Bago (Baco)



host - 209.3 (?)
14.7.2008 8:41

Pokusil jsem se něco najít na netu. Vyfotím Vám jej v průběhu dne a zítra sem dám rozsáhlé informace, ale každý vinař tuto odrůda zná, ba i někde na pergole má.

Nenáročná na pěstování, vyžaduje vyšší zásah ručních prací (z důvodu bujného růstu, často vyraší 2, někdy i 3 letorosty z jednho čoka). Ideálním řešením je pěstování na pergolách. Hrozen je válcovitého tvaru, poměrně dlouhý a visí tak pěkně dolů. Je však velmi hustý. Slupka při zrání rychle měkne a začně se zcvrkávat. Také z tohoto důvodu je náročná na hnojení draslíkm na list, aby nedocházelo k zasychání třapiny (klidně i spodní polovina hroznu).
REZISTENT znamená, že jej nemusít stříkat, nenapadá ho žádná choroba.
Někdo v této diskuzi psal, že je dobrá na jídlo, ale mně osobně nechutná a odrazuje právě zmiňovaná konzistence slupky. Není chrupavá, ani dužnina, ale je spíše vazkavá.

Toť mé zkušenosti. Jako víno z této odrůdy samostatně nedělám. Myslím si, že se dá najít daleko lepší materiál než právě bago.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Sfigi - (18) - 208.25 (?), 11.7.2008 23:41, zobrazeno: 53453x

Může někdo poskytnout, pokud možno ucelenější informace o vínu označovaném jako Bago (nebo Baco)? Na netu se mi podařilo najít naprosté minimum informací, navíc názory lidí, které znám, se zásadně liší... Údajně je toto víno dokonce zdraví škodlivé, i když nevím proč. Předem děkuji za příspěvky, zkušenosti, odkazy.

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 12.7.2008 8:04

 Bago (jeho plody)je moje nejoblíbenější víno k jídlu, není to jen slupka naplněná vodou bez chuti a bez zápachu jako je řada jiných, hlavně tzv. stolních vín.

      
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 12.7.2008 8:50

S tím souhlasím Bago má vynikající chuť. Mám na zahradě tři hlavy po bývalém majiteli a soudek vína z baga ve sklepě.Taky není špatné. Zadejte si do vyhledávače Zahrada je hra tam se o Bagu už něco málo psalo.

         
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 12.7.2008 17:14

velmi stručne:
- je to rezistent
- má vysokou barvu, bujný růst
- zkváší přes diacetyl a patří k původcům "frankoamerikánů" -> obsahuje tak více zdraví škodlivých látek. Indiáni a původní obyvatelstvo v americe, kde se hodně rozšířila, se objevovali problémy s blbnutím. Ale jejich konzumace byla určitě vyšší než bude právě ta vaše

            
Sfigi - (18) - 208.25 (?), 13.7.2008 13:35

Děkuji za příspěvky, doufám, že jich časem přibude. Jen bych prosil o podrobnější informace, případně i nějaké fotky, pokud je to možné - myslím tím i třeba fotografie listů pro možnost určení. Zdá se, že jgeneral má o Bagu dost informací, snad se s námi o ně podělí více, Sfigi.

(P.S. jgeneral co jste myslel tím rezistentem a vyšším obsahem škodlivých látek? případně Vás prosím o další informace, děkuji) 

               
host - 76.122 (?), 13.7.2008 18:57

Ta odrůda se jmenuje Baco noir.

                  
Sfigi - (18) - 208.25 (?), 13.7.2008 23:25

Díky za radu, tento odkaz na Baco noir opravdu funguje.

               
host - 209.3 (?), 14.7.2008 8:41

Pokusil jsem se něco najít na netu. Vyfotím Vám jej v průběhu dne a zítra sem dám rozsáhlé informace, ale každý vinař tuto odrůda zná, ba i někde na pergole má.

Nenáročná na pěstování, vyžaduje vyšší zásah ručních prací (z důvodu bujného růstu, často vyraší 2, někdy i 3 letorosty z jednho čoka). Ideálním řešením je pěstování na pergolách. Hrozen je válcovitého tvaru, poměrně dlouhý a visí tak pěkně dolů. Je však velmi hustý. Slupka při zrání rychle měkne a začně se zcvrkávat. Také z tohoto důvodu je náročná na hnojení draslíkm na list, aby nedocházelo k zasychání třapiny (klidně i spodní polovina hroznu).
REZISTENT znamená, že jej nemusít stříkat, nenapadá ho žádná choroba.
Někdo v této diskuzi psal, že je dobrá na jídlo, ale mně osobně nechutná a odrazuje právě zmiňovaná konzistence slupky. Není chrupavá, ani dužnina, ale je spíše vazkavá.

Toť mé zkušenosti. Jako víno z této odrůdy samostatně nedělám. Myslím si, že se dá najít daleko lepší materiál než právě bago.

                  
Sfigi - (18) - 208.25 (?), 14.7.2008 21:27

Díky za příspěvek, těším se na slíbené rozsáhlé zprávy.

                     
host - 186.98 (?), 15.7.2008 7:53

Možná bude můj příspěvek trochu out, ale slyšel jsem že bago je ze skupiny labrusek, tedy nic moc. S něčím co by mělo být Bago jsem se již setkal, ale bylo to opravdu nejhorší víno co jsem kdy jedl. Slupka slézala z bobule jako nějaký obal, a uvnitř světlý váčkovitý obsah. Nechutnalo to ani jako víno, bylo to odporné, prostě podivná chuť na kterou vůbec nejsem zvyklý. 

Karlos.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika