|
Vylamování zálistků
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 3.7.2017 10:36
Daleko od zóny hroznů nemají příliš význam, protože největší cukernatost dává zelená hmota právě v zóně hroznů
Můžes se zeptat z čeho tak soudíte?
Dle mých dostupných informací se v určité fázi vývoje obrací tok asimilátu a ze směru zdola nahoru se obrací na tok shora dolů. Pak každý list a zejména pak ty čerstvé na zálistcích podporují vývin a cukry ve hroznech.
Děkuji za info
GB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 4.7.2017 7:20
Pěkně stručně shrnuté.
Jako poznámku bych jen dodal, že situace jde dokonce snad tak daleko, že zálistky "vykrmují" hrozny jen na své straně pod sebou. Pokud je tedy na letorostu jen jeden střapec a lze jasně rozeznat stranu letorostu na které je, tak se mohou fazochy na druhé straně buď vyhulit komplet, nebo jiným způsobem omezit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 4.7.2017 7:11
Ad tok asimilátů) ověřené to nijak nemám, p. prof. Pavloušek je pro mě dostatečnou zárukou.
K pozici jediného hroznu na letorostu. Podle mě o tom je vinařina. Rozhodnout se na vinici dle citu. Prakticky bych to viděl asi takhle. Nižší hrozen je obvykle větší a "hezčí". Pokud ne tak ho též vyhulím. Vyšší bude na sebou potřebovat vyšší listovou plochu a pokud ji nebude mít, bude o chlup méně cukernatý. A o chlup myslím desetiny 'ČNM.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (512) - 84.88 (?), 4.7.2017 9:18
Nižší hrozen je obvykle hezčí a větší, to je pravda, ale někdy je tomu právě naopak.
Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit, nicméně stolní hrozny vyžadují totéž, jinak mají při ponechání vícero hroznů menší bobule a hlavně - mají nevýraznou chuť.
Co se týká té Vaší poznámky, to si nemyslím, ale ani to nevím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 4.7.2017 10:09
Jeden hrozen na letorostu je vinařina, dokonce se doporučuje i ten jeden hrozen ještě půlit
Asi si rozumíme, ale aby to někdo špatně nepochopil. Já myslím pod pojmem "vinařina", sled akcí-zásahů pěstitele-vinaře do růstu révy za účelem sklizně požadované kvality a objemu.
Bál bych se dogmaticky tvrdit, že jediné správné je mít na jednom letorostu právě a jen jeden hrozen. Právě moštové hrozno bývá často velmi malé a nechávají se u některých odrůd 2 hrozny celkem běžně.
U stolních odrůd je situace úplně jinde, tam se někdy počítá i 2-3 letorosty na 1 mega hrozen.
Osobně to řeším dle vzhledu letorostu. Pokud roste bujně, s velkými listy, silným prutem a pěknými fazochy nechávám klidně i 2,5. Pokud je slabší tak jen 1. To celé samozřjemě v kontextu celého keře.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (512) - 84.88 (?), 4.7.2017 10:30
Tak to jsem ten pojem "vinařina" pochopil právě jinak - jako odnož, obor, který má pěstováním vinné révy na hrozny hodně společného, ale některá specifika se liší.
2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech?
Podle podmínek, kde révu pěstuju, ji stříhám na čípky, na tažně, ale velkoplodé odrůdy pěstuju u kůlu, - Takže tam se snažím příliš mnoho letorostů ani hroznů nenechávat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 124.132 (?), 4.7.2017 20:54
2 - 3 letorosty na hrozen? Takže i letorosty, které plod nemají ovlivňují chuť a kvalitu hroznů na vedlejších letorostech
Nemám vlastní zkušenost, ale třeba u Talismanu se to tak prý praktikuje, bo jinak by rostlina měla problém s vlastním přežitím. 1:1 by ji příliš vysílilo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|