Panašovaný břečťan, přísavník a vinná réva



J.P. - (8) - 204.148 (?)
29.7.2010 17:32

Děkuji za reakci. Poptám se po velkolistém břečtanu, ani jsem nevěděl, že takový existuje. Otázka jestli taková odrůda snese přímé slunce. Pak by zbýval přísavník, případně nechat pouze révu a vyvazovat, ale nejsem si jist jak dlouho by pak kopec zarůstal. V každém případě děkuji za nápady.

Jiří P.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
J.P. - (8) - 204.148 (?), 9.6.2010 16:45, zobrazeno: 21253x

Zdravím,

uvažuji o založení malé vinice kolem 50 hlav na strmém kopci za domem

Jedné se o jižní svah trvale na slunci bez zastínění, jílovité podloží 275 n/m Berounsko viz foto

Před založením vinice musím zajistit svah proti erozi, tzn v plánu mám kombinaci kamene a méně strmé části opatřit kokosovou geotextilií, kterou bych chtěl nechat porůstat popínavými rostlinami.

Otázka zní, jakými. Nalezl jsem zde podobné téma, ale jednalo se pouze o drobné skalničky. Pro mne ideální by byly rostliny typu přísavník, panašovaný břečťan a podobné rostliny, které vytvářejí po několika letech silné kořeny, které pomohou zpevnit svah.

Obavu mám ze snášenlivosti révy /ještě nemám vybraný druh/ s těmito popínavkami /břečťan údajne u starých rostin jedovaté plody atd.../, kdo má zkušenost budu rád za jakoukoli radu.

Ještě mne napadá, neexistuje nějaký druh vinné révy, který by nebylo nutné vyvazovat a častěji stříhat a který by se dokázal pnout přimo po svahu? Samozřejmě bych pak od těchto rosltin neočekával úrodu, takto nechat porůst potřebuji pouze nepřístupné části svahu. Na terasách plánuji klasickou výsadbu a vyvázání rostlin k drátům mezi kůly.

 

Děkuji J.P.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
J.P. - (8) - 204.148 (?), 9.6.2010 16:55

upravím formulaci:

je mi jasné, že réva nepoleze sama po svahu, nad geotextílii bych umístil např kovové pletivo, révu bych samozřejmě vyvazoval - na pletivo, pokud teda někdo něco podobného s úspěchem otestoval...;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 59.14 (?), 11.6.2010 22:40

zřejmě přítomní odborníci zakládají vinice jen na rovinách...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.39 (?), 29.7.2010 17:23

No dobře, nějaký komentář připíšu třeba já: (a očekávám, že se ještě někdo další přidá)

1. réva bez opora poleze nejspíše po svahu oběma směry - jak dolů, tak nahoru. Bude z toho ale dost šílená změť výhonů, plodit bude také, ale špatně by se stříhala.

2. Břečťan (zvláště panašovaný) by u Vás nejspíše měl (alespoň ze začátku) příliš mnoho slunce a moc by se mu asi nedařilo. Plody po řadě let by jistě přinesl, ale jak jsme tu diskutovali s p.t. Chemickým Alím, nezná případ otravy břečťanem, proto bych se toho zase tolik nebál. Břečťan také poleze nejspíše jak nahoru, tak i dolů - převisy na příliš strmých místech. Možná by stálo uvažovat o velkolistém břečťanu kavkazském - Hedera colchica (odrůdy Maculata, Suplhur Heart, apod.), který by mohl snést i více slunce.

3. Přísavník: je příbuzný révě a myslím, že trpí stejnými chorobami: možná by bylo vhodné ho postřikovat stejně jako révu, aby nebyl hostitelem těchto nemocí a škůdců. Samopnoucí přísavník (trojcípý + odrůda Engelmanii) Vám nahoru poleze i po kolmé stěně.  "Obyčejné psí víno" - tedy loubinec pětilistý - bude buď převisat anebo bude dělat podobnou změť výhonů, jak jsem se zmínil již výše u révy.

Prozatím vše.

 Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
J.P. - (8) - 204.148 (?), 29.7.2010 17:32

Děkuji za reakci. Poptám se po velkolistém břečtanu, ani jsem nevěděl, že takový existuje. Otázka jestli taková odrůda snese přímé slunce. Pak by zbýval přísavník, případně nechat pouze révu a vyvazovat, ale nejsem si jist jak dlouho by pak kopec zarůstal. V každém případě děkuji za nápady.

Jiří P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 183.242 (?), 29.7.2010 21:21

Pane Jiří, a co to otočit. Nesázet rostliny, keře, které by měly touhu nebo chuť lézt nahoru, pnout se ale spíš plyzit se dolů, zasázet ve více řadách (podle toho, kolik vyjde, nevím) a dole, co bude k ničemu, na obtíž, přesahovát, přelézat, tomu vždy přistřihnout křidélka. Mne napadá třeba takový skalník, případně plazivý jalovec (nevím jestli zrovna tento není hostitelem rzi hruškové) a určitě by se jich našlo víc - je tu dost zahradníků, profíků. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 255.14 (?), 30.7.2010 8:15
pozrela som si vaše fotky... váš svah je ideálny pre brečtan, síce sa hovorí o brečtanu že je na tienisté miesta, ale on znesie naozaj všetko, mám brečtan na juho západnej strane, osvetlený od 11 do 17 hod, za 6 rokov vytvoril krásny 4m previs, je fakt že za prvé dva roky takmer nerástol, v treťom roku prišlo doslova prebudenie a porástol všetko i to čo sme nechceli a odvtedy s ním bojujeme o každý cm2...neskôr hodím foto, mom. strašne prší,... tiež by som ho dala (ako Elen) hore, nech vytvorí závesy, to čo prerastá dole skosíme pri kosení trávy... pavinič patlaločný mám v ňom tiež... kvoli jesennému sfarbeniu, ale je z neho nenormálny bordel, za prvé z lístia a potom z kvitnutia a nakoniec z jeho fialových plodov, ktoré spôsobujú odolné škvrny na dreve... so sadenicami by ste nemali mať problém, vyhliadnite si niekoho kto už brečtan má, vzrastlý a spýtajte sa kedy ho bude strihať... ešte by vám aj podakuje za odvoz... odpadu pre neho a pre vás sadbový materiál zadara... jarka k.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.P. - (8) - 204.148 (?), 3.8.2010 18:32

Dobrý den paní Jarko,

Toto je pro mne podstatná informace, máte opravdu na jižní straně klasický zelený břečťan? Měl jsem informaci, že je nutno použít panašovaný. Kdyby bylo možné zaslat pár fotografií byl bych Vám vděčen.

Klasický zelený břečťan mám na východní opěrné zdi, tzn nějaké odnože udělat mohu, ale vzhledem k ploše svahu bych asi musel zakoupit větší množství sazenic.

Co se týče Břečťanu, tak tady zatím nikdo nezmínil, že by nebylo vhodné ho umístit do těsné blískosti révy, esteticky by byl pro me také ideální.

Ještě se také poptám po velkolistém jak zmiňoval Josef.

Děkuji za postřehy.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
J.P. - (8) - 204.148 (?), 3.8.2010 18:22

Děkuji za rekaci paní Eleno,

zatím sbírám potřebné informace, to abych předešel situaci, kdy budu mít porostlý svah /např břečťanem/ a zjistím, že dodatečné vysázení révy do jeho blízkosti není vhodné. 

Je pravda, že o skalníku jsem uvažoval hned v prvopočátku, ale rozrůstá se dost nekontrolovaně, tzn se mi zdá z tohoto pohledu vhodnější břeč'tan, ale zase je otázka jestli na přímém slunci vydrží.

Zajímavá myšlenka je i zmíněný plazivý jalovec, také mne kdysi napadl /mám ho už několik keřů na jiném svahu/, ale jak je vhodné jalovec ve větším množství nakombinovat s révou jsem se nikde nedočetl. Ani to že byl možným hostitelem rzi hruškové, ale je to samozřejmě možné. Budu dále pátrat. V každém případě děkuji za podněty.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 24.183 (?), 3.8.2010 20:46

Sice mám velice dobré zkušenosti s břečťanem na jižní zdi domu a malý vinohrad už pár let buduji, ale ve vašem případě bych radil zatím nesázet vůbec nic.

Já bych na vašem místě vybudoval několik teras, z těch fotek se to neodhaduje dobře - asi dvě. Potom už bude stačit vysadit pouze vinnou révu, žádná další rostlina nebude třeba. Bylo by to celkem dost práce, ale získal byste perfektní a dobře přístupný pozemek. Věřte tomu, že na takovém místě lze sklízet krásnou úrodu... a to ani nemluvím o tom, že do toho vašeho svahu by šel udělat perfektní sklep.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika