Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Réva vinná > Vylamování zálistků

Vylamování zálistků


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?)
4.7.2017 7:20

Pěkně stručně shrnuté.

Jako poznámku bych jen dodal, že situace jde dokonce snad tak daleko, že zálistky "vykrmují" hrozny jen na své straně pod sebou. Pokud je tedy na letorostu jen jeden střapec a lze jasně rozeznat stranu letorostu na které je, tak se mohou fazochy na druhé straně buď vyhulit komplet, nebo jiným způsobem omezit.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
               

Vylamování zálistků


host - xxx.xxx.148.163 (?), 30.6.2017 0:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpověď. Zítra se na to vrhnu...

Připojit reakci   
         

Vylamování zálistků


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?), 3.7.2017 10:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Daleko od zóny hroznů nemají příliš význam, protože největší cukernatost dává zelená hmota právě v zóně hroznů

Můžes se zeptat z čeho tak soudíte?

Dle mých dostupných informací se v určité fázi vývoje obrací tok asimilátu a ze směru zdola nahoru se obrací na tok shora dolů. Pak každý list a zejména pak ty čerstvé na zálistcích podporují vývin a cukry ve hroznech.

Děkuji za info

GB

Připojit reakci
            

Vylamování zálistků


zyjan (499) - xxx.xxx.84.88 (?), 3.7.2017 18:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naklepl jste věc, o které občas přemýšlím - hlavně v tomto období, kdy nechávám na jednom šlahounu pouze jeden hrozen a občas, když se mi líbí ten, který je dál, tak vytrhnu ten první, takže ten zůstalý má před sebou více listů. Na směr toku asimilátu a jeho změnu se mě neptejte, protože tohle ověřené nemám a opravdu to nevím. Diskuze se týkala něčeho trochu jiného.

Připojit reakci
               

Vylamování zálistků


kamo (430) - xxx.xxx.26.198 (?), 4.7.2017 0:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán GB a HonzaH majú pravdu.

Dobre je to popisané na stránke Galati.

Připojit reakci
                  

Vylamování zálistků


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?), 4.7.2017 7:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkně stručně shrnuté.

Jako poznámku bych jen dodal, že situace jde dokonce snad tak daleko, že zálistky "vykrmují" hrozny jen na své straně pod sebou. Pokud je tedy na letorostu jen jeden střapec a lze jasně rozeznat stranu letorostu na které je, tak se mohou fazochy na druhé straně buď vyhulit komplet, nebo jiným způsobem omezit.

Připojit reakci
               

Vylamování zálistků


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?), 4.7.2017 7:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ad tok asimilátů) ověřené to nijak nemám, p. prof. Pavloušek je pro mě dostatečnou zárukou.

K pozici jediného hroznu na letorostu. Podle mě o tom je vinařina. Rozhodnout se na vinici dle citu. Prakticky bych to viděl asi takhle. Nižší hrozen je obvykle větší a "hezčí". Pokud ne tak ho též vyhulím. Vyšší bude na sebou potřebovat vyšší listovou plochu a pokud ji nebude mít, bude o chlup méně cukernatý. A o chlup myslím desetiny 'ČNM.

Připojit reakci
                  

Vylamování zálistků


zyjan (499) - xxx.xxx.84.88 (?), 4.7.2017 9:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nižší hrozen je obvykle hezčí a větší, to je pravda, ale někdy je tomu právě naopak.
Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit, nicméně stolní hrozny vyžadují totéž, jinak mají při ponechání vícero hroznů menší bobule a hlavně - mají nevýraznou chuť.

Co se týká té Vaší poznámky, to si nemyslím, ale ani to nevím.

Připojit reakci
                     

Vylamování zálistků


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?), 4.7.2017 10:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit

Asi si rozumíme, ale aby to někdo špatně nepochopil. Já myslím pod pojmem "vinařina", sled akcí-zásahů pěstitele-vinaře do růstu révy za účelem sklizně požadované kvality a objemu.

Bál bych se dogmaticky tvrdit, že jediné správné je mít na jednom letorostu právě a jen jeden hrozen. Právě moštové hrozno bývá často velmi malé a nechávají se u některých odrůd 2 hrozny celkem běžně.

U stolních odrůd je situace úplně jinde, tam se někdy počítá i 2-3 letorosty na 1 mega hrozen.

Osobně to řeším dle vzhledu letorostu. Pokud roste bujně, s velkými listy, silným prutem a pěknými fazochy nechávám klidně i 2,5. Pokud je slabší tak jen 1. To celé samozřjemě v kontextu celého keře.

Připojit reakci
                        

Vylamování zálistků


zyjan (499) - xxx.xxx.84.88 (?), 4.7.2017 10:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to jsem ten pojem "vinařina" pochopil právě jinak - jako odnož, obor, který má pěstováním vinné révy na hrozny hodně společného, ale některá specifika se liší.
2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech?
Podle podmínek, kde révu pěstuju, ji stříhám na čípky, na tažně, ale velkoplodé odrůdy pěstuju u kůlu, - Takže tam se snažím příliš mnoho letorostů ani hroznů nenechávat.

Připojit reakci
                           

Vylamování zálistků


Georg Black (329) - xxx.xxx.124.132 (?), 4.7.2017 20:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech

Nemám vlastní zkušenost, ale třeba u Talismanu se to tak prý praktikuje, bo jinak by rostlina měla problém s vlastním přežitím. 1:1 by ji příliš vysílilo.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov9.7.2020
Hrdličky8.7.2020
Chov pstruhov6.7.2020
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů