Vinná réva "Prim"

host - 196.74 (?)
3.4.2009 13:42

Pokusím se odpovědět pro absolutního laika. Vinná réva se nesází jako ovocný stromek, ale skoro celá sazenice musí jít pod zem. Místo roubování by mělo být v úrovni země, tak aby již odrůda nepouštěla kořínky nebo aby se tyto kořínky daly případně z odrůdy odříznout. Sazenici zasaďte tak aby roub šel kolmo vzhůru, tzn že pod zemí může být ze šikma. K sazenici zasaďte oporu pro vyvazování a poté ji zasypte kyprou hlínou tak aby celá naroubovaná část byla cca 5 cm pod kyprou zeminou, která nedělá po vyschnutí tvrdou krustu. Kvůli zalávání zasaďte vedle sazenice uřízlou petku na zavlažování ke kořenům. Nebudete zalévat plevel, ale révu a můžete přidat trochu hnojiva do zálivky a nebudete přitom hnojit ten plevel Jo a zapoměl jsem. Díky zasazení do hloubky cca 30 cm je dobré půdu obrátit, tj na vrchu může být spodina a ke kořenům do hloubky dát kvalitní ornici z vrchu a třeba trochu kompostu a cereritu. Já jsem pro urychlení letos zvolil jinou metodu. Révu mám v studenějším pokoji zasázenou ve větších květináčích a sazenice již začínají růst. Od začátku května pokoj ještě vychladím a po zmrzlých půjdou sazenice s půlmetrovými letorosty na stanoviště. Díky tomu napěstuji letos i tažně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 124.6 (?), 19.5.2008 16:30, zobrazeno: 28994x

Omlouvám se za amatérský dotaz: koupili jsme vinnou révu s označením "Prim" žluté hrozno. Problém je v tom, že ani měsíc po vysazení z pahýlku s voskem nic neraší..., přičemž jsme jej zalévali dostatečně... Myslíte, že ještě vyraší? Případně, co by mohlo být špatně? díky.

host - 136.16 (?), 20.5.2008 10:48

Když vyloučíme zakoupení sazenice v květináči, která má už zelené listy, pak sazenici koupíme s kořeny v nějakém balu, nebo bez kořenového balu.Obojí se doporučuje celé ponořit do vody tak na 24 hod.Když se podíváte na skladování sazenic v různých obchodech, ony dostanou pořádně zabrat.Po výsadbě nad roubem navršit hrůbek z lehké zeminy, odstranit až tak během srpna.Ne za slunečných dnů, výhonky se mohou popálit.Na vyhození Vaší sazenice máte ještě dost času.Zdraví Pepík

host - 124.6 (?), 20.5.2008 11:19

děkuju Vám za info. Koupili jsme klasický pahýlek víceméně prostokořený. Namočen ve vodě byl asi jen 2h. Spíš mi přesně neni jasné do jaké výšky má dosahovat "hrůbek z lehké zeminy"?  Znamená to až po začátek toho vosku? Větvička měří asi 30cm, z čehož horních 10cm je zavoskováno. Díky moc.

host - 75.136 (?), 20.5.2008 15:30

Asi máte sazenici vysazenou mělko. Místo roubování je kryto voskem a vyčnívá asi 5 cm nad zem. Na to se navrší ten kopeček asi 10 cm vysoký. Pokud ještě neraší, tak bych ji přesadil. Čili skoro celý kmínek /podnož/ je kolmo či mírně šikmo vzemi. A zalévat...

host - 196.128 (?), 29.3.2009 20:44
Tak jsem to dnes koupil v Hodoníně(Zahrada Hodonín 2009),při koupi mi bylo řečeno, zasadit tak aby trčelo tak 5 cm.V návodu na obalu bylo napsáno, zasadit a nad pupen navršit asi 5 cm půdy.Tak nevím, Rostlinka byla zavoskovaná.Dík za radu.Peťa

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 30.3.2009 17:58

V návrhu na obalu předpokládali, že révu budete sázet na podzim. Roubované místo by mělo být v úrovni 5 cm nad povrchem. Může se dát i pod zem, ale v tom případě je potřeba likvidovat kořínky vyrostlé nad místem roubování (minimálně jednou ročně).

host - 196.74 (?), 3.4.2009 13:42

Pokusím se odpovědět pro absolutního laika. Vinná réva se nesází jako ovocný stromek, ale skoro celá sazenice musí jít pod zem. Místo roubování by mělo být v úrovni země, tak aby již odrůda nepouštěla kořínky nebo aby se tyto kořínky daly případně z odrůdy odříznout. Sazenici zasaďte tak aby roub šel kolmo vzhůru, tzn že pod zemí může být ze šikma. K sazenici zasaďte oporu pro vyvazování a poté ji zasypte kyprou hlínou tak aby celá naroubovaná část byla cca 5 cm pod kyprou zeminou, která nedělá po vyschnutí tvrdou krustu. Kvůli zalávání zasaďte vedle sazenice uřízlou petku na zavlažování ke kořenům. Nebudete zalévat plevel, ale révu a můžete přidat trochu hnojiva do zálivky a nebudete přitom hnojit ten plevel Jo a zapoměl jsem. Díky zasazení do hloubky cca 30 cm je dobré půdu obrátit, tj na vrchu může být spodina a ke kořenům do hloubky dát kvalitní ornici z vrchu a třeba trochu kompostu a cereritu. Já jsem pro urychlení letos zvolil jinou metodu. Révu mám v studenějším pokoji zasázenou ve větších květináčích a sazenice již začínají růst. Od začátku května pokoj ještě vychladím a po zmrzlých půjdou sazenice s půlmetrovými letorosty na stanoviště. Díky tomu napěstuji letos i tažně.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 3.4.2009 15:32

Nevím jak se sází ovocný stromek, ale zajímalo by mě v čem je rozdíl jestli roubovaná část je 5 cm nad zemí nebo v úrovni země - a potom taky nerozumím tomu, proč to zasypávat do výšky 5 cm. Řekl bych, že kolem toho děláte až velké čáry-máry. - Pokud sázím révu já, tak předtím zeminu dokonale prohnojím a prokypřím min. do hloubky 50 cm. Mrazuvzdorné odrůdy sázím roubovaným místem nad zemí, náchylné pod úroveň země. Je-li sazenice slabá, zastřihnu ji na 1 očko. Je-li silnější, počkám až vypučí a nechám pouze jedno rašící očko (někdy s už násadou na květ). Všechna ostatní rašící očka vylámu. Pro vypěstování rovného kmínku je opora nezbytná. S hnojením Cereritem bych počkal, až se sazenice dostatečně ujme.

Určitě se najde odborník nebo "odborník", který v mém počínání najde spoustu "trestuhodných chyb", ale tak jak to dělám to dělám odjakživa a funguje to až moc dobře. V sázení není nutné hledat žádnou vědu - jediné co je nutné, je zasadit sazenici na slunné místo do dobře prokopané, prokypřené, prohnojené země a na začátek nechat růst jeden jediný výhon - všechno ostatní je jen "omáčka".

...a to je celá hra na "odborníky" a "laiky"...

host - 8.194 (?), 10.4.2009 4:56

Krásná odpověď se kterou velmi souhlasím.

host - 31.135 (?), 3.4.2009 15:39

Ešte na doplnenie.Ak máte na ušľachtilej časti parafín tak nie je potrebné žiadne prihrnutie.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz