Co Vaše réva 2016

Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 234.155 (?)
9.5.2016 16:42

Dobrý deň pán Kotrle.

Po prečítaní článku, možno by som Cropaid nepoužil, je tam v jeho neprospech ohladom viniča toho viacej, ale kedže bol postrek vykonaný, neostávalo nič iné ako čakať na mráz. Mrzlo viac dní po sebe až do -6-7 °C. Nové výhonky na viniči ktoré nespálil mráz hned v pondelok 25.4.,tak dalšie mrazy ich na 100% spálili. Zostali v poriadku iba očká čo neboli vypučané/ aspoň dúfam/. Dokonca aj menšie vlanajšie sadenice prikryté velkými nádobami z umelej hmoty, nové výhonky mali zmrznuté. Aj listy na sadeniciach v skleníku kde sa vykurovalo si to odniesli.Ťažko hodnotiť účinok CROPAIDu pri tak velkých mrazoch. Na budúci rok skúsim nechať von na mraze ošetrené a neošetrené/CROPAIDom/ rastliny v kontajneroch a potom zhodnotím. 

Ale ovocné stromy ošetrené, majú kvety po mrazoch v poriadku. Kvety aj vinič sú fotené v jeden deň. Tu CROPAID určite si dovolím tvrdiť pomohol! U nás má každý zmrnuté ovocné stromy, a mnohý majú lepšiu polohu ako ja. Počkám ešte na sprchnutie a potom priložím aj foto plodov.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 24.4.2016 6:41

Nechci brát iluze, také jsem o CROPAIDu vážně uvažoval, ale pak jsem našel tento článek. Na straně 24 je fotografie mladých rostlin révy po ošetření CROPAIDem a bez něj. Je tam přímo napsáno, že u révy to neučínkuje. Věřím tomu, že u jiných plodin CROPAID funguje.

Sám uvažuji o zadešťování, ale mám strach, že letos už to nestihnu.

katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 167.81 (?), 24.4.2016 20:57

Dneska ráno 1°C a sněžilo, v poledne jsem mladé keře omotal kusy látky a na celé keře nasadil igelitový pytel. Budu sledovat, aby se nezačaly nějak zapařovat. Snad to pomůže, hlásí teploty pod nulou sad

Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 234.155 (?), 9.5.2016 16:42

Dobrý deň pán Kotrle.

Po prečítaní článku, možno by som Cropaid nepoužil, je tam v jeho neprospech ohladom viniča toho viacej, ale kedže bol postrek vykonaný, neostávalo nič iné ako čakať na mráz. Mrzlo viac dní po sebe až do -6-7 °C. Nové výhonky na viniči ktoré nespálil mráz hned v pondelok 25.4.,tak dalšie mrazy ich na 100% spálili. Zostali v poriadku iba očká čo neboli vypučané/ aspoň dúfam/. Dokonca aj menšie vlanajšie sadenice prikryté velkými nádobami z umelej hmoty, nové výhonky mali zmrznuté. Aj listy na sadeniciach v skleníku kde sa vykurovalo si to odniesli.Ťažko hodnotiť účinok CROPAIDu pri tak velkých mrazoch. Na budúci rok skúsim nechať von na mraze ošetrené a neošetrené/CROPAIDom/ rastliny v kontajneroch a potom zhodnotím. 

Ale ovocné stromy ošetrené, majú kvety po mrazoch v poriadku. Kvety aj vinič sú fotené v jeden deň. Tu CROPAID určite si dovolím tvrdiť pomohol! U nás má každý zmrnuté ovocné stromy, a mnohý majú lepšiu polohu ako ja. Počkám ešte na sprchnutie a potom priložím aj foto plodov.

Milan

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 9.5.2016 17:59

I u mě největší škody na révě udělal až páteční mráz. Máte naprostou pravdu, že je potřeba CROPAID vyzkoušet spolu s neošetřenou kontrolou. Ale celkově se to špatně hodnotí, protože jeden keř je zmrzý úplně a sousední stejná odrůda má pár vyhonů živých. 

Zaujal mě postřikovač FLIPPER, mohl by mi Jery napsat podrobnosti?

bred_ikzavináčvolny.cz

PepaPepa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 15.52 (?), 26.4.2016 19:31

Tak polovica vyhonov na preobrazeni to ma za sebou. Nizina tiez poriadne schytala. Monarch zacal pomaly rasit a este neviem ci to tiez schytal. Tato noc bola hodne agresivna a nepomohlo ani prekrytie plachtami. Ale bez nich by uz asi bolo kompletne zmrznute...

host - 51.38 (?), 26.4.2016 20:34

Tak dnes na juhozápade Slovenska aj -9 stupňov /Piešťany/. Preobraženie, Vostorg, Millenium, Lakemont a Sašenka Leonova spálené úplne do čierna. Bianka, Agát Donski, Ajvaz, Čarli čiastočne. Zo staréhoho dreva to snáď vyrazí nanovo, ale tohtoročné jarné sadenice môžem vyhodiť.

Vladis - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 164.64 (?), 26.4.2016 21:25

U nás (Veľký Krtíš) muselo v noci riadne mrznúť lebo ráno bola námraza ešte aj na streche domu, takže čo nezmrzlo pred týždňom, zamrzlo teraz. Prežilo odhadom 5% letorastov. No musím pripomenúť že aj keď bývam vo vinárskej oblasti, pozemok nemám zrovna ideálny.

Na niektorých miestach v starých viniciach vzdialených cez 1km na južnom svahu boli letorasty takmer nepoškodené. Asi treba vysádzať ozaj do osvedčených a istých polôh a nie kade - tade.

katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 167.81 (?), 26.4.2016 21:40

Dnes ráno -3°C opatření s textílií a pytlem asi zafungovaly a zatím přežilo všechno (Solaris, Bianka, Prim, Kobzar). Letos vysázený Cabernet cortis, Sieger, Solaris zakopečkovány, po odhrnutí vypadají v pohodě.

Nedokážu si ale představit mít větší vinici a trnout kolik toho přežije tyhle mrazíky :/

host - 13.193 (?), 27.4.2016 9:28

...zdravím, neberte to jako provokaci, podobný příspěvek jsem předevčírem uvedl vedle v meruňkách ve vláknu počasí...25.4. jsme na břeclavsku ráno měli -1,4 a právě 1 tažeň přikrytý bílou netkanou zmrzl, 2 tažeň u téže hlavy nechráněný přežil bez újmy... nerozumím tomu... u meruněk jsem se snažil několik větví uchránit přetažením 2-3 ig.pytli a opět plůdky na těchto chráněných větvích zmrzly, ostatní nechráněné bez újmy... pravdou je a za to jsem si vedle "sypal" popel na hlavu, stromy jsem navečer postříkal vodou... dnes už o nic nejde, včera ráno -3,2 a meruňky na pěti stromech stopro pomrzlé, na viničce 33 hlav a s podivem zmrzl jen vostorg a prim, snad proto že už měl 5cm přírůstky..jirzi

katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 167.81 (?), 27.4.2016 10:42

Asi máte pravdu, moje réva byla suchá a pupeny zatím jen pukají, zatím žádné výhony (pozdější nástup, severní morava). Kdo ví, co by to udělalo, kdyby byly už přírustky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz