Nebolo by príjemnejšie, pane Georgi, pokračovať v diskúsii o Tramínu bielom na Královéhradecku? Je zaujímavé, že sa biela mutácia nerozšírila viac ako Tramín červený. Rmut z bieleho hrozna by sa totiž mohol nakvášať dlhšie ako TČ, bol by aromatickejší a farba vína by ostala biela- bez rušivých ryšavých tónov. Oproti TČ bol však TB vysádzaný iba nepatrne. Poďakovanie za záslužný počin "in memoriam" patrí prof. Krausovi. Možno stojí za zmienku, že v Rakúsku (Retz, Gumpoldskirchen) bola pestovaná odroda navlas podobná tramínu, ktorá mala voskovo žlté bobule, pri dozretí s hnedým líčkom, s výraznou muškátovou príchuťou.
Pokiaľ ide o Sylvánske červené (vymazaná diskúsia s pánom j.c.), je na tom táto odroda podobne ako TČ. Napriek tomu, že SČ je úrodnejšie a akostnejšie ako Sylvánske zelené- potvrdzuje to literatúra aj skúsenosti pri degustácii v Sv.Jure, SČ sa pestovalo iba ojedinele- na Litoměřicku, Znojemsku, v okolí Bratislavy. V Mikulove sa nepestovalo. Za zmienku stojí, že existuje aj Sylvánske modré- pravdepodobne varieta SZ, ktoré dáva rovnako kvalitné víno ako SČ. Jeho listy sa na jeseň sfarbujú do červena.