Mráz a hrozno



host - 168.143 (?)
23.9.2019 11:22

V roce 2005 u nás vinice totálně v zimě zmrzly. Zkoušel jsme zaštipováním za 6 listem urychlit tvorbu zálistků a podnítit tvorbu martináků, s cílem získat alesponň trochu hroznů na burčák.

U raných odrůd se to docela povedlo, ty nejranější stihly dozrát z martináků, některé středně rané /MM/ jsme sklízeli jako „ledové“ a byla to docela ňamky, protože hrozny měli i kyselinku.

Bohužel, pozdní odrůdy, typicky Ryzlink rýnský a Sauvignon byly v době příchodu prvních podzimních mrazů začátkem listopadu ještě zelené a následkem toho zmrzly a veškerá práce se zaštipováním přišla vniveč, nemluvě o oslabení keřů zbytečnými zásahy.

Je to tak, že obsah cukru hrozny chrání jako nemrznoucí směs, ale ty zelené a bez cukru zmrznou už při  - 2.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 197.238 (?), 22.9.2019 15:45, zobrazeno: 2226x

Dobrý deň, nikde som sa nedočítala, aký mráz vydrží hrozno - nedozreté strapce. U nás už boli prízemné mrazy, hrozno mám ešte nedozreté, je možnosť, že prípadné slabé mrazíky prežije bez ujmy? Hrozno máme na jedenie, nie na víno a predpokladaná úplná zrelosť tak o dva týždne. Ďakujem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.14 (?), 22.9.2019 16:11

Cukr v bobulích zmrznutí brání, ale když by to bylo víc, poškodí se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 197.238 (?), 22.9.2019 17:13

Ďakujem veľmi pekne za objasnenie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.143 (?), 23.9.2019 11:22

V roce 2005 u nás vinice totálně v zimě zmrzly. Zkoušel jsme zaštipováním za 6 listem urychlit tvorbu zálistků a podnítit tvorbu martináků, s cílem získat alesponň trochu hroznů na burčák.

U raných odrůd se to docela povedlo, ty nejranější stihly dozrát z martináků, některé středně rané /MM/ jsme sklízeli jako „ledové“ a byla to docela ňamky, protože hrozny měli i kyselinku.

Bohužel, pozdní odrůdy, typicky Ryzlink rýnský a Sauvignon byly v době příchodu prvních podzimních mrazů začátkem listopadu ještě zelené a následkem toho zmrzly a veškerá práce se zaštipováním přišla vniveč, nemluvě o oslabení keřů zbytečnými zásahy.

Je to tak, že obsah cukru hrozny chrání jako nemrznoucí směs, ale ty zelené a bez cukru zmrznou už při  - 2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika