Pestovani revy v minulosti



mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?) 
19.12.2009 23:27, zobrazeno: 7116x

Mohl by mi nejaky "historik" sdelit, jak to bylo s pestovanim revy u nas a jinde v zahranici v minulosti? Jde mi o vztah k teplote (klimatu). Slysel jsem, ze vinice ve Spanelsku byly drive vice v horach, potom se posunuly nize, dnes se zase vraci do vyssich poloh.

Co je na tom pravdy? Bylo i u nas tepleji nez v minulem a (pred)predminulem stoleti?

Dival jsem se na data na chmi, ale moc dlouho tedy nemerili.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 48.243 (?), 20.12.2009 8:42

Kdesi jsem četl, že podle středověkých záznamů se pěstovala vinná réva i ve Skandinávii - snad v Norsku - to již nevím přesně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 20.12.2009 15:15

Ja jsem taky cetl neco podobneho, ale bylo to neco ve smyslu "jedna pani povidala". Bez uvedeni zdroje, nebo nejakeho dukazu. Reva se v teplych oblastech pestovala v horach, tam kde je pro revu dnes nevhodne klima (zima), tam se bezne pestovala.

Cela ta oteplovaci idelogoie (dnes uz "zmena klimatu") mi uz od zacatku prijde jako naprosto nesmyslna. A po "leaku" informaci o hokejkovem grafu teplot apod. uz vubec nemam zadne pochybnosti, ze to je pouze penezovod, nic jineho. Clovek by se mel chovat ekologicky, ale hlavne take ekonomicky (nezamenovat prosim za ekonomii ciste financni). Vubec jen solarni panely, ktere jsou neskutecne energeticky narocne na vyrobu, jsou typickou ukazkou nesmyslnosti teto ideologie. Ale to jsem trosku odbocil.

Ma-li tedy nekdo blizsi informace k tomuto, budu rad, podeli-li se o ne.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 180.2 (?), 20.12.2009 15:50

Dobrý den. Napíšu jen za sebe. Pokud bych se zajímal o pěstování révy u nás, tak bych mimo jiné hledal i takové názvy. Jako malé dítě jsem chviličku bydlel ve Vysokém Mýtě a tam je pozemek, který se jmenuje Vinice. Jde to stále najít na mapě. Pokud vím, tak dnes už tam žádné vinice nejsou, ale třeba je na té lokalitě ještě pár hlav. A takových míst je v našem státě poměrně dost. Vždy když jedu autem od Olomouce na Brno, tak před Vyškovem po pravé straně je vidět dle mého nejsevernější vinohrad v této oblasti co znám. Pro mě je to moc pěkný pohled. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 20.12.2009 16:39

Klimatické změny, vývoj zemědělství a s ním spojený kulturní rozvoj / mezinárodní konflikt nelze oddělit. Doporučuji knihu Velká kniha o klimatu...(Svoboda, Vašků, Cílek). V době renesance bylo v Čr teplo. Pak přišla malá doba ledová, která se kryje s třicetiletou válkou. Švédové museli válčit. Bylo to jediné východisko...

Malé klimatické optimum 1466-1618. Malá doba ledová 1619-1897.

Jo a na globální změny klimatu ke kterým značnou měrou přispívá člověk věřím. Spekulace okolo různých ekologických projektů jsou smutné a bohužel nepřispívají důvěryhodnosti enviromentálním otázkám. Občan má pak dostatečnou záminku proč nemusí tyto věci řešit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 21.12.2009 6:09

Vitku,

 ja jsem netvrdil, ze clovek neprispiva ke zmene klimatu, ale dle meho nazoru je to v mnoha oblastech naprosto marginalni zalezitost. Treba takove CO2... co toho vypusti oceany.

  Jsem 100% laik v teto oblasti, ale zatim jsem nabyl dojmu ze jedinym podstatnym problemem je zatez z prumyslu + elektrarny apod a automobilismus.

  K prumyslu tezko neco dodat, ale povolenky na cokoliv jsou rozhodne nesmysl. Je to opet dalsi penezovod, nic jineho. To same solarni energie a jeji dotace.

 Pokud jde o auta, i zde je naprosto nesmyslna produkce bionafty ci bioethanolu. Snad kazdemu rozumnemu cloveku dojde, ze na polich se ma pestovat jidlo ci krmivo a ne plodiny na spaleni. A to nemusi ani vedet to, ze se spotrebuje skoro stejne nafty do traktoru a na transport jako se ziska paliva.

  Nebo dalsi nesmysl, Burseekova "ekologicka" naftova auta, ktera jsou usporna ve vypousteni CO2. Ano, CO2 maji tabulkove mozna malo, ale postavte se nekdy za diesel a chvili cichejte co z nej leze. A filtr pevnych castic to nespravi. Mam od Mercedesu motor 220 CDI, a me dalsi auto uz bude jedine benzin. Jako ekologicky chovajici clovek se rozhodne s dieselovym motorem necitim. Nafta patri do kamen a do traktoru.

 Nevim jak Vy, ale ja neznam v podstate zadny vyznamnejsi (statni) ekologicky projekt, ktery by daval nejaky smysl.

  I pres vyse napsane tridim odpad, nepalim PET s pilinami a olejem, a na zahradce mam spoustu uzitecnych rostlinek vc. revy. Ale kdyz mi nejaky ekoterorista zacne vysvetlovat, ze CO2 je spatne, ze aaaaano, ze musime co nejvice omezit dopravu, nebo ze atom je spatny, tak se mu ze srdce zasmeji.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 21.12.2009 14:59

Teť uplně nevím o co ti jde. Měl bych i jiné kusé informace ze starých vinařských knih. Pokud to potřebuješ na seminárku či diplomku můžu z nich něco vytáhnout a dát to sem. Jestli ti stačí obecné informace, tak během klimatického optima byl v čechách velký rozvoj vinařství a melounářství. Po Bílé Hoře nastalo drancování, tuhé zimy, hladomory, mory... Velká část české inteligence emigrovala... Pak lidé jako Holík působili zahradnickou osvětu v cizině, zatímco u nás se toho dost zapomělo. Některé ovocné odrůdy uplně vymizely...

I během 20 století byly mrazové pohromy, které pohnuly sortimentem. Třeba švestka byla nejčastější alejová dřevina. Po mrazových pohromách se to změnilo.

Nevím, jak to myslíš s tim co2 z oceánu. V oceánu se také dost co2 přemění na O2. Jde o normální koloběh uhlíku. Řasy a chaluhy jsou fotosyntetizující organismy, které v sobě poutají uhlík a uvolňují kyslík. Když se rozkládají probíhají opačné procesy.Tak fungují všechny zelené ekosystémy.Slyšel jsem o ložiscích co2 a metanu na dně moří, které by se mohlo v důsledku oteplení uvolnit, ale moc o tom nevím. Poslední dobou tydle věci nesleduju.

Na Zemi už bylo mnoho ekologických katastrof, které člověk nezavinil. Otázka je jestli to omlouvá to že jednu způsobíme. Ekonomické jednání bohužel v dnešní době nevede k dlouhodobějším plánům než rychle si nahrabat. Co bude po nás a jaké náklady bude stát odstraňování škod, nebo jen adaptační opatření nezbytné pro přežití lidstva už nikoho nezajímá.

Ekologické státní projekty jsou opravdu směšné. Možná ty cyklostezky... Na biolíh z řepy zatím nemám názor. U řepky to je ale jednoznačné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.12.2009 10:38

Zajímavá diskuse pro tento klidný vánoční čas. Střídání klimatických cyklů (teplá / studená období) v naší minulosti je nesporné. Zrovna včera vyšel v Lidových novinách velmi zajímavý článek o tom, jaké v našich zeměpisných končinách bývaly zimy v minulých staletích, včetně pozdního středověku. Článek byl sice zaměřen spíše na vánoční období a zabýval se hlavně příčinou pravidelných vánočních oblev, ale přinesl i mnoho dalších souvisejících informací. Autor článku klimatolog, čerpal z historických záznamů a kronik. Například zmiňuje období z let přibližně 1830 - 1880, kdy v Evropě panovaly velmi kruté mrazivé a zasněžené zimy (a patrně i celoroční teploty byly hluboce podprůměrné) a toto období je nazýváno "malou dobou ledovou". Oproti tomu autor uvádí jiná dřívější velmi teplá období. Dále například zmiňuje z období středověku i dílčí nahodile se vyskytující výrazné teplotní výkyvy, kdy v průběhu zimy  "se oteplilo tak výrazně, že se zazelenaly louky a rozkvetly stromy" a nebo že "bylo takové teplo, že lidé v krátkých halenách a bosí chodili" . Současná doba v níž žijeme je charakterizována jako období teplotního optima, charakteristická mírnými zimami a teplými léty. Proto je nynější počasí ve střední Evropě relativně příznivé i pro pěstování teplomilných druhů rostlin, tedy i pro révu vinnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 186.98 (?), 23.12.2009 12:33

Je to tak... vezte, ze za dob vikingu se v gronsku normalne pestovala psenice a fungovalo zemedelstvi, vesnice..nyni na stejnych mistech je trvale zmrzla puda a metry snehu a ledu. Globalni oteplovani je mytus - zmena klimatu je cyklicky dej, vliv cloveka samozrejme znat je, ale jak velky, to Vam nikdo rici nemuze, dle meho je spise marginalni. Dle meho je cele globalni otepleni jen velky byznys, kde se toci stovky miliard dolaru a pritom mame mnohem zavaznejsi problemy - na prvni misto bych jmenoval prelidneni, dale napr. devastace tropickych lesu a ztratu biodiverzity. Ale na druhou stranu -  dnesni priroda je co do poctu druhu jedna z nejbohatsich v historii planety a devastacni cinnost cloveka muzeme brat jen jako dalsi pocin evoluce (v historii bylo nekolik globalnich vymirani, kdy vyhynulo i 90% druhu - prezil jen ten nejsilnejsi a nejschopnejsi a z nich se nasledne vyvijeli dalsi druhy). Muzeme proto vymirani druhu zpusobene clovekem brat jako dalsi pocin evoluce .  A tohle vam napsal pracovnik statni ochrany prirody, takze ne kazdy ochranar a ekolog je blaznivy ekoterorista .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika