Jaká je to choroba?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Ferby1 - (41) - 244.2 (?) 
4.7.2013 9:05

Tak díky, to jste mě trošku uklidnil. Měl jsem to letos to samé, vrátil jsem se po týdnu z dovolené a bylo to tam (byl to ten týden s obrovskými vedry), navíc výhony vyrostly mezitím asi o půl metru za ten týden po těch chladných dnech. No nic, zkusím to a uvidíme. Díky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Frany - (40) - 96.10 (?), 4.7.2013 14:26

Hrozny a letorosty jsou oidiem napadány nejdřív. Proto na listech nevidíte příznaky. Stačilo by počkat a uviděl byste je surprise.

Systemický Falcon, jak píše Bred_ik, by měl pomoci. Má narozdíl od jiných preventivních přípravků kurativní účinky. Kontaktní Karathane New (KN) podobně, navíc má mít účinky eradikativní. Zde je ale potřeba více dbát na dobré pokrytí porostu postřikem.
Za Falconem by neměl následovat žádný azol. KN mezi azoly nepatří, tyto dva přípravky proto můžete použít za sebou a budete spokojen.

Co se týče důvodů šíření padlí, nedávno řešil Mirek.

-FD-

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 4.7.2013 14:50

Zdravím Vás Frany, vypadá to že postřik u baráku zabral, na bobulích zůstaly jen tmavé skvrny, na listech příznaky nepozoruji. Udělal jsem i probírku listů a fazochů, omezil zálivku trávníku pod révou. Padlí jsem objevil až včera na zahradě na jednom střapci odrůdy Věra. Následovala jeho likvidace a likvidace sousedního keře odrůdy "Veliký Bílý", tato skorá neznámá odrůda rostla jako prales a jejím odstraněním se nádherně provzdušnil prostor a uvolnilo místo pro šlahouny ušlechtilejších odrůd. Ještě mne čeká velký průklest výhonů a srdcervoucí odstraňování nadbytečných střapců na zahradě. Na odrůdě Nero se mi doslova ze dne na den šíleně zabarvily listy (skoro jako tady), asi to ještě dnes stříknu listovým hnojivem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Frany - (40) - 96.10 (?), 4.7.2013 17:55

Zdravíčko, Mirku. Mám radost i za Vás, že ošetření bylo účinné. Sledujte dál, čas padlí přichází. U nás v moravských úvalech možná o něco intenzivněji než u kolegů jinde.

Plísně ve vinohradech jsou takovou tou věcí, se kterou dokážeme jakž-takž bojovat. Minimálně je dobré to, že známe protivníka, i to, co na něj platí. Horší je to s virovými nebo bakteriálními onemocněními.
Tímto se nenápadně přesouvám k příp. problému Nera s červenáním listů. Souhlasím, že může být způsobeno nerovnováhou prvků, zároveň bych se neunáhloval v úsudku (...a hned nestříkal list. hnojivo) a podíval se na termíny jako fytoplazma, fytoplazmové žloutnutí a červenání listů, dále grapewine yellows, flavescence dorée atp.
Nedokážu vyvěštit, co Neru je, jen naznačuji, že existují i jiné než půdní fenomény.

Jinak pokud při ošetřování přidáváte do tankmixu list. hnojivo, což je osvědčená praxe (l.h. napomáhá postižené rostlině v rekonvalescenci), tak bych opět na rostlinu další dávku v krátkém čase nestříkal.

-FD-

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 6.7.2013 8:38

U Mirka padlí letos začalo, ale u mne letos teď řádí tak, jak ještě nepamatuju. Citlivé odrůdy mají napadené jak hrozny, tak i listy. Loni bylo takové napadení koncem září. Je to tím, že podmínky pro padlí jsou letos ideální. Taky perenospora už je sem tam vidět, ale zatím nic, co by mělo vadit.
Proto doporučuju révu v nejbližších dnech ošetřit proti padlí a raději přípravky s intenzivním účinkem viz galati nebo signalizační zpráva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Frany - (40) - 96.10 (?), 6.7.2013 13:19

Ještě sebe doplním o úvahu, jestli by to červenání listů nemohla být "jenom" fyziologická reakce na rozmary počasí (vydatnější srážky, dlouho nedostatek světla a pak prudké slunce, vlhké teplo, průnik většího množství UV tenší ozónovou vrstvou) posledních týdnů.

Červenání listů se u mně objevilo na svídě - avšak na SSZ straně koruny, kam slunce díky stavením nedosáhne, jsou v pořádku zelené.

-FD-

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 90.181 (?), 5.7.2013 16:42

Aby někoho nemátl komentář pod tou fotkou, kterou jsem loni do jiného vlákna vložil já a Mirek nyní na ni vložil odkaz. Půdním rozborem byl krom jiného zjištěn vysoký deficit hořčíku a nikoli draslíku, jak jsem se původně domníval. (Dále byla zjištěna vysoká kyselost půdy, tedy nedostatek Ca, nízký obsah humusu i podlimitní obsah K. Takže pro révu v podstatě jalová půda, i když na prvý pohled nevypadá vůbec zle. Už jsem zahájil ozdravná opatření).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.26 (?), 6.7.2013 10:45

Tak som sa bol pre istotu pozriet aj ja na svoje Solarisi, a na bobuliach je ukazkova mucnatka (padli), myslim ze uvadzana "velmi vysoka odolnost" nie je az tak na mieste. (sudiac podla toho co vidim, alebo ze by vznikli nejake nove kmene toho padli?) Hned vedla mam Osceola muscat a Jukku, a tie maju bobule uplne ciste, aj na priek tomu ze stapce sa navzajom skoro dotykaju.

Tento rok je ale u nas nevidany, pokial ide o plesen zemiakovu... Tak agresivny nastup v podstate od zaciatku juna som este nezazil.

No na nieco to môze byt aj dobre, pokial ide o mucnatku, tak aspon preveri deklarovanu vysoku odolnost u jednotlivych odrodach, budem rad ak sa to bredikovi podari.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 231.14 (?), 3.7.2013 23:25

že by virová kreslená mozaika révy (Alfalfa mosaic virus, AMV)?

odkaz

ale len tipujemwink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Frany - (40) - 96.10 (?), 4.7.2013 18:29

AMV je také známý pod pojmem Virus mozaiky vojtěšky.

Protože virus napadá celou plejádu rostlin, mohl byste jej identifikovat tím, že v blízkosti naleznete podobné mozaiky na paprice, bobovitých rostlinách (fazol, hrách,...), bazalce apod.

-FD-

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika