Zdravím Vás p.Mičurinec! Zakorenený rezok Pamjati Žuravlja som si, tak ako väčšinu stolových odrôd, priviezol z Hanej od Bredíka. Týmto mu opakovane ďakujem za jeho ušľachtilý a záslužný prístup k nadšencom a vyznavačom pestovania nových odolnejších krížencov.
V podmienkach Senice na Záhorí sa P.Žuravlja správa inakšie ako na Prostějovsku. Jediná sorta, ktorá mi nedozrela ani v októbri, bola AT 6-3 SK. Vlani som ju preočkoval sortou Sejanec Prodjusera. Na jednom nemeckom fóre som sa dočítal, že P.Žuravlja je jednou z mála ekologických odrôd nevyžadujúcich chemickú ochranu. Moja skúsenosť je v tomto zmysle priaznivá. Zopár listov predvlani ochorelo rosnou formou perenospóry, neskôr som zistil, že to spôsobili trysky zavlažovania trávnika, ktorý je v tesnej blízkosti viničových krov. P.Žuravlja u mňa nevyžaduje vyššiu chem.ochranu ako ostatné stolové sorty. Kladnou vlastnosťou tejto odrody je zdravý bujný rast (podobne ako u Augustina) a vysoký potenciál rodivosti aj na bázach letorastov. Každý rok musím redukovať najmenej polovicu súkvetí. Keďže ide o neskoršie dozrievajúcu sortu, práve týmto zásahom zrejme dosiahnem dozretia atraktívnych strapcov ešte na konci septembra. Veľké bobule majú mäsitú dužninu s neutrálnou chuťou. Semená sú v bobuliach, podobne ako napr. u sorty Richelje. Napriek tomu, že nie je tak chutná ako Pamjati Zacharovoj, som rád, že ju mám v sortimente. Na južnej strane, kde by na strapce nepadal tieň marhule, by hrozno istotne bolo chutnejšie.