Kdy plánujete letos stříhat víno?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 235.88 (?), 6.2.2014 9:43
Nebolo by príjemnejšie, pane Georgi, pokračovať v diskúsii o Tramínu bielom na Královéhradecku? Je zaujímavé, že sa biela mutácia nerozšírila viac ako Tramín červený. Rmut z bieleho hrozna by sa totiž mohol nakvášať dlhšie ako TČ, bol by aromatickejší a farba vína by ostala biela- bez rušivých ryšavých tónov. Oproti TČ bol však TB vysádzaný iba nepatrne. Poďakovanie za záslužný počin "in memoriam" patrí prof. Krausovi. Možno stojí za zmienku, že v Rakúsku (Retz, Gumpoldskirchen) bola pestovaná odroda navlas podobná tramínu, ktorá mala voskovo žlté bobule, pri dozretí s hnedým líčkom, s výraznou muškátovou príchuťou.
Pokiaľ ide o Sylvánske červené (vymazaná diskúsia s pánom j.c.), je na tom táto odroda podobne ako TČ. Napriek tomu, že SČ je úrodnejšie a akostnejšie ako Sylvánske zelené- potvrdzuje to literatúra aj skúsenosti pri degustácii v Sv.Jure, SČ sa pestovalo iba ojedinele- na Litoměřicku, Znojemsku, v okolí Bratislavy. V Mikulove sa nepestovalo. Za zmienku stojí, že existuje aj Sylvánske modré- pravdepodobne varieta SZ, ktoré dáva rovnako kvalitné víno ako SČ. Jeho listy sa na jeseň sfarbujú do červena.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 6.2.2014 10:41
Musím se přiznat, že v této oblasti jsem zatím hrubě nevzdělán. Jediné, co o TB vím, že je to původní zde pěstovaná odrůda. Ani nedokážu posoudit přesný význam slova "původní". Vaše úvaha o možnosti delšího nakvášení je jistě rozumná. Proč ale tato odrůda postupně zapadla by nám odpověděli toliko historici. Možná náhoda, možná ho převalcovali burgundské odrůdy. Ale jestli to bylo ve století 13,14 or 16 to Vám fakt nepovím.
Našel jsem, že prý jakostí se nevyrovná TČ.
|
|
 |
|
 |
 |
|
romulus vulgaris - (2) - 133.101 (?), 6.2.2014 15:32
pri strihani som natrafil na neznameho skodcu
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 6.2.2014 16:36
Řekl bych, že ještě lépe než Sulka na puklice zabírají přípavky na bázi olejové emulze. Puklice na révě jsou úporným škůdcem, ve smyslu, že je těžké se jich definitivně zbavit. Člověk proti nim zasáhne a si myslí, že jsou puklice pryč, a ejhle - za rok, dva se objeví zas. Stačí jedna zapomenutá samička, která naklade vajíčka a... Před zásahem, který se provádí před začátkem zašení, je potřeba pečlivě odrbat rozpraskanou borku z kmínků a všech silnějších výhonů, pod kterou puklice přezimují. A pak aplikovat daný přípravek(-y) opakovaně, nejméně 2 x, v intervalu cca 14 dnů. Jednorázový zásah je málo účinný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 124.132 (?), 6.2.2014 21:39
S puklicemi jsem bojoval na citroníku a bylo to už ve fázi, že přežije budˇ citroník nebo puklice. Jsou opravdu úporné. Na révě jsem řešil očištěním kmínku, a standardními postřiky jako by tam nebyly(Sulka apod). Zatím se 2 roky neobjevily. Ještě jsem je tedy likvidoval mechanicky. Ale byly na jedné hlavě, takže se to dalo uhlídat.
Veškerý pokusy s Oleoekol apod. byly v případě citroníku neúspěšné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|