Jaká je to choroba?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?)
9.7.2013 8:00

i já se kloním na deficit K..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 90.181 (?), 5.7.2013 17:21

Pane Vimone, myslím si, že u vás to není žádná černá hniloba, ale zase zde v poslední době stále častěji diskutovaný výživový deficit. Úplně stejně jsme měl loni postiženou odrůdu Somerset seedless. Chyběl jí hlavně hořčík.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 7.225 (?), 7.7.2013 20:26

Děkuji za radu, také jsem uvažoval, jestli to není výživou. Pokud je ale v řadě je asi 10keřů různé odrůdy a dělá to jen KM lučistyj, tak jsem z toho nebyl moudrý. Možná je citlivější na deficit hořčíku. Ten den co jsem psal dotaz, tak jsem stříkal i Wuxal super a ten také trochu hořčíku obsahuje. Ještě to zopakuji a pokud by to bylo málo zkusím hořkou sůl.  

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 9.7.2013 7:52

Napište, jak to dopadlo. Jsem přesvědčen o tom, že to není nedostatek hořčíku, ale draslíku. Pokud si nejsem jist, o který z těchto dvou prvků jde, používám k postřiku na list Podzimní hnojivo pro jehličnany - obsahuje 2/3 síranu draselného a 1/3 síranu hořečnatého. Velmi se mi osvědčilo. VJK

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 9.7.2013 8:00

i já se kloním na deficit K..

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 6.7.2013 7:28

Tohle na 100% není žádná černá hniloba, ale pravděpodobně nedostatek draslíku - fialové skvrny přecházející v nekrózu, lžícovité prohnutí listů. VJK

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.7.2013 13:41

Přátelé, výživoví prognostici. Připojuji učebnicivou fotku listu révy s typickými příznaky pro nedostatek draslíku (ohraničené suché nekrózy, deformace listu). Myslel jsem si, pevně přesvědčen, že je to draslík. Ale kupodivu nebyl to draslík co chybělo, nýbrž hořčík, a to velmi. Co vy na to?  

Nedostatek Mg
Nedostatek Mg

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.7.2013 13:52

Já si doposud myslím, že nedostatek drásliku v rostlině je patrné jako fialové zbarvení okrajů starších listů révy.Nikoli seschlý střed listů,jak je vyobrazen na Vašem foto,které zobrazuje,jak už jste řekl , deficit Mg.

Příznaky deficitu K.
Příznaky deficitu K.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.7.2013 14:25

Moje poznámka směřovala k určování deficitu u pana Vimona, viz. jeho příspěvek a fotka ze 4.7.2013. (Kolegové zde diagnostikují defecit draslíku). Na té jeho fotce žádné (zřetelné) fialové zbarvení okrajů není patrné. Jinak tmavočervené až fialové zbarvení okrajů listů i mezižilního porsotoru je typické i při nedostatku hořčíku u modrých odrůd. U bílých odrůd je toto zbarvení žluté. Takže fialová barva toho sama o sobě moc neřeší.

Nedostatek Mg - modrá odrůda
Nedostatek Mg - bílá odrůda
Nedostatek Mg - bílá odrůda

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 10.7.2013 6:30

Wimpi, ten nedostatek Mg je určen z listové analýzy, nebo z rozboru té vaší borůvkové půdy? VJK

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 10.7.2013 11:05

Je to na základě půdního rozboru. Zásadní je tam nedostatek Mg, ovšem ani ostatní složky mají daleko do ideálu a je potřeba je vhodným způsobem doplňovat. Půda je značně kyselá (nedostatek Ca), je tam i nižší obsah P, je málo humózní a K také není úplně košer. Co tím chci vlastně říct   …. já jsem se v minulosti také snažil na základě vzhledu poškozených listů určit, který z prvků chybí. Prohledal jsem všechny knížky, co mám doma a rovněž jsem pátral na internetu. Všude se uvádějí "školní, učebnicové" snímky, jak vypadá ten který deficit toho kterého prvku. (Na internetu se vyskytují většinou fotky nevalné kvality). Ovšem v praxi je to trochu jinak, protože žádná půda není úplně ideální a většinou je špatně několik činitelů současně. Málokdy je v nepoměru pouze ten jediný, "učebnicový" prvek, jak jej vídáme na demonstračních fotkách.  No, a když je špatně a v nedobré rovnováze více půdních složek, barevné a vizuální projevy fyziologického poškození se začnou lišit od těch učebnicových. Začnou se objevovat různobarevné variace a kombinace. A z nich se hodnověrně nedá určit vůbec nic. Vliv na to má i sama odrůda. Mohu sem vložit několik fotek, a na nich předvést, jak se na různých odrůdách projevuje shodný deficit stejných prvků. Prostě já jsem si z toho všeho udělal takový soukromý názor, že jen podle vzhledu listu už půdní nedostatky prognózovat či tipovat nebudu, protože to s největší pravděpodobní netrefím.

PS: příští rok zkušebně vysadím borůvky na volno.smiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025