějte na paměti, že postřiky insekticidy zahubí nejen škůdce, ale i užitečné hmyzí pomocníky. Bez užitečného hmyzu se na Vaší zahradě poruší biologická rovnováha a co si budeme povídat, škůdci se bez přirozených nepřátel množí mnohem rychleji. Navíc některé postřiky jsou jedovaté pro včely a ptáky, kteří teď shání housenky jako krmení pro mláďata. Oni Vám ty housenky zlikvidují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika