Vinná réva na západní stranu
|
|
 |
 |
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 10.82 (?) 18.5.2013 23:53
Zdravím Vás p.Mičurinec! Zakorenený rezok Pamjati Žuravlja som si, tak ako väčšinu stolových odrôd, priviezol z Hanej od Bredíka. Týmto mu opakovane ďakujem za jeho ušľachtilý a záslužný prístup k nadšencom a vyznavačom pestovania nových odolnejších krížencov.
V podmienkach Senice na Záhorí sa P.Žuravlja správa inakšie ako na Prostějovsku. Jediná sorta, ktorá mi nedozrela ani v októbri, bola AT 6-3 SK. Vlani som ju preočkoval sortou Sejanec Prodjusera. Na jednom nemeckom fóre som sa dočítal, že P.Žuravlja je jednou z mála ekologických odrôd nevyžadujúcich chemickú ochranu. Moja skúsenosť je v tomto zmysle priaznivá. Zopár listov predvlani ochorelo rosnou formou perenospóry, neskôr som zistil, že to spôsobili trysky zavlažovania trávnika, ktorý je v tesnej blízkosti viničových krov. P.Žuravlja u mňa nevyžaduje vyššiu chem.ochranu ako ostatné stolové sorty. Kladnou vlastnosťou tejto odrody je zdravý bujný rast (podobne ako u Augustina) a vysoký potenciál rodivosti aj na bázach letorastov. Každý rok musím redukovať najmenej polovicu súkvetí. Keďže ide o neskoršie dozrievajúcu sortu, práve týmto zásahom zrejme dosiahnem dozretia atraktívnych strapcov ešte na konci septembra. Veľké bobule majú mäsitú dužninu s neutrálnou chuťou. Semená sú v bobuliach, podobne ako napr. u sorty Richelje. Napriek tomu, že nie je tak chutná ako Pamjati Zacharovoj, som rád, že ju mám v sortimente. Na južnej strane, kde by na strapce nepadal tieň marhule, by hrozno istotne bolo chutnejšie.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 228.74 (?), 17.5.2013 10:36
Nejsem sice Paľo, ale Pamjati Žuravelja jsem také měl, ale jen krátce. Vyřadil jsme ho ze sortimentu, protože bylo na moje podmínky příliš pozdní. Stejně tak u známých na zdi také nedozrávalo. Navíc v roce, kdy zaplodilo skoro všechny bobule popraskaly a to nebyly ještě sladké. Odolnost byla myslím průměrná, sem tam skvrnka plísně na listech byla.
Nezaměňovat s Jubileem Žuravelja, to je jiná odrůda, tu mají v Lednici.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 10.82 (?), 18.5.2013 23:53
Zdravím Vás p.Mičurinec! Zakorenený rezok Pamjati Žuravlja som si, tak ako väčšinu stolových odrôd, priviezol z Hanej od Bredíka. Týmto mu opakovane ďakujem za jeho ušľachtilý a záslužný prístup k nadšencom a vyznavačom pestovania nových odolnejších krížencov.
V podmienkach Senice na Záhorí sa P.Žuravlja správa inakšie ako na Prostějovsku. Jediná sorta, ktorá mi nedozrela ani v októbri, bola AT 6-3 SK. Vlani som ju preočkoval sortou Sejanec Prodjusera. Na jednom nemeckom fóre som sa dočítal, že P.Žuravlja je jednou z mála ekologických odrôd nevyžadujúcich chemickú ochranu. Moja skúsenosť je v tomto zmysle priaznivá. Zopár listov predvlani ochorelo rosnou formou perenospóry, neskôr som zistil, že to spôsobili trysky zavlažovania trávnika, ktorý je v tesnej blízkosti viničových krov. P.Žuravlja u mňa nevyžaduje vyššiu chem.ochranu ako ostatné stolové sorty. Kladnou vlastnosťou tejto odrody je zdravý bujný rast (podobne ako u Augustina) a vysoký potenciál rodivosti aj na bázach letorastov. Každý rok musím redukovať najmenej polovicu súkvetí. Keďže ide o neskoršie dozrievajúcu sortu, práve týmto zásahom zrejme dosiahnem dozretia atraktívnych strapcov ešte na konci septembra. Veľké bobule majú mäsitú dužninu s neutrálnou chuťou. Semená sú v bobuliach, podobne ako napr. u sorty Richelje. Napriek tomu, že nie je tak chutná ako Pamjati Zacharovoj, som rád, že ju mám v sortimente. Na južnej strane, kde by na strapce nepadal tieň marhule, by hrozno istotne bolo chutnejšie.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 15.5.2013 22:26
"Totiž když je jasno, bývá v létě hodně vysoká vzdušná vlhkost a padá rosa, takže ideální podmínky pro plíseň."
Tahle věta měla správně znít:
"Totiž když je v létě jasno, v noci bývá
hodně vysoká vzdušná vlhkost a padá rosa, takže ideální podmínky pro plíseň."
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.18 (?), 16.5.2013 14:08
a jak máte řešené uhycení vína na zeď. samo to držet nebude :-). Natáhnout nějaké lanka? udělat takovej rošt jako bývá na pergolách? dřevěnou lať v několika urovních?
|
|
 |
|
 |
 |
|
centor - (23) - 129.10 (?), 16.5.2013 17:34
Já jsem koupil v Bauhausu železné nožky ke stolu délky 40 cm za pár korun. Na konci mají takový ten čtyřhran s dírama pro hmoždinky / vruty. Nožky jsem zatloukacíma hmoždínkama uchytil ke zdi a na jejich vyčnívajícím konci provrtal 2 díry u sebe na drátěnku. Nožky začínají ve výšce 80 cm, kde končí kmínek, pak další nahoře po 20 cm a další dvě po 30 cm. Vzdálenostně jsou 5 metrů od sebe a v pohodě ty keře udrží.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 5.6.2013 15:23
Já víno táhnu po betonovací síti :-) spíš by mě zajímalo, jak je na tom Vaše víno v letošním roce, je zima, růst se mi zastavil a zrovna letos čekám první úrodu u sousedovic garáže :-) která mi dělá topení :-) Btw, také západní stěna :-) Mám tam jednu picurku a tři překvapení :-)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|